Χρηματοδότηση 400 εκατομμυρίων ευρώ για το Νότιο Αιγαίο

Διπλασιασμό της χρηματοδότησής της, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα φτάνει πλέον ακόμα και τα 400 εκατομμύρια ευρώ, προσδοκά η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, μετά την αλλαγή κατηγορίας κατάταξης από αυτή των πλουσίων Περιφερειών της Ευρώπης σε αυτή των Μεταβατικών Περιφερειών.  

Τα καλά νέα ανακοίνωσε χτες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, μετά την ενημέρωση που είχε στην Αθήνα κατά την παρουσίαση της πρότασης κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πολιτική Συνοχής στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027.

Το γεγονός ότι η περιφέρειά μας αλλάζει κατηγορία και δεν θα βρίσκεται πια ανάμεσα στις πλούσιες περιφέρειες της Ευρώπης θα φέρει πρόσθετα έσοδα στα ταμεία της, καθώς θα μπορεί να χρηματοδοτείται από προγράμματα, από τα οποία μέχρι σήμερα είχε αποκλειστεί.

Ο κ. Χατζημάρκος και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι από το 2021 έως και το 2027,  δηλαδή στη νέα προγραμματική περίοδο, η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου θα χρηματοδοτηθεί με συνολικό ποσό που θα κυμαίνεται από 350 έως 400 εκατομμύρια ευρώ έναντι περίπου 170 εκατομμυρίων ευρώ που είναι η χρηματοδότηση στην παρούσα προγραμματική περίοδο.

«Προσπαθούμε να κάνουμε μία πρώτη εκτίμηση, αλλά από έναν πρόχειρο υπολογισμό προκύπτει ότι θα διπλασιάσουμε τα ποσά που έχουμε σήμερα, δηλαδή θα πάμε τουλάχιστον στα 350-400 εκατομμύρια ευρώ. Είναι μία πολύ σημαντική είδηση και επιτέλους θα φύγουμε από την κατηγορία του στόχου 2 των πλούσιων περιοχών, κάτι που σημαίνει ότι παύει ο αποκλεισμός μας από προγράμματα.

Για εμάς αυτή η εξέλιξη έχει να κάνει και με την αποκατάσταση μίας πολύ μεγάλης αδικίας» δήλωσε συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης αν και πρόσθεσε ότι, δεν καταφέραμε να τεθούν και κριτήρια νησιωτικότητας στη χρηματοδότηση, καθώς υπήρξε αντίδραση από τις ορεινές περιοχές που είναι και οι περισσότερες στην Ευρώπη.
 

Τα νέα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη  για τη χρηματοδότηση των περιφερειών από την  επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027
Τα νέα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τη χρηματοδότηση των περιφερειών από την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027


Πάντως, όπως τόνισε, ήταν ένα μεγάλο θέμα που βασάνισε δύο εικοσαετίες σε δύο προγραμματικές περιόδους τα νησιά μας, τονίζοντας ότι η ανατροπή αυτού του καθεστώτος ήταν ένας μεγάλος στόχος της περιφερειακής αρχής.

«Αυξάνεται κατά 2 δισ. ευρώ το ποσό το οποίο θα έρθει στη χώρας μας, αν και η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών θα πάρει μικρότερη χρηματοδότηση από αυτήν που παίρνει τώρα. Στις έξι χώρες που θα πάρουν μεγαλύτερο ποσό από την παρούσα προγραμματική περίοδο, είναι και η Ελλάδα» είπε επίσης ο περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας ότι «η περιφέρειά μας στην επόμενη προγραμματική περίοδο, θα είναι μία κατηγορία κάτω από την κατηγορία στην οποία είναι σήμερα και άρα θα τύχει υψηλότερης χρηματοδότησης».

Αλλάζουν και τα κριτήρια
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο εξής αλλάζουν και τα κριτήρια καθορισμού του ύψους της χρηματοδότησης των περιφερειών, και μάλιστα το ακαθάριστο εθνικό προϊόν παύει να είναι ο καθοριστικός παράγοντας, καθώς εισάγονται και άλλοι παράγοντες.

«Ήταν μία μάχη όχι όμως μόνο από εμάς αλλά και από άλλες περιφέρειες της Ευρώπης, ώστε να πάψει το ΑΕΠ να συμμετέχει ως μοναδικό κριτήριο και ως ο κύριος παράγοντας που καθόριζε αυτή τη χρηματοδότηση.

Έγινε επίσης δεκτό ότι εκτός από το ότι δεν θα έχει ως μοναδικό κριτήριο το ΑΕΠ θα προστίθεται ο παράγοντας της κλιματικής αλλαγής και το μεταναστευτικό. Το άθροισμα αυτών των δύο παραγόντων στο πόσο θα επηρεάσουν το ποσό που θα κατανεμηθεί σε κάθε περιφέρεια είναι 4% του ύψους των χρηματοδοτήσεων αυτών.

Επίσης περιορίζεται στο 80% ο παράγοντας ΑΕΠ και προστίθενται και αυτοί οι παράγοντες για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Ακόμα προστίθενται και άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν με την αγορά εργασίας σε κάθε περιφέρεια και τους κοινωνικούς δείκτες» δήλωσε ο περιφερειάρχης αναφέροντας ότι ο στόχος που έχει τεθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή είναι πριν τις επόμενες ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου 2019, να έχει ψηφιστεί από το ευρωκοινοβούλιο.

Φρένο στη γραφειοκρατία
Μία άλλη ενδιαφέρουσα αλλά και σημαντική εξέλιξη είναι η απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής να μειώσει τη γραφειοκρατία που πήγαζε από τους ασφυκτικούς ελέγχους για την υλοποίηση των έργων, οι οποίοι δεν θα χαλαρώσουν αλλά θα περιοριστούν.   

Η άλλη αλλαγή που ενδιαφέρει τους φορείς, οι οποίοι υλοποιούν τα προγράμματα αυτά, είναι η γραφειοκρατία. Είναι απολύτως σωστό να υπάρχει έλεγχος. Όμως υπήρξαν πολλά στάδια που προστέθηκαν στη διαδικασία υλοποίησης του έργου που δεν προσέδιδαν τίποτα σε αυτό ούτε στη διαφάνεια, απλώς έκαναν ακόμα πιο δύσκολο το έργο της παρακολούθησης.

Απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής είναι μία οριζόντια περικοπή των διαδικασιών και περιορισμός σε ποσοστό 30% που είναι πολύ σημαντικό. Ο έλεγχος όμως θα συνεχίσει να είναι σκληρός» είπε για το θέμα ο περιφερειάρχης, κάνοντας αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, όπου η γραφειοκρατία γνωρίζει αλματώδεις ρυθμούς αύξησης.

Κανονικά το δάνειο
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την αύξηση της χρηματοδότησης της οποίας θα τύχει η περιφέρεια, από τη νέα προγραμματική περίοδο, αναμένει και την έγκριση του αιτήματός της για τη χορήγηση δανείου από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων.

Ειδικότερα ο περιφερειάρχης απάντησε χτες κατόπιν ερώτησης ότι το αίτημα δεν θα αποσυρθεί και μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα θα υπάρχει θετική απάντηση. «Δεν αποσύρουμε τίποτα, ο φάκελος έχει φύγει από την επιτροπή του προγράμματος ELENA,  η οποία το ενέκρινε και έχει πάει στην ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων. Το δύσκολο στάδιο στο οποίο έγινε ο τεχνικός έλεγχος, το περάσαμε και έφυγε με γραπτό αίτημα δικό μου  για την τράπεζα.

Τολμώ να πω ότι δεν περιμένω κάποια δυσάρεστη εξέλιξη. Το δύσκολο κομμάτι πέρασε. Νομίζω  ότι είμαστε σε ένα τυπικό στάδιο και θα έχουμε θετική εξέλιξη. Το αίτημα δεν αποσύρεται γιατί η Ευρώπη προσανατολίζεται πλέον να στρέψει το μεγαλύτερο ποσοστό των κοινοτικών πλαισίων σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το μεγάλο μας κέρδος είναι να εκπαιδευτούμε στην επόμενη γενιά των χρηματοδοτήσεων. Από τις εύκολες χρηματοδοτήσεις θα περάσουμε στη δράση» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.

Ανακοίνωση περιφέρειας
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η περιφέρεια αναφέρονται τα εξής: «Ως ηθική αποκατάσταση της μεγάλης  αδικίας που συνετελέσθη σε βάρος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στοίχισε στα νησιά της σε απώλεια πόρων κατά τις δύο τελευταίες Προγραμματικές περιόδους, 2007 – 2013 και 2014 – 2020, χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, την αλλαγή κατηγορίας κατάταξης  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από την κατηγορία των πλουσίων Περιφερειών της Ευρώπης σε αυτή των Μεταβατικών Περιφερειών.  

Η ανακοίνωση του εμπλουτισμού των κριτηρίων που θα ισχύσουν για τη χρηματοδότηση των Περιφερειών στη μετά το 2020 Προγραμματική Περίοδο και επαναφέρουν το Νότιο Αιγαίο στην  κατηγορία των Μεταβατικών Περιφερειών (Transition regions), έγινε από  στελέχη της DG REGIO και της DG EMPL της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την περασμένη Παρασκευή, στη διάρκεια ημερίδας στο Caravel, όπου παρουσιάστηκε η  πρόταση κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πολιτική Συνοχής στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027 και  στην οποία συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

Τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν για το Νότιο Αιγαίο και για τη χώρα συνολικά στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης, σήμερα, Δευτέρα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και είναι τα εξής:

• Αυξάνεται κατά 2 δισ. ευρώ (ποσοστό αύξησης 8% σε σχέση με την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο) η χρηματοδότηση που θα λάβει η Ελλάδα από ευρωπαϊκούς πόρους, την περίοδο 2021 – 2017.Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των 7 χωρών, για τις οποίες η χρηματοδότηση αυξάνεται, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες χώρες, για τις οποίες οι χρηματοδοτήσεις μειώνονται. Οι χώρες αυτές είναι: Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Φινλανδία, Ισπανία και Κύπρος.

• Από την επόμενη Προγραμματική Περίοδο, μειώνεται ο συντελεστής βαρύτητας του τοπικού ΑΕΠ στο 81%, αυξάνεται ο συντελεστής  των δημογραφικών και κοινωνικών κριτηρίων σε ποσοστό 15%, ενώ για πρώτη φορά θα ισχύσουν τα κριτήρια του μεταναστευτικού με 3% και της κλιματικής αλλαγής με 1%.

• Το Νότιο Αιγαίο επανέρχεται στην κατηγορία των Μεταβατικών Περιφερειών  αντί του Στόχου των Πλέον Ανεπτυγμένων Περιφερειών που βρίσκεται σήμερα. Με μια πρώτη, ανεπίσημη εκτίμηση, αυτό μπορεί να επιφέρει ακόμη και διπλασιασμό των κοινοτικών πόρων για το Νότιο Αιγαίο, στην νέα Προγραμματική Περίοδο, ενώ παράλληλα “ξεκλειδώνει” η πρόσβαση και σε άλλες κατηγορίες προγραμμάτων.

• Περιορίζεται κατά 30% η γραφειοκρατική διαδικασία που αφορά στον έλεγχο της υλοποίησης των προγραμμάτων, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που αυτή συνεπάγεται.
Ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι, οι παραπάνω αλλαγές να επικυρωθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, ώστε να είναι έτοιμος ο μηχανισμός να λειτουργήσει το 2021.

Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις εξέφρασε σήμερα ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος, δήλωσε τα εξής: «Από την πρώτη μέρα της θητείας μας θέσαμε ως στόχο την αποκατάσταση της αδικίας που έχει συντελεστεί σε βάρος των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις, συνιστούν ηθική δικαίωση της προσπάθειας και αποκατάσταση των στατιστικών στρεβλώσεων που ισχύουν μέχρι σήμερα. Δώσαμε μεγάλη μάχη και με άλλες ευρωπαϊκές Περιφέρειες, ώστε να μειωθεί ο συντελεστής βαρύτητας του τοπικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη διαμόρφωση του τελικού μίγματος της χρηματοδότησης της κάθε Περιφέρειας. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να περάσουμε και τη νησιωτικότητα μεταξύ των κριτηρίων, καθώς βρήκαμε μπροστά μας τείχος από τις ορεινές Περιφέρειες της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, που ανοίγει ευκαιρίες νέων χρηματοδοτήσεων για να καλύψουμε τις ανάγκες των νησιών μας. Παράλληλα, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης της Περιφέρειας και των Δήμων του Νοτίου Αιγαίου, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους σημαντικά αυξημένους διαθέσιμους πόρους της νέας Προγραμματικής Περιόδου».