Φίλε, το ξέρεις ότι μπορείς τα πάντα;

Ένα νέο υπέροχο ταξίδι ζωής, μέσα από το οποίο θέλει να εμπνεύσει τους ανθρώπους και κυρίως αυτούς που έχουν αναπηρία, τη φλόγα της δημιουργίας και της βαθιάς πεποίθησης πως για όποιον μάχεται και ονειρεύεται, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, ξεκίνησε, επισήμως από χθες, ο Θανάσης Σύρμας. 

Ο γνωστός ποδοσφαιρικός παράγοντας, ο οποίος έχασε προ τριετίας το πόδι του σε τροχαίο ατύχημα, δεν το έβαλε κάτω και όχι μόνο έμεινε όρθιος, αλλά άρχισε βιώνει τη χαρά του εν ενεργεία αθλητή, αρχικά ως μέλος της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των ακρωτηριασμένων και εσχάτως, ως αθλητής του τριάθλου και του στίβου.

Ως τέτοιος κατέκτησε, πριν από λίγες μέρες, δύο χρυσά μετάλλια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του ΟΑΚΑ στα 800 και στα 1.000μ. της κατηγορίας Τ64, ως τέτοιος φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Παραολυμπαικούς Αγώνες του 2020! 

Στην προσπάθειά του αυτή, ο Θανάσης Σύρμας θα έχει συμπαραστάτες τους χορηγούς του, τους οποίους παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε χθες στο ξενοδοχείο Semiramis. 

Ο ιδιοκτήτης του, Βαρθολομαίος Ιντζάς, θα είναι ένας εκ των μεγάλων υποστηρικτών, το ίδιο και η εταιρεία αθλητικών ειδών Macron (μέσω του Παναγιώτη Αγγελόπουλου και του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου), όπως και η Chronopoulos Rehabilitation Center (από τις μεγαλύτερες μονάδες προσθετικής και ορθωτικής αποκατάστασης της χώρας) κι ένας ακόμα μεγαλύτερος, η γνωστή ασφαλιστική εταιρεία Groupama.

Ο ίδιος ο γενικός διευθυντής της στην Ελλάδα,  Χρήστος Κάτσιος, ταξίδεψε στο νησί για τις ανάγκες της χθεσινής εκδήλωσης, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους στελέχη της εταιρείας στη Ρόδο, ο αντιπεριφερειάρχης Μπάμπης Κόκκινος, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Άννα Ζωάννου, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ Στέφανος Κυριαζής και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες Ρόδου, Μανώλης Ζηδιανάκης. 

 


Την αυλαία της εκδήλωσης άνοιξε ο ίδιος ο πρωταγωνιστής. Εμφανώς συγκινημένος,  ο Θανάσης Σύρμας μίλησε για την αγάπη, την οποία εισέπραξε μαζικά από τις πρώτες στιγμές της περιπέτειάς του, ακόμα και από ανθρώπους που δεν του ήταν ιδιαίτερα γνωστοί, για την απόλυτη στήριξη που έλαβε από τη σύζυγο και τους γιους του, καθώς και για την πρώτη επαφή του με τον αθλητισμό στη  μετά το ατύχημά του περίοδο. 

Ο παραολυμπιονίκης μας Μιχάλης Σεΐτης ήταν αυτός που του άναψε τη «φλόγα», τον πήρε από το χέρι και τον έπεισε πως μπορεί να τα καταφέρει, ενώ κινητήριος δύναμη ήταν η επιθυμία του να τον δει όρθιο η οικογένειά του.

«Άρχισα να υπερπηδάω τα εμπόδια και όσα δεν μπόρεσα, τα έκανα στόχους», σημείωσε ο Θανάσης Σύρμας, για να αναφερθεί στη συνέχεια στον τρόπο με τον οποίο ήρθε η πρόσκληση στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ακρωτηριασμένων και η πρώτη επαφή του με το τρίαθλο και τον στίβο, μέσω του γνωστού παιδίατρου Νίκου Χατζηνικόλα και του συλλόγου του, Απόλλωνα Ρόδου. 

Η επιτυχημένη συμμετοχή στον αγώνα τριάθλου τον όπλισε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, του έδωσε την ιδέα, ακολούθησε η συμμετοχή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και κάπως έτσι μπήκε το νερό της θέλησής του στο αυλάκι της φιλοδοξίας του, η οποία ναι μεν αναφέρεται στη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020, όμως μόνο με την έννοια του «σταθμού».

Το ταξίδι είναι αυτό που μετράει και τα όσα μπορεί να προσφέρει, σε διδάγματα, έμπνευση και παράδειγμα στους ανθρώπους που μέσα στην απογοήτευσή τους, νομίζουν, απλώς νομίζουν, πως δεν μπορούν να επιστρέψουν στη ζωή, δημιουργικοί και χρήσιμοι:  

«Έπρεπε να χάσω ένα πόδι για να φτιάξει η ζωή μου. Είδα μέσα από τα μάτια άλλων ανθρώπων. Μέσα από τον στόχο μου, θέλω να τραβήξω κόσμο στην κορυφή. Το μήνυμα είναι πως αν στα 48 του χρόνια μπορεί ο Σύρμας, μπορούν όλοι. Να περάσουμε τη φλόγα του παραθλητισμού. Να βγάλουμε ανθρώπους στο φως.

Το μεγαλύτερό μου στοίχημα και ρεκόρ, θα είναι να κάνω ανθρώπους να ξαναζούν. Στο νησί του ήλιου υπάρχουν παιδιά, τα οποία είναι κλεισμένα στο σπίτι τους σε σημείο που να πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης D, επειδή δεν τα βλέπει ο ήλιος. Αυτό είναι απαράδεκτο», υπογράμμισε ο Θανάσης Σύρμας, περιγράφοντας το μεγάλο, ουσιαστικό και υπέροχα ανθρώπινο ζητούμενο της προσπάθειάς του.        

Ακολούθησε η αναφορά στον τρόπο, με τον οποίο έγινε η επαφή, μέσω του Γιώργου Δικαστόπουλου, με την Groupama Ασφαλιστική, με τον γενικό διευθυντή της, Χρήστο Κάτσιο, να παίρνει τη σκυτάλη, να τονίζει πως η συμφωνία με τον Θανάση Σύρμα είχε κλείσει στο μυαλό του πριν καν συναντηθούν και να περιγράφει ως τον βασικότερο λόγο για το «ναι» της εταιρείας (είναι χορηγός και του Tour de France) την ίδια αξιακή βάση που μοιράζεται με τον Θανάση Σύρμα, το πείσμα, την αποφασιστικότητα και την αρχή της αλληλοβοήθειας.

Τον αγώνα του Θανάση Σύρμα εξήρε, ο οικοδεσπότης ιδιοκτήτης του Semiramis, Βαρθολομαίος Ιντζάς, ενώ τον δικό τους συγκινητικό χαιρετισμό απηύθυναν, υποσχόμενοι κάθε δυνατή στήριξη, ο αντιπεριφερειάρχης Μπάμπης Κόκκινος, η αντιδήμαρχος Άννα Ζωάννου και ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, Στέφανος Κυριαζής. 

Στο τέλος της εκδήλωσης θίχτηκε ένα ουσιαστικό και σοβαρό πρόβλημα, το οποίο αναφέρεται στην απουσία αθλητικού συλλόγου που να στηρίζει τους αθλητές με αναπηρία. Στο πρόσφατο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ο Θανάσης Σύρμας και ο Μιχάλης Σεΐτης αναγκάστηκαν να εκπροσωπήσουν τη Ρόδο μέσω σωματείων άλλων περιοχών της χώρας, καθώς στο νησί υπάρχει μόνο η μπασκετική Δωδεκάνησος.