Αθωώθηκε Πακιστανός για βοήθεια σε ομοεθνή του

Αθώος κρίθηκε από το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί Κακουργημάτων 46χρονος Πακιστανός που κατηγορούνταν ότι  επιχείρησε να βοηθήσει έναν 32χρονο ομοεθνή του να ταξιδέψει από τη Ρόδο στη Γερμανία, με ενδιάμεσο σταθμό τη Θεσσαλονίκη.

Αντίθετα το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 32χρονο για παράνομη κατοχή πλαστού διαβατηρίου και ψευδή ανωμοτί κατάθεση κατ’ εξακολούθηση και του επέβαλλε συνολική ποινή φυλάκισης 18 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 3000 ευρώ με τριετή αναστολή (ένα έτος φυλάκιση και 3000 ευρώ για πρώτη κατηγορία και ένα έτος φυλάκιση για δεύτερη πράξη).

Για τους δύο αλλοδαπούς όλα ξεκίνησαν όταν στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από την Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση της διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών πραγματοποιήθηκε έλεγχος στους κατηγορούμενους οι οποίοι είχαν μεταβεί στο  αεροδρόμιο της Ρόδου το Σάββατο 5 Ιουλίου 2014 και διαπιστώθηκε ότι ο 46χρονος είχε εκδώσει κάρτες επιβίβασης με σκοπό να συνοδεύσει τον συμπατριώτη του στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια να τον διευκολύνει να επιβιβαστεί σε δεύτερη πτήση με τελικό προορισμό τη Γερμανία.

Στην κατοχή του 32χρονου βρέθηκε ένα πλαστό διαβατήριο αρχών Πακιστάν, το οποίο κατασχέθηκε μαζί με τις κάρτες επιβίβασης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου ο οποίος και άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τον 46χρονο Πακιστανό για διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος υπηκόου τρίτης χώρας, χωρίς νόμιμες διατυπώσεις εκ κερδοσκοπίας και για τον 32χρονο κατοχή πλαστού εγγράφου.

Ωστόσο κατά την διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία που είχε δηλώσει ο 32χρονος ήταν ψευδή, όπως επίσης και ο ισχυρισμός του ότι επρόκειτο να τον διευκολύνει στο ταξίδι του ο 46χρονος. Έτσι το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης του 46χρονου, κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη,  έκρινε αθώο τον Πακιστανό και ένοχο τον 32χρονο συγκατηγορούμενό του, ο οποίος αν και δεν παρέστη στο δικαστήριο, δικάστηκε ωσεί παρών.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τη πρώτη στιγμή αλλά και απολογούμενος στην ανακρίτρια Ρόδου, ο 46χρονος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και είχε δηλώσει ότι είναι παντρεμένος με Ελληνίδα με την οποία έχουν και παιδιά και πως διαμένει στην Αθήνα τουλάχιστον 12 χρόνια.

Στο νησί μας ήρθε για να δουλέψει σε ταβέρνα ενός γνωστού του όμως καθώς τα πράγματα δεν πήγαν όπως ήθελε, αποφάσισε να φύγει στο εξωτερικό. Επειδή το εισιτήριο ήταν φθηνότερο για Μόναχο από τη Ρόδο αποφάσισε να κάνει το ταξίδι από εδώ.

Σε ότι αφορά τον συμπατριώτη του,  εκείνος δήλωσε ότι δεν γνωρίζονταν με τον 32χρονο Πακιστανό και πως συναντήθηκαν στο αεροδρόμιο.

Τελικά ο 46χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και ο 32χρονος χωρίς όρους.