Άδικη η κριτική που δέχεται ο Δήμος Ρόδου για τα θέματα καθαριότητας

Το παράπονό του εξέφρασε χθες ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος για την κριτική που γίνεται στη Δημοτική Αρχή στον τομέα της καθημερινότητας και των παρεμβάσεων στην πόλη και τα χωριά, κάτι που θεωρεί άδικο, αφού σε κάποιες περιπτώσεις δεν ευθύνεται ο Δήμος ενώ σε άλλες έχει να αντιμετωπίσει τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας και της κεντρικής διοίκησης.

Κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, χθες, ο κ. Χατζηδιάκος ξεκίνησε κάνοντας γνωστό ότι υπέγραψε τη συμπληρωματική σύμβαση της καθαριότητας,  η οποία εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά πολλών επαίνων όπως είπε χαρακτηριστικά, και θύμισε ότι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η μειοψηφία είχε εκφράσει επιφυλάξεις.

Ο Δήμαρχος υπεραμύνθηκε της συγκεκριμένης απόφασης λέγοντας ότι το έργο έχει να κάνει με τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει ο Δήμος στους πολίτες και τους επισκέπτες. Αυτή η συμπληρωματική σύμβαση, λοιπόν, κατά τον ίδιο ήταν επιβεβλημένη με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης στο νησί και το άνοιγμα των νέων ξενοδοχειακών μονάδων ενώ και τα οικονομικά του Δήμου την επιτρέπουν.  

Αναφέρθηκε, ακόμη, στη μεγάλη βελτίωση που έχει επιτευχθεί στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος, κάτι που εισπράττει και από τον κόσμο, όπως είπε.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι, αυτή τη στιγμή, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, των οποίων και προΐσταται, προγραμματίζουν τα μεγάλα έργα που έχουν να κάνουν με το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπλασης και με τη Ροδιακή Έπαυλη.

Επίσης, την Τρίτη υπέγραψε τη διακήρυξη για την εργολαβία αποκατάστασης της Ανατολικής και Βόρειας όψης του Δημαρχείου καθώς και του δημοτικού θεάτρου, όπως και τη σύμβαση για την ανακαίνιση του κτιρίου της παλιάς ιταλικής καζέρμας της Απολακκιάς. Μάλιστα, επεσήμανε ότι δεν γίνονται μελέτες και έργα μόνο μέσα στην πόλη αλλά και στα χωριά, ανάλογα με τις ανάγκες.

Το… παράπονο
«Και εμείς βλέπουμε που πονάει η καθημερινότητα, δεν τα βλέπουν μόνο οι πολίτες», τόνισε ο Δήμαρχος και ανέφερε ως παράδειγμα το πρόβλημα με τις διαγραμμίσεις και με τις συντηρήσεις.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζηδιάκος εξέφρασε το παράπονό του επειδή, όπως είπε, γίνεται μία τεράστια προσπάθεια από τις Τεχνικές Υπηρεσίες μετά από την πίεση που υπέστη ο Δήμος τα προηγούμενα χρόνια, για ν’ αναπτύξει έργα προϋπολογισμού τριάντα-σαράντα εκατομμυρίων, τα οποία έχουν δρομολογηθεί, αφού έχουν εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση.

Και είπε:  «Δεν μπορεί, λοιπόν, αυτή η προσπάθεια του Δήμου να ακυρώνεται με ένα σχόλιο χωρίς προηγούμενα να διερευνηθεί αν υπάρχει λόγος». Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως για τον ξύλινο πεζόδρομο που βάφεται και συντηρείται, για τον οποίο είπε ότι πίεζε το Λιμενικό Ταμείο να γίνει από τον Φεβρουάριο αλλά οι μηχανικοί είπαν ότι το ξύλο είναι εμποτισμένο τον χειμώνα και πρέπει  να στεγνώσει για να γίνει η σωστή συντήρηση, οπότε έπρεπε να γίνει τώρα.

Στη συνέχεια, θέλησε να απαντήσει σε δημοσίευμα σχετικά με τη νέα μαρίνα, λέγοντας ότι στόχος των Δημοτικών Αρχών  διαχρονικά ήταν να ολοκληρωθεί η διαδικασία της β’ φάσης της μαρίνας. Είπε, ακόμη, ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος πληρώνει στον ΕΟΤ κάθε χρόνο το ποσό της σύμβασης και εισπράττει από τον ανάδοχο της μαρίνας.

Εάν, λοιπόν, ο ανάδοχος εδώ και οκτώ μήνες χρωστάει ενοίκια στον Δήμο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, πώς θα προχωρήσει τη β’ φάση της μαρίνας. «Να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους», είπε ο κ. Χατζηδιάκος αναφέροντας μάλιστα ότι δεν ήταν κάτι που ήθελε να δημοσιοποιήσει. Ανέφερε, ακόμη, ότι ο Δήμος και μέσω του Υπουργείου Τουρισμού πιέζει να προχωρήσει η επέκταση γιατί «εμείς θέλουμε περισσότερο ακόμα και από αυτόν που την εκμεταλλεύεται να προχωρήσει».

Έκανε, επίσης, γνωστό ότι έχει κλείσει συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα με τον αρμόδιο της Εταιρίας, για να δει πώς θα ρυθμιστούν αυτά τα θέματα. Και δήλωσε: «Δεν βάζει ο Δήμος εμπόδια σε αναπτυξιακά έργα που ωφελούν  πρωτίστως τον Δήμο και δευτερευόντως τον όποιο ανάδοχο».

Σχετικά με σχόλια πάλι για τον καθαρισμό στο αρχαίο στάδιο ο Δήμαρχος είπε ότι δημιουργείται η αλγεινή εντύπωση για τον Δήμο ότι υπάρχει κίνδυνος για πυρκαγιά. Ωστόσο η περιοχή εκείνη είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και ο Δήμος δεν μπορεί καν να βάλει μηχάνημα μέσα για να καθαρίσει τα χόρτα.

Μάλιστα, ανέφερε ότι για την αλάνα απέναντι από τον ΟΑΕΔ για την οποία έχει υποβάλει αίτημα από πέρυσι το Μάρτιο να του παραχωρηθεί η χρήση της επειδή βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, ώστε να γίνει μίας ήπιας μορφής διαμόρφωση για χρήση πάρκινγκ, δεν έχει πάρει απάντηση μέχρι σήμερα από την αρχαιολογία.

Μάλιστα, όταν πήγαν να καθαρίσουν τις καλαμιές που υπάρχουν εκεί την Τρίτη το πρωί, ήρθε ο υπάλληλος της αρχαιολογίας και απείλησε τον χειριστή του δημοτικού μηχανήματος ότι θα τον πάρει αυτόφωρο και θα κατασχεθεί και το μηχάνημα και έτσι αναγκάστηκε να τ’ αφήσει ως είχαν. Για τους λόγους αυτούς είναι άδικο να επιρρίπτουν ευθύνες στον Δήμο, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιάκο.

Όσον αφορά στις διαγραμμίσεις που θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα, είπε ότι αυτή τη σύμβαση την είχαν προγραμματίσει από τον Νοέμβριο και μίλησε για τη γραφειοκρατία που υπάρχει και τις αγκυλώσεις, θέματα που φαίνεται να απλοποιούνται με τον «Κλεισθένη».

Ενημέρωση για τρέχοντα έργα
Ο κ. Χατζηδιάκος, δεν παρέλειψε στο σημείο αυτό να εκφράσει την ικανοποίησή του για το ότι η Περιφέρειά μας κατατάσσεται πλέον στις ενδιάμεσες Περιφέρειες και θα τύχει επιπλέον χρηματοδότησης, κάνοντας λόγο για ανακούφιση.

Ακόμη, έκανε γνωστό ότι, προχθές το Λιμενικό Ταμείο κατέθεσε δύο προτάσεις για τη διάβρωση των ακτών. Η μία είναι η μελέτη της Σορωνής που έχει να κάνει με την εκπόνηση της μελέτης και την εκτέλεση του έργου, προϋπολογισμού περίπου 2,5 εκατ. ευρώ και το άλλο είναι μία πιο ώριμη μελέτη στην περιοχή της Κρεμαστής και η χρηματοδότηση που ζητείται ανέρχεται στο 1,2 εκατ. ευρώ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα το πετύχουν. 

Επίσης, στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, κατατέθηκε πρόταση με πλήρη μελέτη στη Διαχειριστική Αρχή για τρία σχολεία του Αρχαγγέλου, για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Στο σημείο αυτό, ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι θα μπορούσαν να καταθέσουν προτάσεις για περισσότερα σχολεία εάν δεν υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα με την ακίνητη περιουσία αφού πολλά κτίρια που χρησιμοποιεί ο Δήμος δεν είναι γραμμένα σ’ αυτόν αλλά στο Ελληνικό Δημόσιο.

Για το θέμα αυτό είχε επικοινωνία με το Γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη και τον ενημέρωσαν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα τους ζητηθεί από το Υπουργείο η λίστα με τα ακίνητα που είτε κατέχει και χρησιμοποιεί ο Δήμος είτε αυτά που χρειάζεται.

Ένα τέτοιο είναι το στρατόπεδο 299 στους Τρεις που το έχει ζητήσει ο Δήμος για μεταφερθεί εκεί το Τροχαίο Υλικό ή ακόμα και η ΠΥΡ ώστε ν’ αποσυμφορηθεί το κέντρο και να γίνει ο σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων  στ’ Ασγούρου. Αυτό το θέμα, λοιπόν, όπως είπε, εδώ και ενάμιση χρόνο, παρά τις οχλήσεις δεν έχει ικανοποιηθεί.

Σχετικά με τη διάνοιξη της οδού Καμείρου, χθες το πρωί ο Δήμαρχος είχε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Όπως εξήγησε, ο Δήμος έχει υπογράψει τη σύμβαση, σύμφωνα με την οποία θα καταβάλει πενήντα χιλιάδες ευρώ για την επίβλεψη των εργατών της αρχαιολογίας για δύο-τρεις ώστε να προχωρήσει το έργο.

Η μελέτη του Δήμου είναι έτοιμη και αυτή τη στιγμή καθυστερεί στο Υπουργείο Πολιτισμού η υπογραφή της σχετικής πράξης για τη πρόσληψη των εποχικώς εργαζομένων στην αρχαιολογία που θα κάνουν τις εργασίες αυτές ή θα τις επιτηρούν. Ο κ. Χατζηδιάκος βρίσκεται σε επικοινωνία, αφού η μελέτη είναι έτοιμη και ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει στη διακήρυξη παράλληλα με τις εργασίες.

Τέλος, όσον αφορά στους χώρους πάρκινγκ που είχαν συμφωνήσει με τον σύλλογο των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων, ο ένας που έχει ασφαλτοστρωθεί και έχει περιφραχθεί με μπάρα είναι στη διάθεσή τους και ο δεύτερος, που είναι μία τεράστια έκταση, έχει ήδη διαμορφωθεί και μπορούν τα ενοικιαζόμενα από τώρα να σταθμεύουν εκεί για ν’ αποσυμφορηθεί το κέντρο.

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε ότι ευελπιστεί αυτό να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα και διεμήνυσε: «Στην αντίθετη περίπτωση, ο Δήμαρχος στέλνει το μήνυμα ότι θα γίνει ό,τι προβλέπει ο νόμος με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ακόμα και με τις ανακλήσεις των αδειών».