Από τη ζωή της Καρπάθου

Γράφει ο Ιωάννης Καρελλάς

Ο άνθρωπος μετά από την οικογένειά του έχει την πατρίδα του σαν πολύτιμο αγαθό της ζωής του.

Φυσικός νόμος η αγάπη προς την πατρίδα. Πόσοι ποιητές δεν εξυμνούν την πατρίδα με τα ποιήματά τους. Και εμείς σαν άνθρωποι αγαπάμε και αγωνιζόμεθα για να ζήσουμε και να απολαύσουμε την αγάπη της πατρίδας όπου γεννηθήκαμε.

Σαν Δωδεκανήσιοι σκλαβωμένοι 1912-1947, 35 χρόνια υπό τον ιταλικό ζυγό, όμως τα νησιά μας κράτησαν τη γλώσσα, θρησκεία, τα έθιμα καθώς και την παράδοση. Χρόνια σκλαβιάς και φτώχειας όμως η κοινωνία της Δωδεκανήσου αλλά και της Καρπάθου, δεν γονάτισε. Οι πολυμελείς οικογένειες αποκαταστάθηκαν και δημιουργήθηκαν.

Σήμερα παρά τις ανέσεις που μας παρέχει ο 21ος αιώνας δεν βλέπουμε ορίζοντα ανάπτυξης και δεν βλέπουμε αυτό που ο άνθρωπος ονειρεύεται, ένα καλύτερο αύριο.

Τί λέγει όμως η στατιστική αν τα πράγματα τα βάλουμε επί τάπητος, αυτό το μπερδεμένο κουβάρι μπορεί να βρεθεί και η άκρη του.

Τα νησιά μας ήτανε το όνειρο των κατακτητών και αποτελούν τα διαμάντια του Αιγαίου αλλά και της ελληνικής επικράτειας όμως ακόμα δεν βρήκαν σωστή ανάπτυξη. Ζητούμενο του κράτους είναι η οργάνωση και η σωστή λειτουργία του δημόσιου τομέα.

Σαν κράτος και σαν ελληνική κοινωνία πρέπει να παράγουμε. Πρέπει να αγαπήσουμε την εργασία, αυτός είναι ο άξονας όπου στηρίζεται η ανάπτυξη. Αυτό είναι χρέος της εξουσίας. Είναι καιρός αυτή η κουρασμένη ελληνική κοινωνία να ακούσει από τους εξουσιαστές δύο πράγματα σωστά και της αλήθειας.

Τα κουρασμένα νησιά μας πρέπει να βρουν ένα ρυθμό ζωής.

Καθώς και η κουρασμένη Κάρπαθος-όπου σήμερα την καλύπτει η ξηρασία. Η αλλαγή του κλίματος, ο φετινός χειμώνας δεν έβρεξε πολλές βροχές. Στέρεψαν οι πηγές και το νερό πολύτιμο αγαθό σήμερα στην Κάρπαθο.

Η εξουσία της Καρπάθου ακόμα δεν ένιωσε ότι ανέλαβε τα καθήκοντα του λεγόμενου Καλλικράτη. Καθώς και στην Περιφέρεια τους δίνουμε το ερώτημα «παιδιά πώς τα βλέπετε, είστε ευχαριστημένοι, πού είναι τα βιώσιμα έργα;» Η στάχτη στα μάτια τελείωσε, τώρα πρέπει ο δάκτυλος να αγγίξει τον τύπον των ήλων.

Χωρίς υγεία, χωρίς ύδρευση, χωρίς δρόμους, χωρίς καθαριότητα και γενικά χωρίς οργάνωση, επί σφύρας και άκμονος ευρίσκονται τα νιάτα της Καρπάθου, χωρίς εργασία και χωρίς ασφάλεια ζωής και χωρίς ορίζοντα για το αύριο.

Ο βορράς της Καρπάθου είναι μονάχα για να πληρώνει τα χαράτσια, φόρους, όπου τα απολαμβάνει ο νότος της Καρπάθου, η Όλυμπος και το Διαφάνι. Για να καθαρίσει ένα χωματόδρομο, για να πάει ο αγρότης στο χωράφι του πρέπει να χρησιμοποιήσει πολιτικό μέσο. Ενώ υπάρχει μόνιμος χειριστής και υπάρχουν και τα μηχανήματα του Δήμου.

Ακόμα στον αιώνιο δρόμο Σποών-Ολύμπου εκρεμμούν συμπληρωματικές εργασίες. Κύριε έπαρχε, πού είναι ο εργολάβος ή μήπως τα χρήματα ήτανε λίγα;

Η Κάρπαθος δεν κατέχει δρόμους για ασφαλή οδήγηση για τους νέους. Αυτό το βλέπουμε χρόνια όπου και συχνά το δημοσιεύουμε όμως τους αρμόδιους δεν τους αγγίζει και πολύ. Όταν βλέπεις την εργασία σαν αγγαρεία πώς θα δώσεις ανάπτυξη.

Τα έργα θέλουν και τεχνικό έλεγχο. Καθώς και επιστασία. Άρχισε η κατασκευή του δρόμου προς το Τρίστομο, οι κατασκευαστές είναι στρατιωτικοί, στρατιώτες εργάζονται από τον Μάρτιο του ενεστότος έτους. Σχετικά με τις εργασίες δεν υπάρχει σχόλιο γιατί δεν έχουμε επισκεφθεί τον τόπο εργασίας λόγο του ατραπού δρόμου, δύσκολη η διέλευση, προσεχώς θα έχουμε λεπτομέρειες.

Όμως κάτι υπάρχει. Η Κάρπαθος ευχαριστεί όλους που συνέβαλαν για τη δρομολόγηση του Ο.Γ. Blue Star όπου το πλοίο, εκτελεί γραμμή Πειραιά-Ρόδο-Κάρπαθο κάθε Τετάρτη, παρέχει και μειωμένο εισιτήριο. Η θετική αυτή πράξη έδωσε στην Κάρπαθο ένα κομμάτι ζωής. Υπάρχει και το Ο.Γ. Πρέβελης όπου εκτελεί γραμμή Κρήτη-Διαφάνι-Χάλκη-Ρόδο-Κάσο-Κάρπαθο.

Προβληματισμός με την ύδρευση Καρπάθου. Οι αρμόδιοι πρέπει να δείξουν προστασία της ύδρευσης και να γίνεται σωστή διανομή του υπάρχοντος νερού σε όλα τα χωριά.

Η Κάρπαθος δεν έχει αποκτήσει ακόμα αυτά που έχουν τα άλλα νησιά της νησιωτικής Ελλάδας. Δεν έχει λιμάνι ασφαλές και για κρουαζιέρες. Δεν έχει ασφαλείς δρόμους τεχνικής όψεως και προστασίας, όπου ζητούμε την μέριμνα του κράτους και της Περιφέρειας γενικότερα για σωστά αναπτυξιακά έργα. Προστασία του δημοσίου χρήματος. Σχετικά με τη φετινή τουριστική σεζόν δεν διαφέρει από πέρυσι του 2017. Έλλειψη ρευστότητας.

Το φαινόμενο αυτό επηρεάζεται από την ακρίβεια γι’ αυτό οι ξένοι δεν ξοδεύουν. Τέλος υπεθυμίζουμε και πάλι προς τους αρμόδιους ότι η Κάρπαθος δεν μπορεί να βρει ανάπτυξη σαν ένας δήμος. Επιβάλλεται η Όλυμπος και το Διαφάνι να διαχωριστούν, μικρός δήμος, για το καλύτερο στο νησί αυτό ας το προβλέψουν οι αρμόδιοι πριν ερημώσει το νησί. Η Περιφέρεια πρέπει να δείξει μέριμνα σε όλες τις δυσκολίες της ζωής της Καρπάθου.