Αναχωρεί ο Ιππότης για την Αχαΐα

Αύριο το πρωί αναχωρεί για την Αχαΐα και συγκεκριμένα το Ρίο (ξενοδοχείο Porto  Rio) η αποστολή του Ιππότη που θα συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκάκι στην Α’ Εθνική, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Τα μέλη του ομίλου από τη Ρόδο θ’ αγωνιστούν με κορυφαίους σκακιστές από την Τρίτη το απόγευμα έως και την ερχόμενη Κυριακή με σκοπό την παραμονή τους στην κατηγορία.

Τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής καλύπτονται μόνο από τον σύλλογο, χωρίς βοήθεια από κάποιον κρατικό φορέα ή ιδιωτική πρωτοβουλία ώστε να ελαφρύνει κάπως το βάρος αυτό.

Συνολικά με τον Ιππότη θ’ αγωνιστούν εφτά σκακιστές και τρεις σκακίστριες απέναντι σε εκπροσώπους σημαντικών συλλόγων και θέλουν ν’ αποδείξουν πως το ροδίτικο σκάκι μπορεί να παραμείνει ψηλά μετά και τις μεγάλες αναπτυξιακές προσπάθειες του.

Οι συμμετοχές:
Άνδρες: Αλέξανδρος Σταθάτος, Παντελής Παπαδόπουλος, Σταμάτης Ρούσσος, Σπύρος Καραμποΐκης, Άγγελος Σανδαλάκης, Σπύρος Ιλατζής, Πάβελ Χζαρνόντα.
Γυναίκες: Φαίδρα Βιτζηλαίου, Κατερίνα Ζαχαριά, Μπιάνκα Ερνάντες.
Αναπληρωματικός: Γιάννης Πρώτος

Ο χρόνος σκέψης στη διοργάνωση:
Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90΄ λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.

Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών  από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).

Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess).

Διεξαγωγή- σύστημα αγώνων
Η τελική φάση της Α΄ Εθνικής του 2018 θα διεξαχθεί με ελβετικό σύστημα 7 γύρων:
•    Κλήρωση 1ου και 2ου γύρου θα γίνει με βάση την αρχική κατάταξη (που προκύπτει από τον μέσο όρο Έλο).
•    Εναλλαγή του χρώματος, κατά το δυνατόν, για τον 2ο γύρο.
•    Κλήρωση των υπολοίπων γύρων (3ος-7ος) με βάση τα κριτήρια ισοβαθμίας (εξαιρουμένου του 1ου : αποτέλεσμα των ισόβαθμων).
•    Θα αγνοείται η χρωματική ιστορία κατά τη δημιουργία ζευγών.

•    Αφού έχουν δημιουργηθεί τα ζεύγη, θα αποδίδονται τα χρώματα με βάση τη χρωματική ιστορία.
•    Ισχύουν οι περιορισμοί: α) Η χρωματική διαφορά (λευκά – μαύρα) δεν μπορεί να είναι μικρότερη από -2 ή μεγαλύτερη από +2, β) καμία ομάδα δεν θα λάβει επί 3 συνεχόμενους γύρους το ίδιο χρώμα
•    Το (α) και (β) δεν εφαρμόζονται στον τελευταίο γύρο για τις ομάδες που συγκεντρώνουν πάνω από το 50% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας.

Οι συνθέσεις των ομάδων
Ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 10 «ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ» της γενικής προκήρυξης  των αγώνων (Αριθ. Πρωτ.   99310/11-12-2017).
Υπενθυμίζονται τα παρακάτω:

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΔΣ της ΕΣΟ (Β6/11.09.2011 και Β1/02.07.2014) η βασική σύνθεση των ομάδων της Α’ Εθνικής κατηγορίας για το 2018 είναι 10μελής:
–  1η – 4η σκακιέρα, γενικές σκακιέρες
–  5η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία γυναικών
–  6η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία νέων γυναικών (-20, γεννημένη μετά την 1/1/1998),
–  7η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία κορασίδων (-16, γεννημένη μετά την 1/1/2002),

–  8η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία νέων ανδρών –γυναικών (-20,γεν/νος-η μετά την 1/1/1998),
– 9η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία παίδων-κορασίδων (-16, γεν/νος-η μετά την 1/1/2002).
– 10η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία παμπαίδων-παγκορασίδων (-12, γεν/νος-η μετά την 1/1/2006).

Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας θεωρημένο το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα.

Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Τ. και Υγείας κάθε αθλητή. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.T. και Υγείας Αθλητή πριν την έναρξη των αγώνων.

 Όλα τα σωματεία ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν, έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν ένα κοινοτικό σκακιστή-τρια μόνο στις γενικές σκακιέρες και στη γυναικεία σκακιέρα, η δήλωση του οποίου-ας θα γίνεται πριν την έναρξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών και σύμφωνα με τις αντίστοιχες προκηρύξεις. Ρητά διευκρινίζεται ότι, οι Κύπριοι  σκακιστές-στριες που έχουν εγγραφεί νόμιμα σε ελληνικό αθλητικό σωματείο που ανήκει στη δύναμη της ΕΣΟ και έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας με την ένδειξη «ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ», δεν εμπίπτουν στον παραπάνω περιορισμό και συνεπώς μετέχουν ελεύθερα.

 Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή κοινοτικού σκακιστή-στριας στις «αναπτυξιακές» νεανικές σκακιέρες (από την 6η -10η), με την προϋπόθεση ότι κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα. Για την πιστοποίηση του μόνιμου της κατοικίας είναι απαραίτητη η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης (μηνός) ελληνικού σχολείου/σχολής ή ξένου σχολείου που εδρεύει στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση που δεν είναι μαθητής-τρια τότε θα πρέπει να προσκομίζεται αντίγραφο φορολογικής δήλωσης των γονέων για το προηγούμενο οικονομικού έτος.

Τα σωματεία της Α΄ Εθνικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο πρωτάθλημα μόνο όσους αθλητές και αθλήτριες ανήκουν στη δύναμή τους μέχρι και τις 30/03/2018. Πέραν αυτών των αθλητών, οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο νέο-εγγεγραμμένους αθλητές (όχι αθλητές από μεταγραφές).     

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 2.12.1 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων, στους Αγώνες της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας αλλά και των προκριματικών ομίλων για την Α’ εθνική (ΠΟΑ), απόφαση ΔΣ Β6/11-09-2011 και μόνο στις «γενικές» σκακιέρες 1η – 4η   (όχι στη γυναικεία και στις «αναπτυξιακές»), επιτρέπεται επιπλέον και η χρήση ενός αλλοδαπού σκακιστή ανεξαρτήτου χώρας προέλευσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ Α΄ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
Δευτέρα               09  Ιουλίου 2018        Άφιξη ομάδων    
Τρίτη                    10  Ιουλίου  2018        Τεχνική συνάντηση –Ενημέρωση σωματείων    12:00
Τρίτη                    10  Ιουλίου 2018         Τελετή Έναρξης                                                   16:00
Τρίτη                    10  Ιουλίου 2018         1ος Γύρος                                                              16:30
Τετάρτη               11  Ιουλίου  2018        2ος Γύρος                                                               09:30
Τετάρτη               11  Ιουλίου   2018        3ος Γύρος                                                              17:30
Πέμπτη                12  Ιουλίου  2018         4ος Γύρος                                                              16:30
Παρασκευή         13  Ιουλίου 2018         5ος Γύρος                                                              16:30
Σάββατο             14  Ιουλίου 2018          6ος Γύρος                                                              16:30
Κυριακή               15  Ιουλίου  2018        7ος Γύρος                                                              09:30
Κυριακή               15  Ιουλίου 2018        Τελετή Λήξης-Αναχώρηση                                  15:00