Επετειακή συνάντηση 40 ετών της εκπαιδευτικής σειράς ενωμοταρχών 1978-79 στη Ρόδο

Την Τετάρτη 20 Ιουνίου περίπου 20 σπουδαστές της πρώην Σχολής Χωροφυλακής,  οι οποίοι  πλέον βρίσκονται σε αποστρατεία, συνοδευόμενοι από τα μέλη των οικογενειών τους επισκέφτηκαν τη Ρόδο στο πλαίσιο της επετειακής συνάντησης 40 ετών 1978-1979.

Η νοσταλγία, η μνήμη,  η συγκίνηση και η αγάπη για τη Ρόδο τους οδήγησαν μετά από τόσα χρόνια, στον δρόμο της επιστροφής – τον νόστο – προκειμένου  να συναντήσουν τους εκπαιδευτές τους και άλλους συναδέλφους τους.

Την Πέμπτη 21/6 επισκέφτηκαν τη Λίνδο και διάφορα αξιοθέατα της Ρόδου και εντυπωσιάστηκαν από την πρόοδο και τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί.

Την Παρασκευή 22/6 αντιπροσωπεία των συναδέλφων αποτελούμενη από τους: Γεωργαντζή Δημήτριο, Σολδάτο Κωνσταντίνο, Σαλμά Βασίλειο, Πετρόπουλο Πέτρο, Παπατσίμπα Βασίλειο και Δαρσακλή Αντώνιο  επισκέφτηκαν εθιμοτυπικά : τον Δήμο, την Περιφέρεια, τη Μητρόπολη και την Αστυνομική Διεύθυνση Α’ Δωδεκανήσου.

Στον  Δήμο Ρόδου τους υποδέχτηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κος Σάββας Διακοσταματίου στην Περιφέρεια ο Αντιπεριφερειάρχης κος Ιωάννης Φλεβάρης, στη Μητρόπολη ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ Κύριλος και στην Αστυνομική Διεύθυνση ο ΑΥ κος Καληωράκης Μιχαήλ.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι συνάδελφοι της Εκπαιδευτικής σειράς υποδέχτηκαν τους εκπαιδευτές τους στη δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν τους στη Λέσχη Αξιωματικών του στρατού.

Η πλέον συγκινητική και σημαντική ημέρα ήταν το Σάββατο το πρωί,  όταν όλοι οι συνάδελφοι με τους εκπαιδευτές τους μετέβησαν στους χώρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Εγκαταστάσεις πρώην Σχολής Χωροφυλακής), όπου εκπαιδεύτηκαν για διάστημα ενός έτους. Ένιωσαν ιδιαίτερη συγκίνηση και νοσταλγία διότι μετά από 40 χρόνια βρέθηκαν ξανά σε αυτούς τους χώρους.

Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον εφημέριο τον Ι.Ναού Αγίας Ειρήνης,  πατέρα Κυριάκο Μανέτα, προς τιμήν των εκλιπόντων συναδέλφων. Στη συνέχεια ακολούθησε η Εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στην οποία παρέστησαν : ο πρώην Δ/ντης Λόχου κος Ιωάννης Ταμπάκης, οι Διμοιρίτες Ρούμπης Παύλος, Μαρινάκης Αναστάσιος, και ο Εκπαιδευτής Παναγιώτης Τσακίρης. Από την Ένωση Απόστρατων ο κος Βλαχάκης Αντώνιος και Αναστάσης Γουλάς.

Επιασης παρέστη και η κα Άντα Καραγιάννη κόρη του πρώην Δ/ντη Βασιλείου Παπαβασιλείου με τη μητέρα της και τον αδελφό της, καθώς και η κα Μαρία Λεβεντέλη από το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.  

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από το μέλος της επιτροπής και πρώην εκπαιδευτή Ναπολέοντα Βλάσση ο οποίος απευθυνόμενος στους εκπαιδευτές και συναδέλφους τόνισε ότι αποτελεί ύψιστη τιμή για όλους η πραγματοποίηση της επετειακής εκπαίδευσης 2018, καθόσον φανερώνει τη βαθιά αγάπη, τη νοσταλγία για τη Σχολή, τους συναδέλφους και τη Ρόδο.

Καθένας από τους συναδέλφους μεταφέρει τόσα χρόνια στον ψυχισμό του, αναπαραστάσεις, μνήμες, δυνατά συναισθήματα και ανεπανάληπτα βιώματα. «Η ανάμνηση είναι το χρώμα της ψυχής, αν χάσει κάποιος τα κομμάτια του παρελθόντος χάνει κομμάτια της ταυτότητάς του». 

Ο ομιλητής ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους και ιδιαίτερα τα μέλη της επιτροπής Κώστα Σολδάτο, Πέτρο Πετρόπουλο και Δημήτρη Γεωργαντζή για την οργάνωση της συνάντησης καθώς επίσης και την Κοσμητόρισσα του Πανεπιστημίου κα Ελένη Θεοδωροπούλου για την πολύτιμη βοήθειά της. Κλείνοντας την ομιλία του είπε τους στίχους του Ελύτη:

 «Ό,τι αγαπάω γεννιέται αδιάκοπα. Ό,τι αγαπάω βρίσκεται στην αρχή του τώρα» και τους συνέστησε όπως λέει ο Σολωμός: «να έχουν πάντα ανοιχτά  πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής τους».

Στη συνέχεια τα μέλη της Επιτροπής επέδωσαν αναμνηστικές πλακέτες στους Διοικητές και Εκπαιδευτές τους καθώς και στην κα Άντα Καραγιάννη, κόρη του πρώην Δ/ντή Παπαβασιλείου Βασιλείου. Επίσης αναμνηστικά δόθηκαν σε όλους τους συναδέλφους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε σημαντικό φωτογραφικό υλικό από την εκπαίδευση και τη ζωή των συναδέλφων το οποίο προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση σε όλους.