Ξεκινούν αύριο οι εκπτώσεις και στη Ρόδο

Ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Ιουλίου και στη Ρόδο οι θερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν μέχρι και το τέλος Αυγούστου, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 31 του μήνα.

Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε από τον εμπορικό σύλλογο Ρόδου, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά την πρώτη Κυριακή της εκπτωτικής περιόδου, δηλαδή την Κυριακή 15 Ιουλίου από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
Σε μία εποχή που η τοπική αγορά εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ύφεση ο εμπορικός κόσμος, ευελπιστεί αυτές τις περίπου πενήντα μέρες να κινηθεί με άλλους ρυθμούς και μάλιστα δεδομένης της αυξημένης τουριστικής κίνησης να ανακάμψει κάπως.

Τα ποσοστά έκπτωσης αναμένεται να κυμανθούν από 20% έως και 50% το πρώτο διάστημα ενώ όσο προχωρά ο καιρός τα ποσοστά της έκπτωσης θα μεγαλώνουν για να φτάσουν όπως κάθε χρόνο ακόμα και τα 70%.
Πολλά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας για να εξυπηρετήσουν την κίνηση, και κυρίως τα πολυκαταστήματα ενώ και αρκετές ντόπιες επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο όπως άλλωστε κάθε καλοκαίρι λόγω της τουριστικής περιόδου.

Σε ανακοίνωσή του ο εμπορικός σύλλογος Ρόδου, αναφέρει τα εξής: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου ενημερώνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, το οποίο δεν έχει τροποποιηθεί από τον Κώδικα Δεοντολογίας για τις εκπτώσεις, προσφορές, προωθητικές ενέργειες κλπ (ΥΑ 56885/10-11-2014), οι θερινές εκπτώσεις έτους 2018 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 9 Ιουλίου και θα λήξουν την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018.
Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τις εμπορικές επιχειρήσεις, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.   Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €.   Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.  Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.  Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου διαπιστώνεται η παράβαση.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018  με προτεινόμενο ωράριο 11:00 – 19:00».