Πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές

Άρθρο του Κοσμά Σφυρίου

Το άρθρο 41 του Συντάγματος, στην παράγραφο 2, προβλέπει επί λέξει:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει την Βουλή, με πρόταση της κυβέρνησης, που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Αποκλείεται η διάλυση της νέας Βουλής, για το ίδιο θέμα».

Αυτή τη συνταγματική διάταξη επικαλέστηκαν οι πρωθυπουργοί:
• Κωνσταντίνος Καραμανλής, για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών του 1977
• Ανδρέας Παπανδρέου, για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών του 1985.

Τώρα που επιχειρείται η αντιμετώπιση εθνικού θέματος - του σφετερισμού της ταυτότητας ενός μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού, των κατοίκων της Μακεδονίας - γιατί ο πρωθυπουργός Τσίπρας δεν εφαρμόζει αυτή τη διάταξη του Συντάγματος, «για ανανέωση της λαϊκής εντολής» ;

Έχει λαϊκή εντολή, να δώσει τη  «λύση», με τον τρόπο που προβλέπουν τα συγκεκριμένα άρθρα της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ ; Όχι ! Πριν 3,5 χρόνια, το 2015, ασφαλώς δεν έλαβε τέτοια εντολή.

Και ο Ζάεφ εκλεγμένος πρωθυπουργός είναι, με την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής των Σκοπίων.

Όμως, για να κυρώσει την συμφωνία, ζητά - με δημοψήφισμα - δημοκρατική νομιμοποίηση. Και αν δεν του «βγαίνει» η αναθεώρηση του σκοπιανού συντάγματος, πρόκειται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

• Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αισθάνεται το χρέος του, να ζητήσει δημοκρατική νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό; Μα πρόκειται να δεσμεύσει μακροπρόθεσμα την Ελλάδα, με τους συγκεκριμένους όρους - (τους έχω αναλύσει σε άλλο άρθρο) αυτής της συμφωνίας...

Οι Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου ζήτησαν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, επικαλούμενοι τυπικά την αντιμετώπιση εθνικού ζητήματος. 

Όμως, όταν και εάν ολοκληρώσουν θετικά οι Σκοπιανοί τις δικές τους διαδικασίες και όταν έλθει η σειρά της Ελλάδας, να κυρώσει τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, υποστηρίζω, ότι υπάρχει ουσιαστικότατος δημοκρατικός λόγος (όχι τυπική επίκληση εθνικού θέματος), να εφαρμοστεί το άρθρο 41 του Συντάγματος! 

Δηλαδή, να διαλυθεί η σημερινή Βουλή και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ώστε τον περαιτέρω χειρισμό αυτού του εθνικού ζητήματος, να τον κάνει κυβέρνηση με νωπή ή ανανεωμένη εντολή, αφού οι Έλληνες πολίτες συνεκτιμήσουν και τους όρους αυτής της συμφωνίας.

Εκτός βέβαια, αν η χώρα μας οδηγηθεί νωρίτερα σε αναγκαστικές ή εκούσιες πρόωρες εκλογές, για άλλους πολιτικούς λόγους...