Πλήρης αντίθεση της ΚΕΔΕ στο νομοσχέδιο του “Κλεισθένη”

Δυναμική θα είναι η παρουσία του συνόλου του αυτοδιοικητικού προσωπικού της χώρας στη Βουλή τόσο κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών «Κλεισθένης Ι» στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές όσο και την ημέρα ψήφισής του στην Ολομέλεια.

Ειδικότερα, το ΔΣ της ΚΕΔΕ στη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, κατόπιν σχετικής πρότασης του Προέδρου της Γ. Πατούλη, να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στο περιεχόμενο του Νομοσχεδίου Κλεισθένης.

Παράλληλα,  καλεί όλους τους αιρετούς Α’ βαθμού της χώρας να προσέλθουν στη Βουλή, τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018, στις 9.30 το πρωί, οπότε και ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή αλλά και την ημέρα ψήφισής του στην Ολομέλεια, ώστε να εκφράσει την αντίθεσή τους σε αυτό. Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε η δρομολόγηση νέων πρωτοβουλιών προκειμένου να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στην καθημερινότητα των πολιτών, η εφαρμογή των όσων προβλέπει το νομοσχέδιο.
Κατά την εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τόνισε πως μπροστά σε αυτήν την τόσο κρίσιμη συγκυρία για την Αυτοδιοίκηση, οι βουλευτές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της ιστορικής τους ευθύνης.

 «Ζητούμε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο Κλεισθένης Ι» υπογράμμισε και κάλεσε το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας να ενημερωθεί πλήρως για τις δυσμενείς επιπτώσεις του νομοσχεδίου στην αποτελεσματική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και να αντιληφθεί ότι σε περίπτωση ψήφισης του δεν θα διαλυθούν μόνο οι Δήμοι αλλά και κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας».

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο σε συνδυασμό με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα επιχειρεί να τιθασεύσει την Αυτοδιοίκηση, δεν προωθεί καμία μεταρρύθμιση προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης του κράτους με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και υπονομεύει την καθημερινότητα των πολιτών.
«Προτεραιότητα μας είναι η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων. Χρειαζόμαστε ένα άλλο κράτος και ο Κλεισθένης αυτό δεν μας το εξασφαλίζει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΚΕΔΕ
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος συνεδρίασε εκτάκτως χθες με αποκλειστικό θέμα συζήτησης, το τελικό κείμενο του Ν/Σ Κλεισθένης 1.
Από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προκύπτει ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο οι μόνες ουσιαστικές αλλαγές που προωθούνται είναι:
Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η μείωση της θητείας των αιρετών από τα 5 στα 4 χρόνια.

Η μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών από τον Μάιο, στον Οκτώβριο του 2019.
Παρά το γεγονός ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. έγκαιρα κατέθεσε τις θέσεις και προτάσεις της, τόσο κατά τη διάρκεια του διετούς διαλόγου που διεξήχθη, όσο και μετά την κατάθεση του πρώτου σχεδίου του κειμένου του νομοσχεδίου, ο κ. Υπουργός των Εσωτερικών δεν έλαβε υπόψη του καμία από τις παρατηρήσεις- διορθώσεις που του τέθηκαν από την Αυτοδιοίκηση.

Με μοναδική ίσως εξαίρεση, την αφαίρεση της αρχικής πρόβλεψης να συμπεριληφθούν οι υπηρεσίες πρασίνου στα ανταποδοτικά τέλη.

Είναι προφανές ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δεν σκόπευε ποτέ να κάνει διάλογο επί της ουσίας. Γι αυτό κι αγνοήθηκαν και οι αποφάσεις των Συνεδρίων και Έκτακτων Συνελεύσεων της ΚΕΔΕ, των Π.Ε.Δ. αλλά και του κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝ.Π.Ε και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δημοτικών Συμβουλίων της Χώρας.

Αποδεικνύεται επίσης ότι δεν σκόπευε ποτέ ο κ. Υπουργός να παρουσιάσει στη Βουλή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας των πολιτών.

Το Ν/Σ που ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή προκαλεί απορρύθμιση στη λειτουργία των Δήμων,  δεν προωθεί την αποκέντρωση,  διογκώνει τα μεγάλα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, σε οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο υπονομεύει την καθημερινότητα των πολιτών,  διογκώνει δραματικά τη γραφειοκρατία, ενθαρρύνει και τροφοδοτεί τη συναλλαγή,  εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο θεσμικής αποδιάρθρωσης της χώρας,  προσβάλλει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια κι ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης,  oδηγεί τους Δήμους σε ακυβερνησία και τις δημοτικές υπηρεσίες σε διάλυση διευκολύνει την είσοδο στα θεσμικά όργανα των δυνάμεων που εκφράζουν τα κάθε λογής άκρα δεν έχει καμία αναπτυξιακή διάστασηδεν προβλέπει θεσμικό πλαίσιο στήριξης των ορεινών και νησιωτικών Δήμων.

Όσον αφορά στο Β’ μέρος και την οργάνωση των ΦΟΔΣΑ, η ΚΕΔΕ επιμένει στην κατάθεση χωριστού Νομοσχεδίου στη βάση του Σχεδίου Νόμου που έχει καταθέσει η ΚΕΔΕ.

Σε κάθε περίπτωση, στο παρόν Σχέδιο Νόμου παραβιάζεται το σύνολο των κόκκινων γραμμών της ΚΕΔΕ, κατά συνέπεια απορρίπτεται.
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η διάρκεια της θητείας των αιρετών, η ημερομηνία των εκλογών δεν αποτελούν προτεραιότητα, όπως εκφράστηκαν ομόφωνα στα Συνέδρια της ΚΕΔΕ.
Αυτές οι αλλαγές όπως εισάγονται:

Δεν είναι αλλαγές που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στην καθημερινή τους λειτουργία.
Δεν διευκολύνουν την προσπάθειά μας να στηρίξουμε στην πράξη, τους συνανθρώπους μας που μας χρειάζονται.
Δεν προωθούν την ανάπτυξη.

Δεν δημιουργούν συνθήκες για προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε. εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο περιεχόμενο του Νομοσχεδίου Κλεισθένης,  καλεί το σύνολο του αυτοδιοικητικού προσωπικού της χώρας να βρεθεί στη Βουλή, τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018, στις 9.30 και την ημέρα ψήφισης στην Ολομέλεια, που θα συζητηθεί το νομοσχέδιο, ώστε να εκφράσει την αντίθεσή της σε αυτό αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες προκειμένου να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στην καθημερινότητα των πολιτών, η εφαρμογή των όσων προβλέπει.

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Η τροπολογία για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, και η διάταξη για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην  Τοπική Αυτοδιοίκηση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Κλεισθένης».

Υπέρ των δύο νέων ρυθμίσεων τάχθηκαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, πλην του Κώστα Κατσίκη, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση του -σε αντίθεση με τον εισηγητή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο που τις υπερασπίστηκε. Διαφωνίες και επιφυλάξεις εκφράστηκαν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταλόγισαν μικροκομματικές σκοπιμότητες στη κυβέρνηση.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Φελερίτη, τόνισε ότι το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη», είναι ένα πρώτο βήμα μιας συνολικής μεταρρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση της Αυτοδιοίκησης με ένα δημοκρατικό σύστημα και με διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών.

Έμφαση έδωσε η κ. Φελερίτη στην καθιέρωση της απλής αναλογικής τονίζοντας ότι ενισχύει την εμβάθυνση της δημοκρατίας και ενθαρρύνει την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών, που είναι στόχος όλων των προοδευτικών δυνάμεων. «Διευκολύνει τη κουλτούρα των συνθέσεων, των συνεργασιών για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων. Είναι ώριμες οι συνθήκες πλέον για να ξεπεραστούν οι παραταξιακές διαφωνίες. Αυτοί που διαφωνούν είναι αυτοί που θα ξεβολευτούν», τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποστήριξε παράλληλα ότι με το σημερινό εκλογικό σύστημα αλλοιώνεται η ψήφος και η αντιπροσωπευτικότητα, καθώς δεν εκπροσωπούνται οι μικρότερες παρατάξεις. «Η καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος. Διασφαλίζει τη σταθερότητα μέσω της σύνθεσης και ενισχύει τη δημοκρατική αρχή της ισότιμης κατανομής των εδρών. Είναι ένα πρώτο βήμα για την επίλυση των παθογενειών που συνδέονταν με τις πελατειακές σχέσεις, ενώ ανοίγει το δρόμο για να δημιουργηθούν συμμαχίες μεταξύ των παρατάξεων και να διευκολυνθεί η κυβερνησιμότητα», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, υποστήριξε ότι η πολιτική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά στην απλή αναλογική, «δεν έχει να κάνει με το πολιτικό καλό, όπως διατείνεται, αλλά συνδέεται με την κατάρρευσή του που βλέπει να έρχεται».

«Λέτε θέλουμε κάτι αναλογικότερο για καλύτερη απεικόνιση των συσχετισμών που να μην υπονομεύει τη διακυβέρνηση. Λέτε απλή άδολη αναλογική, δηλαδή εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους με 0,99% και αυτό εσείς λέτε ότι εξασφαλίζει ποιότητα στη διακυβέρνηση των περιφερειακών συμβουλίων», είπε ο κ. Βορίδης, ενώ μίλησε «για πεδίο συναλλαγής που δημιουργείται».

«Σήμερα υπάρχει πράγματι κουλτούρα συνεργασιών γιατί αν έχεις την πλειοψηφία δεν τσακώνεσαι περί όνου σκιάς και δεν έχεις πεδίο συναλλαγής. Αυτό όμως σήμερα γίνεται, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εκπροσώπους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι΄ αυτό και ξαφνικά θέλει να βρει ρόλο το 5% και το 7% που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και να διαλύσει την Αυτοδιοίκηση για κομματικά οφέλη. Αυτό είναι το πραγματικό κίνητρο του», ανέφερε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτοντας ότι «η ρύθμιση, είναι ενταγμένη σε ένα συνολικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να πλήξει ευθέως τους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους- οι περιθωριακές μειοψηφίες θα αποκτήσουν ξαφνικά ρόλο στα δημοτικά συμβούλια».

Αναφορικά με τη τροπολογία για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η ΝΔ είναι θετική επί της αρχής, ωστόσο -όπως είπε- θα πρέπει να ρυθμιστεί το ζήτημα της ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε αποσπασματικές ρυθμίσεις, όπως σας βολεύουν.

Είναι ώριμο αυτό το ζήτημα από όλες τις πλευρές- φέρτε το κα εκεί θα βρείτε ευρύτατες συναινέσεις», τόνισε.
Η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, δήλωσε ότι το κόμμα της καταψηφίζει επί της αρχής, ενώ εκφράζει επιφυλάξεις επί των άρθρων. Στο θέμα της απλής αναλογικής, αναγνώρισε στρεβλώσεις στο υπάρχον σύστημα, ωστόσο σημείωσε ότι «αν θέλει ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να εξασφαλίσει και τη δημοκρατικότητα και την κυβερνησιμότητα στους δήμους και όχι να δημιουργεί παγίδες».

Μίλησε ακόμα για «ατέλειωτο αλισβερίσι και συνδιαλλαγή» αλλά και «για δημάρχους με "πήλινα πόδια" γιατί θα έχουν παρεισφρήσει στα δημοτικά συμβούλια μειοψηφίες». «Ο νόμος αυτός πριμοδοτεί τις μειοψηφίες και καθιστά ανίσχυρες τις πλειοψηφίες. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου να αντιστρατευτεί ο ρόλος και η ουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πάρτε το πίσω αν θέλετε συναινέσεις», συμπλήρωσε.

Κατά της τροπολογίας για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών αλλά και κατά της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, καταλογίζοντας «μικροκομματικές σκοπιμότητες», ενώ έκανε λόγο και για αλλοίωση της αντιπροσωπευτικότητας της ψήφου. «Το ΚΚΕ καταψηφίζει ασυζητητί τη τροπολογία γιατί στρέφεται κατά των μικρότερων κομμάτων τα οποία τις περισσότερες έδρες τους τις εκλέγουν από τις μεγάλες περιφέρειες. Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και τα τοπικά δημοψηφίσματα στοχεύουν στη χειραγώγηση των πολιτών. Το ΚΚΕ θα ψηφίσει μόνο την εκλογή δημοτικών τοπικών συμβούλων στη φάση ισοτιμίας της ψήφου», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι κάθετα αντίθετο με τις διατάξεις που αφορούν τις πολιτογραφήσεις και τα τοπικά δημοψηφίσματα, ενώ αναφερόμενος στο σύστημα της απλής αναλογικής σημείωσε ότι το κόμμα του το συμφέρει.

Για νομοσχέδιο τομή έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ τάχθηκε υπέρ τόσο για την τροπολογία για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής -κάνοντας μάλιστα λόγο για ένα καλό αλλά συντηρητικό βήμα- όσο και της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στους δήμους. «Ήταν προκαθορισμένο ποιος θα έμπαινε στη Βουλή από τις μεγάλες περιφέρειες, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ήταν κομπάρσοι. Η λέξη αξιοκρατία δεν υπήρχε. Η τροπολογία είναι ένα πρώτο βήμα, θετικό, αλλά είναι και συντηρητικό. Θα έπρεπε να είναι πιο επαναστατικό με 5 αν όχι 10 κατατμήσεις», υποστήριξε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Τη διαφωνία του για την κατάτμηση της Περιφέρειας Αττικής που είναι και η εκλογική του περιφέρεια, εξέφρασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, ζητώντας τροποποιήσεις και εκφράζοντας την ανησυχία του καθώς -όπως είπε- πλήττονται τα μικρά κόμματα που θα εκλέγουν έναν και μόνο βουλευτή. Την αντίθεση του εξέφρασε ο κ. Κατσίκης και για τη διάταξη που αφορά την απλή αναλογική, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει καμία σχέση με τις βουλευτικές σε σχέση με αυτό που θα δούμε στις τοπικές εκλογές».

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, υποστήριξε την πρόταση του κόμματος του για ένα εκλογικό σύστημα σταθμισμένης αναλογικής που θα συγκεράσει, όπως είπε, την κυβερνησιμότητα και την αντιπροσωπευτικότητα στους δήμους. Σχολιάζοντας τις τροπολογίες για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ο κ. Μαυρωτάς άφησε αιχμές, μήπως «πρόκειται για ένα αλισβερίσι προκειμένου να ψηφιστεί από την αντιπολίτευση η ρύθμιση για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας».

Τέλος, ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καθορίσει τη τελική του στάση στην Ολομέλεια, τόσο επί της αρχής του νομοσχεδίου και της απλής αναλογικής, όσο και επί της τροπολογίας για την κατάτμηση. «Ήμασταν και θα είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής που εγγυάται την άμεση δημοκρατική έκφραση των πολιτών. Όμως η κυβέρνηση δεν μας έπεισε ότι οι προθέσεις της είναι οι καλύτερες. Ο Βασίλης Λεβέντης κάνει αγώνα για την απλή αναλογική εδώ και 40 χρόνια.

Είναι σημαντικό ότι ψάχνουμε τρόπους να ενισχύσουμε τη δημοκρατία. Η στάση μας θα καθοριστεί αν θα αποδείξει η κυβέρνηση ότι σέβεται την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης», ανέφερε ο κ. Σαρίδης.