Μεσογειακή δίαιτα: Η καλύτερη καρδιαγγειακή προστασία

Μεσογειακή δίαιτα: Η καλύτερη καρδιαγγειακή προστασία

Μεσογειακή δίαιτα: Η καλύτερη καρδιαγγειακή προστασία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 78 ΦΟΡΕΣ

Μια νέα ισπανική μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η μεσογειακή διατροφή παρέχει την καλύτερη προστασία στο καρδιαγγειακό σύστημα, συγκριτικά με μια διατροφή με λίγα λιπαρά.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine, ο Δρ Μιγκελ Ανχελ Μαρτινεζ-Γκονζαλεζ και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Υγείας της Ισπανίας ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 7.450 άτομα υψηλού κινδύνου για καρδιακή νόσο τα οποία είχαν κληθεί να ακολουθήσουν μια από τρεις δίαιτες: μεσογειακή, είτε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, είτε με μείγμα ξηρών καρπών ή μια διατροφή σύγκρισης με μειωμένα λιπαρά.

Οι συμμετέχοντες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για πέντε χρόνια ώστε να διαπιστωθεί αν η μεσογειακή διατροφή συνέβαλλε στην προστασία της καρδιακής υγείας τους.

Περίπου το 3,8% αυτών στην ομάδα της μεσογειακής διατροφής με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το 3,4% αυτών με επιπλέον ξηρούς καρπούς υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με το 4,4% αυτών που κατανάλωναν λίγα λιπαρά.

«Η ανάλυση δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή με ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα κατά 31% και όταν έχει ξηρούς καρπούς κατά 28%», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Η μεσογειακή διατροφή λειτουργεί προστατευτικά για την καρδιά διότι κυρίως αντικαθιστά τα κορεσμένα λιπαρά με ακόρεστα, έτσι το άτομο αισθάνεται μεν χορτάτο αλλά χωρίς τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε ακόμη

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού

Οριστική θεραπεία ευρυαγγειών με laser