Γ.  Χατζημάρκος: Σωστή απόφαση για λάθος λόγους όμως

Κατ’ αρχήν θετική ήταν,  σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, η απόφαση που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για διάστημα έξι μηνών σε πέντε νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Αναφερόμενος χτες στο θέμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, εξέφρασε την ικανοποίησή του,  όμως δεν παρέλειψε να καταθέσει και τους προβληματισμούς του γύρω από την απόφαση τόσο για το χρονικό διάστημα ισχύος του μέτρου όσο και για το περιεχόμενό της απόφασης κυρίως σε ό,τι αφορά τα άλλα νησιά.

Ειδικότερα μιλώντας για την απόφαση που αφορά τα νησιά Κω και Λέρο της περιφέρειάς μας, ο περιφερειάρχης έκανε τις παρακάτω επισημάνσεις:

- Μία απόφαση σωστή για τους τελείως λάθος λόγους
- Τα νησιά που υπέστησαν πληγές από προσφυγικές ροές δεν είναι μόνο αυτά τα πέντε

- Τα υπόλοιπα νησιά μένουν με την πικρία ότι έπρεπε να είχαν… ακρωτηριαστεί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο για να τύχουν ενός απολύτως δίκαιου μέτρου που το είχαν και το δικαιούνται

- Δημιουργείται η προσδοκία σε όλους το μέτρο να επεκταθεί παντού εκεί που υπήρχε
- Γιατί μόνο έξι μήνες; Μετά από αυτό το διάστημα τα νησιά θα έχουν ξεπεράσει τις επιπτώσεις από το φαινόμενο;

Πάντως ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στην… πολεμική που υπέστησαν τα νησιά μας για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, λέγοντας ότι όπως υποστήριξαν κάποιοι, για λόγους … ισονομίας πρέπει όλες οι περιοχές να έχουν τους ίδιους συντελεστές ΦΠΑ.

«Κάποιοι μας είπαν ότι ισονομία είναι το να έχουν τον ίδιο συντελεστή ΦΠΑ όλες οι περιοχές μας. Το 2018 όλοι κατάλαβαν ότι αυτό ήταν μία προπαγάνδα εναντίον της αλήθειας και της νησιωτικής πραγματικότητας και καλό είναι στην πολιτική να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να θεραπεύουμε τα προβλήματα που αυτά δημιούργησαν» είπε χαρακτηριστικά.