Κύπελλο Ελλάδος με ευκαιρίες για τους «μικρούς»

Προαιρετική είναι, όμως μόνο για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο (τη σεζόν 2019-2020 καθίσταται υποχρεωτική),  η συμμετοχή των κυπελλούχων των ΕΠΣ στο νέο, ενοποιημένο Κύπελλο Ελλάδος. 

Προκειμένου να λάβει μέρος στη διοργάνωση, ο κυπελλούχος Δωδεκανήσου ΔΙ.ΑΣ. οφείλει να καταθέσει τη σχετική δήλωση μέχρι τις 31 Ιουλίου, να πληρώσει παράβολο ύψους 500 ευρώ, αλλά και να δηλώσει… τρεις έδρες, μία κύρια και μία εναλλακτική προδιαγραφών Γ’ Εθνικής (για την 1η και τη 2η φάση), μία προδιαγραφών Football League (για την 3η φάση) και μία προδιαγραφών… Super League (εφόσον αυτό δεν υπάρχει, θα αναζητήσει το κοντινότερο διαθέσιμο), για την περίπτωση που γίνει το θαύμα και προκριθεί στα προημιτελικά!  

Η προκήρυξη του Κυπέλλου Ελλάδος αγωνιστικής περιόδου 2018-2019 δόθηκε από την ΕΠΟ στη δημοσιότητα χθες και περιγράφει τη διαδρομή από την πρώτη φάση μέχρι και τον τελικό, ο οποίος προγραμματίστηκε να διεξαχθεί στις 18 Μαΐου 2019 στο ΟΑΚΑ. 

Αναλυτικά: 
Η 1η φάση 
 Η Ομοσπονδία προβλέπει τη συμμετοχή των 53 κυπελλούχων των ΕΠΣ, που αφού τοποθετηθούν σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες, θα δώσουν μονούς αγώνες αποκλεισμού (στην έδρα της ομάδας που θα κληρωθεί πρώτη), για να μείνουν οι 26 εξ αυτών, συν μία ακόμα που θα προκριθεί άνευ αγώνος. 

Η 2η φάση 
 Αφού αναδειχθούν οι 5 τυχερές, που θα προκριθούν άνευ αγώνος, οι υπόλοιπες  22 ομάδες της πρώτης φάσης θα τοποθετηθούν σε δύο γεωγραφικές ζώνες, βορρά και νότου και θα παίξουν μεταξύ τους νοκ άουτ αγώνες. Στην 3η φάση θα προκριθούν συνολικά 16 ομάδες. 

Η 3η φάση 
Οι 16 ερασιτεχνικές ομάδες θα «διασταυρωθούν» με άλλες τόσες της Football League. Γηπεδούχοι, στα νοκ άουτ παιχνίδια, θα είναι υποχρεωτικά οι ερασιτεχνικές. 

Η 4η φάση των ομίλων 
Η προκήρυξη της ΕΠΟ περιγράφει τη συνέχεια της διοργάνωσης ως εξής: 
 «Θα λάβουν μέρος συνολικά τριάντα δύο (32) ομάδες, οι δεκαέξι (16) όπως θα προκύψουν από την 3η Φάση, και οι δεκαέξι (16) ομάδες της Super League.
Οι τριάντα δύο (32) ομάδες θα συγκροτήσουν οχτώ (8) ομίλους των τεσσάρων (4) ομάδων. Οι όμιλοι θα απαρτίζονται από δύο (2) ομάδες της Super League και δύο (2) ομάδες από τις δέκα έξι (16), οι οποίες θα προκριθούν από την 3η Φάση.

Το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων της 4ης Φάσης, διασφαλίζει ρητώς, ότι οι ομάδες της Super League θα δώσουν δύο (2) αγώνες εκτός έδρας και ένα (1) εντός έδρας, και οι υπόλοιπες ομάδες θα δώσουν δύο (2) αγώνες εντός έδρας και ένα (1) αγώνα εκτός έδρας, με τον εξής κλειδάριθμο:
1η Αγωνιστική: 1Χ2 - 4Χ3
2η Αγωνιστική: 3Χ1 - 2Χ4
3η Αγωνιστική: 3Χ2 - 4Χ1

Οι αγώνες των ομίλων θα είναι μονοί και θα ολοκληρωθούν σε διαδικασία τριών (3) αγωνιστικών ημερών. Προκρίνονται στην 5η Φάση οι δύο πρώτες ομάδες της τελικής κατάταξης κάθε ομίλου».

Η 5η φάση 
 Οι 16 ομάδες που προκρίθηκαν από την 4η φάση θα χωριστούν σε 8 ζευγάρια, τα οποία θα δώσουν διπλούς αγώνες, εντός κι εκτός έδρας. Οι ομάδες που προκρίθηκαν από τον ίδιο όμιλο της προηγούμενης φάσης δεν θα αναμετρηθούν μεταξύ τους, καθώς προβλέπεται η συγκρότηση δύο γκρουπ δυναμικότητας. Στο πρώτο θα τοποθετηθούν οι ομάδες που κατέλαβαν την 1η θέση στον όμιλό τους και οι οποίες θα έχουν θα δώσουν τα επαναληπτικά ματς στην έδρα τους. 

Η 6η φάση
Στο πλαίσιο των προημιτελικών, οι οκτώ προκριθείσες ομάδες θα κληρωθούν σε τέσσερα ζευγάρια, τα οποία θα δώσουν τη μάχη τους σε διπλούς αγώνες, εντός κι εκτός έδρας. Γηπεδούχος θα είναι η ομάδα που θα κληρωθεί πρώτη. 

Η 7η φάση 
 Τα ίδια με τα παραπάνω ισχύουν και για τους δύο ημιτελικούς.

Πρόγραμμα και ώρες αγώνων 
Τα παιχνίδια του Κυπέλλου Ελλάδος θα διεξάγονται κατά τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή, ενώ οι ώρες έναρξής τους θα αποφασίζονται κάθε φορά από τη διοργανώτρια. 

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, για τις ημερομηνίες της κάθε φάσης οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται αποκλειστικά και εγκαίρως μετά από απόφαση της αρμόδιας επιτροπής.