Αθωώθηκαν οι δύο Τούρκοι για τη μεταφορά μεταναστών

Αθωώθηκαν οι δύο Τούρκοι για τη μεταφορά μεταναστών

Αθωώθηκαν οι δύο Τούρκοι για τη μεταφορά μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 339 ΦΟΡΕΣ

«Ήρθαμε στη Ρόδο για να προμηθευτούμε ποτά για την Πρωτοχρονιά»!

Αυτό ισχυρίστηκαν χθες στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, οι δύο Τούρκοι που κατηγορούνταν για τη μεταφορά 8 συμπατριωτών τους με ταχύπλοο σκάφος στη Ρόδο και τελικά κρίθηκαν αθώοι.

Σε βάρος του 39χρονου και του 34χρονου Τούρκου που έχουν και συγγενική σχέση μεταξύ τους καθώς είναι ξαδέλφια, είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για παράνομη μεταφορά εκ κερδοσκοπίας από κοινού και παράνομη είσοδο στη χώρα, κατηγορίες για τις οποίες χθες κάθισαν στο εδώλιο του δικαστηρίου.

Ωστόσο μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Γρηγόρη Μοράρη και Στέλιου Κιουρτζή απάλλαξε τους δύο άνδρες από την κατηγορία της παράνομης μεταφοράς κρίνοντάς τους αθώους, και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 μηνών και χρηματικό πρόστιμο για παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν στο δικαστήριο ότι ήρθανε στη Ρόδο αυθημερόν για να αγοράσουν ορισμένα ποτά, ενώ και από την ακροαματική διαδικασία δεν αποδείχτηκε ότι ο σκοπός του ταξιδιού τους ήταν η παράνομη μεταφορά των συμπατριωτών τους. Η σύλληψη των δύο Τούρκων έγινε μετά από καταδίωξή τους από πλωτό του Λιμενικού περίπου στις 10.30 το πρωί της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου 2017.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, νωρίτερα ιδιώτης που βρισκόταν στην παραλία Sun Wing εντόπισε ένα λευκό ταχύπλοο σκάφος να αποβιβάζει στην ακτή άτομα και ενημέρωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου. Άμεσα πλωτό του Λιμενικού μετέβη στην περιοχή και ένα τέταρτο αργότερα εντόπισε δύο ναυτικά μίλια από τις βορειοανατολικές ακτές της Ρόδου το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ο 39χρονος που ήταν και ο χειριστής του και ο 34χρονος ξάδελφός του. Οι Λιμενικοί ζήτησαν από τους Τούρκους να σταματήσουν όμως εκείνοι αντίθετα έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς και επιχείρησαν να επιστρέψουν στα τουρκικά παράλια. Τελικά μετά από καταδίωξη οι λιμενικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο σκάφος και να συλλάβουν τους δύο Τούρκους. Περίπου στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας εντοπίστηκαν επί της λεωφόρου Ρόδου – Καλλιθέας 8 άτομα Τουρκικής καταγωγής οι οποίοι δήλωσαν ότι ήρθαν στο νησί μας με το ταχύπλοο σκάφος που χειρίζονταν οι δύο συμπατριώτες τους. Επρόκειτο για δύο οικογένειες (γονείς και δύο παιδιά σε κάθε μία από αυτές) και έναν ακόμη ενήλικα.
Πάντως ακόμη και απολογούμενα τα δύο ξαδέλφια αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται.

Πιο συγκεκριμένα, είπαν πως ξεκίνησε το ταξίδι τους στις 19 Δεκεμβρίου 2017 στις 9 το πρωί από το Νταλιάν (DALYAN) της Τουρκίας με προορισμό τη Ρόδο, όπου ήθελαν να έρθουν για να προμηθευτούν ποτά για την Πρωτοχρονιά διότι στην Τουρκία είναι ακριβά. Οι δύο άνδρες αποδέχτηκαν την παράνομη είσοδο στη χώρα μας, αφού όπως είπαν πράγματι δεν έφεραν επάνω τους τις νόμιμες διατυπώσεις που θα δικαιολογούσαν την είσοδό τους στην Ελλάδα, κάτι το οποίο οφείλεται καθαρά – όπως είπαν- στο σκοπό του ταξιδιού τους ο οποίος ήταν αποκλειστικά και μόνο οι αγορές που θα έκαναν και για τις οποίες θα χρειάζονται μόνο μία ώρα.

Τα δύο ξαδέλφια είπαν επίσης ότι δεν πρόλαβαν καν να εκπληρώσουν το σκοπό του ταξιδιού τους αφού συνελήφθησαν την ώρα που προσέγγιζαν το νησί μας, στη περιοχή του Καρακόνερου όπου τους οδήγησε ο καιρός. Επίσης οι κατηγορούμενοι επεσήμαναν το γεγονός πως επάνω τους δεν βρέθηκαν χρήματα, ενώ οι μεταφερόμενοι που συνελήφθησαν επί της Ρόδου Καλλιθέας δήλωσαν πως είχαν πληρώσει για τη μεταφορά τους και αν ίσχυε αυτό τότε οι δύο Τούρκοι θα έπρεπε να κουβαλούσε τουλάχιστον 5000 ευρώ έκαστος επάνω του.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και του αρμόδιου εισαγγελέα, και οι δύο είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές.

Αθωώθηκε για τη μεταφορά
Αθώος κρίθηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 43χρονος Σύριος που κατηγορούνταν για τη μεταφορά 8 αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στη Νίσυρο.
Η σύλληψη του αλλοδαπού έγινε στις 29 Αυγούστου 2017 στη παραθαλάσσια περιοχή Πάλλων της Νισύρου ως ο διακινητής των επτά Ιρακινών (έξι άνδρες και μία γυναίκα) και τους ενός Σύριου που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας.

Σε βάρος του 43χρονου αλλοδαπού ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράνομη μεταφορά εκ κερδοσκοπίας και παράνομη είσοδο στη χώρα και με αυτές δικάστηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς της συνηγόρου υπεράσπισης κας. Ανθούλας Καραολάνη, τον απάλλαξε από την κατηγορία της μεταφοράς κρίνοντας αθώο λόγω αμφιβολιών, και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1500 ευρώ για την παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμη

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από βραχώδη περιοχή της Τήλου

Κοινωνικές δράσεις των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νησί της Ρόδου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Συνελήφθη 36χρονος για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή στη Ρόδο

Παλαιστίνιος κατηγορείται για απόπειρα βιασμού και εκβίαση

«Δεν ήταν δικά μου τα 4,6 κιλά χασίς» ισχυρίστηκε στην απολογία του ο 32χρονος