Θα επανεκδοθεί το βιβλίο «Το νησί των ελαφιών»

Η επανέκδοση του βιβλίου «Το νησί των ελαφιών» ήταν το αντικείμενο συνάντησης που είχε χθες ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκος Θεοδωρίδης με τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο.

Όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Θεοδωρίδης, σκέφτονται από καιρό την επανέκδοση του βιβλίου αυτού διότι έχουν εξαντληθεί ήδη τα αποθέματα που υπήρχαν και επίσης μέχρι τώρα έχουν αλλάξει κάποια δεδομένα, έχουν γίνει δημοσιεύσεις και επιστημονικές όσο αφορά στα ελάφια της Ρόδου. 

Οπότε, όλα αυτά σκέφτηκαν ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν, μαζί με αυτά που υπήρχαν στην παλιά έκδοση και εκείνα που τροποποιήθηκαν, κάτι που βρίσκει σύμφωνο και τον Δήμαρχο.

Όπως έκανε γνωστό, μάλιστα, ο κ. Θεοδωρίδης, ο εκδότης του βιβλίου, ο Μάρκο Μασέτι, έρχεται αυτή την εβδομάδα στη Ρόδο και έχει συνεννοηθεί με τον Δήμαρχο να συναντηθούν για να του πει κάποιες λεπτομέρειες αλλά και το χρόνο που χρειάζονται ώστε να έχουν έτοιμο όλο το υλικό για την επανέκδοση. 

Όσο αφορά στο θέμα των ελαφιών, μετά και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τον  αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο, είπε ότι από το δικό του γραφείο έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη της προγραμματικής σύμβασης και θα τη στείλουν για επεξεργασία στο Υπουργείο, το Δήμο και την Περιφέρεια, για να υπογραφεί.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα ερευνητικό έργο το οποίο θα περιλαμβάνει την αποτίμηση του αριθμού των ελαφιών, τις συνήθειές τους, τις μετακινήσεις τους μια και όπως είπε είναι πολύ σοβαρό θέμα πως μετακινούνται τα ελάφια, ούτως ώστε να καταλήξουν σε έναν τρόπο διαχείρισής τους. Τη μελέτη αυτή θα τη συντάξει το αρμόδιο τμήμα του ΑΠΘ.

Πάντως,  μία τέτοια ερευνητική μελέτη απαιτεί τρία χρόνια, γι’ αυτό και πίεσαν λίγο και ευελπιστούν ότι στα δύο χρόνια θα έχουμε αποτελέσματα. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και τον τρίτο χρόνο,  μέχρι την έναρξη της εφαρμογής του όμως θα προχωρήσουν σε κάποια άμεσα μέτρα που θα υποδείξει το Υπουργείο και τα περιμένουν.

Τα μέτρα αυτά θα αφορούν κάποια πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες. Δηλαδή, πως μπορούμε να μην έχουμε προβλήματα, κυρίως με τις γεωργικές καλλιέργειες.

Όσο αφορά στις αποζημιώσεις, όπως είπε είναι καθαρά θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ αλλά εκείνο που γνωρίζει είναι ότι έχει περάσει η τροπολογία, υπάρχει στο νόμο, δηλαδή έχει προστεθεί και το ελάφι στα άλλα ζώα. Όσο για το πότε θα εφαρμοστεί είναι θέμα της Κεντρικής Διοίκησης.

Ερωτηθείς τέλος για το θέμα της μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ, ο κ. Θεοδωρίδης είπε ότι η  αρμοδιότητα που είχε η Αποκεντρωμένη έχει φύγει και έχει πάει στο αρμόδιο Υπουργείο.