Τον Ιούλιο η σταδιακή λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Ρόδο

Στο ζήτημα που ανέδειξε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, σχετικά με την καθυστέρηση λειτουργίας του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, υποχρεώθηκε να απαντήσει η διοίκηση της ΔΕΗ μετά και τη σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής.

Η διοίκηση της ΔΕΗ με απάντησή της προς τον κ. Κόνσολα τοποθετεί τη δοκιμαστική έναρξη του εργοστασίου στο τέλος Ιουνίου ή το αργότερο εντός του Ιουλίου.

Ως αιτία της καθυστέρησης αναφέρει τις ζημιές σε εξαρτήματα των μηχανών.

Αναφέρεται, μάλιστα, ότι παραγγέλθηκαν τα αναγκαία εξαρτήματα από το εξωτερικό και οι εργασίες αποκατάστασης άρχισαν στις 19 Ιανουαρίου 2018.

Προκαλούν εντύπωση οι ζημιές στις μηχανές ενός νέου εργοστασίου, αλλά και ο μεγάλος χρόνος αποκατάστασης.

Ο κ. Κόνσολας σε δήλωσή του, επισημαίνει:

«Η λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο έχει καθυστερήσει. Υπενθυμίζω τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, αλλά και τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης της ΔΕΗ για τη λειτουργία του νέου εργοστασίου, αρχικά το 2017 και στη συνέχεια το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Χρειάστηκε να καταθέσω Ερώτηση για να πληροφορηθούμε για τη βλάβη στις μηχανές, αλλά και να δώσει νέα ημερομηνία λειτουργίας η διοίκηση της ΔΕΗ. Αναμένουμε να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλα ερωτήματα που συνδέονται με τη λειτουργία του εργοστασίου και αφορούν στην επάρκεια σε προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα από το ΑΣΕΠ η διαδικασία πρόσληψης 22 θέσεων τεχνικού τακτικού προσωπικού, σύμφωνα με την προκήρυξη 12Κ/2017».

Ερώτηση

Προς Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο»

Κύριε Υπουργέ,

Σε σειρά Ερωτήσεων που είχα καταθέσει για τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, είχα λάβει τη διαβεβαίωση ότι το εργοστάσιο θα λειτουργούσε μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και ότι θα καλύπτονταν οι ανάγκες σε προσωπικό.

Ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΗ, σε δηλώσεις του στις 4 Ιουλίου του 2017, είχε τοποθετήσει την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στον Ιούνιο του 2018 και το εργοστάσιο δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία.

Πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχουν αυξημένες, πλέον, ανάγκες ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος στη Ρόδο, λόγω του τουριστικού ρεύματος και η λειτουργία του νέου εργοστασίου αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί για τη λειτουργία του νέου εργοστασίου ουδείς γνωρίζει, υπεύθυνα, σε τι οφείλεται.

Με δεδομένο ότι τα έργα είχαν ολοκληρωθεί, είχα υποβάλλει σχετική Ερώτηση στη Βουλή για τη στελέχωση του εργοστασίου.

Στην απάντησή της η διοίκηση της ΔΕΗ είχε παραδεχθεί ότι:

α) Δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα από το ΑΣΕΠ η διαδικασία πρόσληψης 22 θέσεων τεχνικού τακτικού προσωπικού, σύμφωνα με την προκήρυξη 12Κ/2017.

β) Θα υπάρξει μετακίνηση προσωπικού από τον σταθμό της ΔΕΗ στη Σορωνή.

γ) Θα υπάρξει αξιοποίηση προσωπικού από άλλες μονάδες της επιχείρησης.

Είναι σαφές ότι λίγο πριν τη λειτουργία του νέου εργοστασίου, δεν είχε γίνει ο προσδιορισμός των αναγκών του σε προσωπικό, ενώ είναι άγνωστο αν υπάρχουν και άλλα προβλήματα, που συνδέονται με το έργο.

Σε κάθε περίπτωση η Ρόδος, που φιλοξενεί χιλιάδες τουρίστες, πρέπει να έχει επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος αφού οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί, θα αποτελέσει πλήγμα για τον τουρισμό του νησιού. Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι το εργοστάσιο της ΔΕΗ Ρόδου, τροφοδοτεί με ρεύμα και τη Χάλκη.

Η Πολιτεία, αλλά και η διοίκηση της ΔΕΗ, οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα την τοπική κοινωνία για το ακριβές χρονοδιάγραμμα της λειτουργίας του εργοστασίου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα και ποιοι είναι οι λόγοι της καθυστέρησης στη λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.

2. Εάν είναι σε θέση να δώσει ακριβή ημερομηνία για τη λειτουργία του εργοστασίου.

3.Υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος στη Ρόδο; Θα ενισχυθούν οι υποδομές του ΑΗΣ Σορωνής με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

<p  style=" margin: 12px auto 6px auto; font-family: Helvetica,Arial,Sans-serif; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; font-size: 14px; line-height: normal; font-size-adjust: none; font-stretch: normal; -x-system-font: none; display: block;">   <a title="View Απάντηση ΔΕΗ - Εργοστάσιο Νότιας Ρόδου  on Scribd" href="https://www.scribd.com/document/382914303/%CE%91%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%94%CE%95%CE%97-%CE%95%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%9D%CF%8C%CF%84%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%A1%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85#from_embed"  style="text-decoration: underline;" >Απάντηση ΔΕΗ - Εργοστάσιο Νότιας Ρόδου</a> by <a title="View RodiakiNewsRoom's profile on Scribd" href="https://www.scribd.com/user/259234955/RodiakiNewsRoom#from_embed"  style="text-decoration: underline;" >RodiakiNewsRoom</a> on Scribd</p><iframe class="scribd_iframe_embed" title="Απάντηση ΔΕΗ - Εργοστάσιο Νότιας Ρόδου " src="https://www.scribd.com/embeds/382914303/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-ABbFGdgo1IeSs0blolQR&show_recommendations=true" data-auto-height="false" data-aspect-ratio="0.7074509803921568" scrolling="no" id="doc_67912" width="100%" height="600" frameborder="0"></iframe>