Τα τελευταία λόγια του φαντάρου, που βρέθηκε νεκρός στη Ρω

Πολλά ερωτήματα και γκρίζα σημεία προκαλούνται αναπόφευκτα από την αυτοκτονία του 22χρονου Ηρακλειώτη στο νησί της Ρω, ενός νέου παιδιού που δεν έδειχνε μέχρι και λίγες ώρες πριν τον θάνατό του ότι αντιμετώπιζε κάποιο σοβαρό πρόβλημα που θα ήταν ικανό να τον σπρώξει στην αυτοκτονία.

Οι συνθήκες θανάτου του διερευνώνται με απόλυτη μυστικότητα από τις αρχές, προκειμένου να πέσει άπλετο φως στο πώς και το γιατί ένας νέος άνθρωπος έφυγε από τη ζωή με τέτοιο τρόπο.

«Η τελευταία συνομιλία»

«Όπλισα γιατί ήθελα να δω εάν το όπλο μου είχε πάθει εμπλοκή». Αυτή ήταν σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση αλλά και τα τελευταία λόγια του 22χρονου Ηρακλειώτη φαντάρου Ε.Τ,  μετά από την ερώτηση του άλλου φαντάρου με τον οποίο από την προηγούμενη βραδιά έκαναν μαζί το νούμερο στη «διπλή» σκοπιά της Ρω.

Ελάχιστα λεπτά μετά, σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμα στελέχη του Στρατού, ο οπλίτης που ρώτησε τον 22χρονο (είχε καταταγεί με την προηγούμενη σειρά, Α ΕΣΣΟ) άκουσε τον θόρυβο από την εκπυρσοκρότηση και αφού έτρεξε μια απόσταση περίπου 20 μέτρων είδε τον 22χρονο νεκρό. Ακολούθησαν στιγμές που δύσκολα μπορούν να περιγραφούν.

Ανώτερο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε στην «Π» ότι η πρώτη ενημέρωση για τον θάνατο του άτυχου νέου, έγινε γνωστή μέσω ασυρμάτου… Από τους πρώτους που το πληροφορήθηκαν ήταν οι συνάδελφοι και ο επικεφαλής που κινούνταν με όχημα του στρατού για να πάνε στη σκοπιά προκειμένου να αλλάξουν τους δύο σκοπούς. «Ακούστηκε από τον ασύρματο ότι πυροβολήθηκε και είχε χτυπηθεί θανάσιμα» ανέφερε στρατιωτική πηγή.

Πληροφορίες της «Π», οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται αλλά ούτε και διαψεύδονται, ενώ προέρχονται από έγκυρες πηγές ενημέρωσης, αναφέρουν ότι ο 22χρονος και ο άλλος φαντάρος είχαν από το προηγούμενο βράδυ τοποθετηθεί στη διπλή σκοπιά για να κάνουν το νούμερό τους όλη τη νύχτα, μέχρι την επόμενη ημέρα που θα τους άλλαζαν.

Το νόημα της διπλής σκοπιάς είναι διπλό. Από τη μία, όπως μας εξήγησαν στρατιωτικοί, για μεγαλύτερη ασφάλεια των σκοπών, λόγω της θέσης του νησιού, αλλά κι επειδή κατά το παρελθόν- κατά μία άλλη εκδοχή-  είχαν σημειωθεί κι άλλες αυτοκτονίες.

Οι δύο φαντάροι όμως, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση  από στελέχη των Ε.Δ, δεν ήταν μαζί στη σκοπιά, αλλά σε απόσταση ο ένας από τον άλλο… Ο λόγος, όπως ακούστηκε, ήταν η εντολή που έλαβαν από ανώτερό τους, γιατί στην έφοδο που είχε προηγηθεί τη νύχτα, οι δύο στρατιώτες πιάστηκαν να έχουν κινητά τηλέφωνα.

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, σε ερώτηση της “Π” για το εάν δόθηκε ή όχι τέτοια εντολή, μας είπαν ότι πρόκειται για στοιχείο της προανάκρισης, η οποία είναι μυστική και δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, στο πλαίσιο της προανάκρισης, αναμένεται να ερευνηθούν οι σχέσεις υπαξιωματικού με στρατεύσιμους που υπηρετούν στο Καστελόριζο και καλούνται να εκτελέσουν σκοπιά στο νησάκι της Ρω.

Αυτοκτονία δείχνει η ιατροδικαστική έρευνα

Η νεκροψία στο άψυχο σώμα του 22χρονου ολοκληρώθηκε χθες. Εξαρχής αποκλείστηκε, από τα μέχρι στιγμής ευρήματα, το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο ιατροδικαστής προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

Πάντως, η διαδικασία έγινε και με την παρουσία τεχνικής συμβούλου που ζήτησε η οικογένεια του 22χρονου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι επιθυμία της οικογένεια να μην γίνουν δηλώσεις από την πλευρά της τεχνικής συμβούλου που συμμετείχε στη νεκροψία, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν τα πορίσματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό.

Σημειώνεται ότι η οικογένεια προσέφυγε προχθές με αίτηση – δήλωσή της ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο θάνατος του παιδιού της επήλθε κάτω από ύποπτες και αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Τον αποχαιρετούν με μαντινάδες

Ο 22χρονος ήταν ένα παιδί γεμάτο ζωή, πάντα χαμογελαστό, άτομο της παρέας, όπως τον περιγράφουν φίλοι του, οι οποίοι συγκλονισμένοι τον αποχαιρετούν με μαντινάδες και βίντεο που ανεβάζουν στο facebook.

Το παλικάρι  που είχε παρουσιαστεί στις 13 Μαρτίου στη Ρόδο και δύο ημέρες μετά μετατέθηκε στο Καστελόριζο θα απολυόταν στο τέλος της χρονιάς και έκανε τα επαγγελματικά του σχέδια με συναδέλφους του φαντάρους για να δουλέψουν μαζί σε πολυτελές ξενοδοχείο χώρας της δυτικής Ευρώπης.

Φαίνεται ότι η μετάθεσή του στο Καστελόριζο τον πίεσε ψυχολογικά και ήθελε να πάρει μετάθεση. Είναι εντυπωσιακό ότι μέχρι και μία ημέρα πριν, σε συνομιλίες που είχε με φίλους του, δεν έδειχνε ότι τον απασχολούσε κάτι σοβαρό. Αυτό για το οποίο έδειχνε βαθύτατα λυπημένος ήταν ο πρόσφατος θάνατος συγγενικού του προσώπου, με το οποίο μεγάλωσαν μαζί.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα το πρωί από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη Χωστού.

Πηγή: patris.gr