Η ξενάγηση του Πρίγκιπα William στον Πανάγιο Τάφο

Η ξενάγηση του Πρίγκιπα William στον Πανάγιο Τάφο

Η ξενάγηση του Πρίγκιπα William στον Πανάγιο Τάφο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 154 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Πατέρας Λουκάς Gregory ofm

O Πρίγκιπας Ουίλιαμ της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας, επισκέφτηκε τον Πανάγιο Τάφο.

Η επίσκεψη αυτή, πραγματοποιήθηκε στο τέλος του ταξιδιού του στους Αγίους Τόπους, που ολοκληρώθηκε στις 28 Ιουνίου, αφού είχε περάσει πέντε ημέρες στην Ιορδανία, στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη. Οι εκπρόσωποι των τριών Χριστιανικών Εκκλησιών, οι οποίοι έχουν την κυριότητα του Πανάγιου Τάφου, τον καλωσόρισαν μπροστά στο ιεροφυλάκιο.

Μαζί με τον Έλληνα Ορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και τον Αρμένιο Αρχιεπίσκοπο Σβάνα Γκαριμπιάν, τον Φραγκισκανό Ιωάννη Λουκά Gregory, έναν Φραγκισκανό της Κουστωδίας των Αγίων Τόπων από την Αγγλία, ο οποίος τώρα είναι ο Επίτροπος της Κουστωδίας στη Ρόδο, ήταν επίσης παρών.

Επίσης παρόντες ήταν ο Αγγλικανός Επίσκοπος Ιεροσολύμων και ο Βρετανός Πρόξενος.

Μπροστά στον φωτογραφικό φακό και μία μικρή ομάδα περίεργων παρατηρητών, ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ εισήλθε στον Πανάγιο Τάφο, και αυτή ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη Βρετανού από τον Βασιλικό Οίκο, στον ναό της Αναστάσεως.

Ο Αγγλικανός Επίσκοπος της Ιερουσαλήμ, Suheil Salman Ibrahim Dawani, συνόδευσε τον Πρίγκιπα στο Ιεροφυλάκιο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, οι αντιπρόσωποι των Εκκλησιών, πρώτα τον οδήγησαν μπροστά στην πέτρα της Μύρωσης, την οποία ο πρίγκιπας ασπάστηκε μετά την πρόσκληση των τριών συνοδών.

Μετά ο πρίγκιπας εισήλθε στο Ιεροφυλάκιο, το οποίο εμπεριέχει τον Πανάγιο Τάφο του Ιησού, όπου ο Πατριάρχης Θεόφιλος είχε προετοιμάσει τρία κεριά για να τα ανάψει ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ, για τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ Κate, και τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο Αδελφός Ιωάννης Λουκάς ofm, πρότεινε την αφή δύο ακόμα κεριών για τον πρόσφατο γάμο του Πρίγκιπα Χάρη και της συζύγου του, Μέγκαν Μάρκλ, και για τη μητέρα του, Πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Από εκεί, όλοι όδευσαν προς τον Τάφο του Ιωσήφ της Αριμαθείας, όπου ο Αρμένιος Επίσκοπος έδωσε κάποια στοιχεία για το ιεροφυλάκιο.

Περνώντας από το Ελληνικό Καθολικό, η συνοδεία του Πρίγκιπα, ανέβηκαν στην κορυφή της σκάλας που οδηγεί στο Calvary. «Του εξήγησα την εδώ καθημερινή διαδικασία και τελετουργικό, και ότι εμείς πιστεύομε ότι πίσω από την πλάκα της Μύρωσης ήταν ενταφιασμένος ο Αδάμ», είπε ο Αδελφός Ιωάννης Λουκάς Gregory.

«Ο σταυρός που είναι τοποθετημένος πάνω στην πλάκα, κάνει ορατή αυτή την ενότητα ανάμεσα στη Νέα και στην Παλαιά Διαθήκη, επειδή ο Ιησούς είναι ο νέος Αδάμ».

Ο Έλληνας Ορθόδοξος είχε ετοιμάσει ελαφρά αναψυκτικά στο γραφείο του, το οποίο συνορεύει με το παρεκκλήσι του Αδάμ, όπου έλαβε χώρα η φωτογράφιση. Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ επίσης συνάντησε τον Γραμματέα της Κουστωδίας, Αδελφό David Grenier, και τους άλλους αδελφούς του Παναγίου Τάφου.

«Έχω ζήσει σε αυτό το μέρος επί έξι χρόνια και τον γνωρίζω πολύ καλά», είπε ο Αδελφός Ιωάννης Λουκάς, «και για αυτό το λόγο, εξήγησα στον Πρίγκιπα ότι κι εμείς επίσης έχομε ένα μοναστήρι μέσα στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, όπου ζούμε μέσα σε αδελφική κοινότητα».

Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ ευχαρίστησε τον καθέναν ξεχωριστά για τη φιλοξενία, βγήκε από το Ιερό Ιεροφυλάκιο συνοδευόμενος από πλήθος φωτογράφων.

«Είπα στον Πρίγκιπα Ουίλιαμ, ότι ήμουν στον Πανάγιο Τάφο όταν κατά το παρελθόν, ο παππούς του, Πρίγκιπας Φίλιππος, και σε κάποια άλλη περίσταση, ο Πρίγκιπας Κάρολος, ήρθαν σε ιδιωτική επίσκεψη», συμπλήρωσε ο Αδελφός Ιωάννης Λουκάς.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια επίσημη επίσκεψη και κατά τη γνώμη μου αποτελεί μια θετική κίνηση».

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"