Παιδιά εγκλωβισμένα στο... πουθενά

Έναν ιδιαίτερα δύσκολο «γρίφο», ο οποίος όσο παραμένει, απειλεί να «κάψει» ουκ ολίγες γενιές ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, καλούνται να λύσουν η ΕΠΣΔ και τα σωματεία, ειδικά μετά την αυστηριοποίηση του πλαισίου που αποφάσισε η ΕΠΟ για τα τοπικά αναπτυξιακά πρωταθλήματα, τα οποία προσαρμόζονται στην ανάγκη της να βοηθηθεί η διαδικασία προεπιλογής για τη συγκρότηση των «μικρών» εθνικών ομάδων.

Οι νεαροί ποδοσφαιριστές που έχουν γεννηθεί το 2002 χάνουν πλέον το δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα Κ16 (το πρώην εφηβικό), καθώς στις Ενώσεις απαγορεύεται να δείξουν ελαστικότητα επιτρέποντας τη συμμετοχή έστω κι ενός μικρού αριθμού 16άρηδων, συνεπώς τα παιδιά της παραπάνω ηλικίας μπορούν να αγωνιστούν μόνο στα πρωταθλήματα των ανδρών.

Η ΕΠΟ δίνει μεν στις ΕΠΣ το δικαίωμα να διοργανώσουν πρωτάθλημα Νέων και η αλήθεια είναι πως αυτή της Δωδεκανήσου το επιχείρησε πέρσι, όμως ελάχιστα ήταν τα σωματεία που είχαν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν, είτε λόγω μικρού αριθμού ποδοσφαιριστών, είτε λόγω κόστους και έλλειψης παραγόντων και προπονητών που θα μπορούσαν να στηρίξουν το εγχείρημα.

Επιπλέον, ως μη λειτουργική κρίνεται η επιβολή της υποχρεωτικής συμμετοχής ενός αριθμού νεαρών ποδοσφαιριστών στα ανδρικά πρωταθλήματα, η οποία βάσει των κανονισμών, βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της ΕΠΣΔ. Οι παράγοντές της εκτιμούν πως μία τέτοια απόφαση αφ’ ενός θα προσκρούσει στην αντίδραση πολλών σωματείων, αφ’ ετέρου δε φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Άλλωστε, το συγκεκριμένο «έργο», με πρωταγωνιστικές ικανούς νεαρούς γύρω από τους οποίους είχαν στηθεί «πλειστηριασμοί» από συλλόγους και κάθε λογής «μάνατζερ»,  έχει παιχθεί και στο παρελθόν.

Ούτως ή άλλως το ζητούμενο δεν είναι να παίξουν μόνο οι λίγοι που ξεχωρίζουν, αλλά όλοι.

Σύμφωνα μ’ έναν τελευταίο πρόχειρο υπολογισμό της Ένωσης, τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν σταθερά στο εφηβικό πρωτάθλημα περισσότεροι από διακόσιοι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο όριο ηλικίας. Η αμέσως επόμενη χρονιά δεν βρίσκει να παίζουν ποδόσφαιρο, με αξιοπρεπή χρόνο συμμετοχής στο ανδρικό, περισσότερους από είκοσι-τριάντα.

Το θέμα θα απασχολήσει την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΣΔ σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της. Βέβαια, ίσως τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά, αν τα ίδια τα σωματεία περιέβαλλαν με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και έδιναν ευκαιρίες στους νεαρούς τους.