Δοκιμάζονται οι αντοχές των υποδομών της Ρόδου

Σε έναν αγώνα «μέρα με την ημέρα» έχει αποδυθεί το τελευταίο διάστημα η ΔΕΥΑΡ προκειμένου διασφαλίσει την επάρκεια νερού σε όλο το νησί ενώ διάχυτη είναι η αγωνία να αντέξουν οι υποδομές της, καθώς μπήκαμε πλέον στο high-season!

Το θέμα αυτό απασχόλησε για ακόμα μία φορά το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης, που συνεδρίασε χθες, με διάφορα τρέχοντα θέματα στην ημερήσια διάταξη. 

Το σοβαρό θέμα, όμως, που απασχόλησε τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΡ και έγινε συζήτηση στο τέλος της συνεδρίασης ήταν οι γεωτρήσεις στην Κάλαθο που, ως γνωστόν, τις παραχώρησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και πρέπει να αξιοποιήσει άμεσα.

Η αντιμετώπιση της καθημερινότητας και των δραματικά αυξημένων αναγκών της περιόδου αυτής αποτελεί το νούμερο ένα «πονοκέφαλο» της ΔΕΥΑΡ και των στελεχών της, καθώς έκδηλη είναι η αγωνία όλων να αντέξουν οι υποδομές και να μη δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο νησί.

Εκείνο που τους προβληματίζει είναι ότι οι γεωτρήσεις έχουν αρχίσει να στεγνώνουν, με το πιο πρόσφατο πρόβλημα που κρίθηκε να αντιμετωπίσει η Επιχείρηση να είναι στο Μανδρικό, το οποίο επεκτάθηκε και στην Κάμειρο Σκάλα. Παράλληλα, οριακή φαίνεται να είναι η κατάσταση αυτές τις ημέρες σε Παραδείσι, Θολό, Λίνδο και Αφάντου επειδή μία υποδομή βγήκε εκτός λειτουργίας.

Ωστόσο, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι επιτυχείς χαρακτηρίζονται οι γεωτρήσεις σε Απολακκιά, Γεννάδι και Ασκληπιειό, που αναμένεται να δώσουν νερό μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, αφού δώσει τα πρώτα στοιχεία ο εργολάβος, ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιοι της Επιχείρησης πόσα κυβικά νερό θα αντλήσουν για να προσαρμόσουν την κατάλληλη αντλία.

Στον αντίποδα, πάντως, δεν είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα για τη γεώτρηση στη Μεσαναγρό.

Όπως λένε στελέχη της ΔΕΥΑΡ, η αγωνία είναι καθημερινή και αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εγρήγορση όλο το εικοσιτετράωρο, καθώς δεν μπορούν να επιδείξουν αμέλεια σε τίποτα. Εκείνο στο οποίο επικεντρώνονται είναι όποια υποδομή παρουσιάσει πρόβλημα να αποκαθίσταται αμέσως, γι’ αυτό άλλωστε έχουν κάνει και τις σχετικές προμήθειες σε υλικά, όπως έγινε και για την Κάμειρο Σκάλα.

Παράλληλα, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να ολοκληρωθεί η σύνδεση στα Στεγνά ώστε να μπορούν να πάρουν νερό από το φράγμα, κάτι που επίσης θα είναι μεγάλη ανακούφιση.

Τέλος, θετικά είναι τα νέα για την περιοχή του Αρχαγγέλου που, ως γνωστόν, αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα το προηγούμενο διάστημα, καθώς η γεώτρηση στην περιοχή είχε μεγάλη επιτυχία.