Σημαντικές εκδηλώσεις και συνέδρια στη Ρόδο

Στις σημαντικές εκδηλώσεις και τα συνέδρια διεθνούς εμβέλειας που φιλοξενούνται αυτές τις ημέρες στη Ρόδο, αναφέρθηκε χθες, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, τονίζοντας για ακόμα μία φορά την προβολή που έχει η Ρόδος από αυτά.

Καταρχήν, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην έκθεση ICAROS που εγκαινιάστηκε προχθές στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, με τα κεραμικά ICAROS αλλά και με την ανάδειξη ενός μέρους της Συλλογής του Παναγιώτη Ιωαννίδη που ανήκει στον Δήμο από το 1973 που αγοράστηκε επί Δημαρχίας Γεωργίου Βρούχου, η οποία δεν είχε αναδειχθεί μέχρι τώρα.

Η συλλογή αυτή, λοιπόν, αποτελείται από 71 εκθέματα-πιάτα, κυρίως κεραμικά, που προέρχονται από τη Νίκαια και τα αποκαλούμε «Ιζνίκ», μεγάλης αξίας και σπάνια. Επίσης, 29 ευρωπαϊκά κεραμικά, κυρίως από την Ιταλία, και 141 άλλα μικροαντικείμενα. Αυτά φυλάσσονται στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης και όπως είπε ο Δήμαρχος, από την αρχή ήταν στόχος να αναδειχθούν στο ισόγειο κτίριο της Πινακοθήκης που ο Δήμος θέλει να το μετατρέψει σε εκθετήριο.

Αυτή την περίοδο, βρίσκονται στη φάση της ανάθεσης μίας μελέτης φωτισμού και στη συνεργασία με έναν αρχιτέκτονα τέχνης ώστε να διαμορφώσει το χώρο κατάλληλα, και πάντα σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης.

«Στην ουσία εκτίθεται η ιστορία της Ρόδου από το 1570 μέχρι και σήμερα και είναι σημαντικό ότι ήρθε το Μουσείο Μπενάκη και έφερε σπάνια αντικείμενα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων με μεράκι ανέδειξε την αίθουσα και αυτή την ιστορία της τέχνης στη Ρόδο. Και με την ευκαιρία αυτή αναδείχθηκε και ο πολύτιμος θησαυρός που έχει ο Δήμος. Παράλληλα, ένας συλλέκτης Ροδίτης που μένει στην Αθήνα ξέρει όσο κανένας άλλος την ιστορία των κεραμικών», δήλωσε ο Δήμαρχος.

Είπε, ακόμη, ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τις δύο εκπροσώπους του Μουσείου Μπενάκη και είπαν ότι αυτή ίσως να είναι η ευκαιρία για την απαρχή μίας συνεργασίας στον τομέα της τέχνης, στον τομέα της ανάδειξης του σπουδαίου πραγματικά εικαστικού υλικού που διαθέτει ο Δήμος μας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδιάκος ενημέρωσε ότι τα 80 έργα που έχει δωρίσει στον Δήμο η χήρα Βάλια Σεμερτζίδη βρίσκονται στην κατοχή του Δήμου και τώρα ετοιμάζεται ο δεύτερος όροφος στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης για να δημιουργηθεί η αίθουσα στο όνομα του καλλιτέχνη και να προχωρήσουν σε έκθεση των πινάκων αυτών.

Πέρα, όμως, από τα εγκαίνια αυτής της σημαντικής έκθεσης, η Ρόδος αυτή την περίοδο φιλοξενεί ή ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μεγάλες εκδηλώσεις, κάτι που δείχνει ότι «η Ρόδος θα είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας όπως επίσης και τη δυνατότητά της σαν ένα πολυπολιτισμικό κέντρο ή ένα κοσμοπολίτικο μέρος για να φιλοξενήσει πολύ μεγάλα συνέδρια και εκδηλώσεις», όπως είπε.

Έτσι, μετά τη Βαλκανική Ολυμπιάδα Μαθηματικών και τη Διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών, ακολουθεί το Συμπόσιο της Σύμης που ξεκινάει την ερχόμενη Κυριακή 1η Ιουλίου, θα διαρκέσει μέχρι και τις 5 Ιουλίου. Χθες, λοιπόν, επρόκειτο να αφιχθεί εδώ ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Η έναρξη του Συμποσίου θα λάβει χώρα στον προμαχώνα του Καστέλλου, θα ακολουθήσουν οι συνεδρίες σε ξενοδοχείο στη Νότια Ρόδο, την Τετάρτη θα γίνει μία τριπλή εκδήλωση στο Κατάλυμα της Ισπανίας με επιστήμονες που θα αναπτύξουν θέματα για το περιβάλλον, για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, το μεταναστευτικό κ.α. Μάλιστα, αυτοί που έρχονται είναι νομπελίστες, καθηγητές πανεπιστημίων, πολιτικοί  κτλ.

Χθες το απόγευμα, ο κ. Χατζηδιάκος επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό, παρουσία και στελεχών της Δημοτικής Αρχής για να συζητήσουν θέματα που έχουν να κάνουν με την Αυτοδιοίκηση και, όπως είπε, θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει και εκείνον για τα θέματα που ταλανίζουν το Δήμο και γενικότερα τον νησιώτικο χώρο.

Αμέσως μετά το Συμπόσιο, στις 9 Ιουλίου θα διεξαχθεί εδώ ένα μεγάλο συνέδριο με 450 νομικούς, τον αντίστοιχο…Άρειο Πάγο της Αυστραλίας, όπως είπε χαρακτηριστικά, που θα πραγματοποιήσουν το συνέδριό τους στη Ρόδο και η ενημέρωση που έχει είναι ότι την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Έπειτα από λίγες ημέρες, σε Νότια Ρόδο και Κάμειρο θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο των απανταχού απόδημων Ροδίων, καθώς θα έρθουν εδώ οι εκπρόσωποι των οργανώσεων των Ροδίων από όλα τα μέρη του κόσμου, Αυστραλία, Καναδά, Αμερική.

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι ο Δήμος έχει υποχρέωση να τα στηρίζει όλα αυτά γιατί τα οφέλη είναι πολλαπλά.