Μία Ελλάδα για τους νέους της

Του Νίκου Μουτσάκη
Φοιτητή Νομικής ΑΠΘ
 

Τις τελευταίες εβδομάδες η κοινωνία βρίσκεται σε αναστάτωση λόγω των κινήσεων της κυβέρνησης. Το  αποτέλεσμα των ενεργειών της θα το γράψει η ιστορία, είτε με θετικό είτε με αρνητικό πρόσημο.

Αυτό που σίγουρα θα γράψει, είναι πως ένα πολωτικό κλίμα έχει καλλιεργηθεί ανάμεσα στους πολίτες. Δεν φυτεύτηκε τώρα ο σπόρος, αλλά οι ρίζες του είναι βαθιά χωμένες.

Μάλιστα, αυτό φαίνεται από την πλειονότητα αυτών που έχουν πάρει μέρος στον πατριωτικό "πόλεμο", αφού ανήκουν κυρίως στην γενιά που έζησε την εποχή πριν από την κρίση. Σε αυτή τη κρίση αξιών τι έχει να απαντήσει η νέα γενιά;

Στα προβλήματα της χώρας, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά, οφείλουν να πάρουν θέση οι νέοι.  Όμως, αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η πραγματικότητα πλέον τους οδηγεί στο εξωτερικό για εύρεση κάποιας εργασίας που να ανταποκρίνεται στα προσόντα τους. Και όσο δεν βρίσκονται αποτελεσματικές λύσεις στο πρόβλημα της νεανικής ανεργίας, η κατάσταση θα διαιωνίζεται σπρώχνοντας τα νέα μυαλά εκτός συνόρων.

Δυστυχώς η παρούσα νέα γενιά δεν έχει τις επαγγελματικές ευκαιρίες που θα είχε πριν από κάποια χρόνια. Αλλά είναι δημιουργική και πρέπει να της δοθεί η ευκαιρία να πραγματοποιήσει τα όνειρά της. Την ευκαιρία αυτή μπορούν να τη δώσουν οι φορείς της κοινωνίας ή και οι μηχανισμοί του κράτους.

Άμεσο αποτέλεσμα της αξιοποίησης των νέων θα είναι να νιώσουν χρήσιμοι και δημιουργικοί αλλά και να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας. Έχει, όμως, να κάνει με την καλή θέληση ή με τα αντανακλαστικά των φορέων που δραστηριοποιούνται στα κοινωνικά και πολιτικά δρόμενα;

Μάλλον αντανακλαστικά ανανέωσης και προσαρμογής στη νέα τάξη πραγμάτων δείχνει το Κίνημα Αλλαγής.
Τόσο σε επίπεδο κεντρικής οργάνωσης, με στελέχη και κεντρικά όργανα τα οποία πολλές φορές δεν ξεπερνάνε τα 40 έτη, όσο και σε επίπεδο περιφερειακής στελέχωσης. Παράδειγμα αποτελούν οι Τοπικές και Νομαρχιακές οργανώσεις που εξελέγησαν και το νεανικό στοιχείο τις χαρακτηρίζει στον μεγαλύτερό τους βαθμό.

Από τις κινήσεις αυτές, φαίνεται το Κιν.Αλ. να δίνει την ευκαιρία στους νέους να αποφασίσουν για το μέλλον τους και να διαμορφώσουν την πολιτική που τους εκφράζει, συνδιαμορφώνοντας ιδέες από τη βάση.

Πρωτοπορεί φέρνοντας νέο μοντέλο λειτουργίας ενός κομματικού φορέα και δίνοντας βάση στη νεολαία, τις ανάγκες της και συνειδητοποιώντας πως αν δεν υπάρξει κάποιος να τους ακούσει σήμερα, αύριο δεν θα είναι αργά μόνο για το ίδιο το κόμμα, αλλά και για την Ελλάδα. Η όποια καχυποψία απέναντι στα εγχειρήματα αυτά, μετριάζεται αυτόματα όταν ανοίγει ο χώρος σε ανθρώπους με μεράκι και με ¨λευκό μητρώο¨ εμπλοκής σε κομματικές διαδικασίες.

Τέλος, όσον αφορά τη Ρόδο, εμείς που είχαμε την ευκαιρία και την τιμή να λάβουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου και να εκλεγούμε στις τοπικές οργανώσεις του Κιν.Αλ., ελπίζουμε να δούμε και σε άλλους φορείς (είτε κομματικούς είτε της κοινωνίας πολιτών) νέα άτομα σε νευραλγικές θέσεις έτοιμα και διαθέσιμα να βοηθήσουν στο να ανοίξει ο διάλογος για τη διαμόρφωση του τόπου μας.

Η όλη εμπλοκή μας έχει ως στόχο τον υγιή ανταγωνισμό ιδεών για την αναζήτηση λύσεων στα τοπικά προβλήματα. Η Ελλάδα να ανήκει ξανά στους Έλληνες, με ορίζοντα τις επόμενες γενιές.