Συνέδριο των Απόδημων Ροδίων θα πραγματοποιηθεί στο Ασκληπειό

Με στόχο να ανταποδώσουμε στους απανταχού Απόδημους Ροδίους αυτά που έχουν προσφέρει στον τόπο τους, πραγματοποιείται και φέτος, στις 21 και 22 Ιουλίου, το καθιερωμένο πλέον «Αντάμωμα» στο Ασκληπείο, στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού και τον περιβάλλοντα χώρο.

Η μεγάλη αυτή γιορτή, διοργανώνεται από τον Μορφωτικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Ασκληπείου, το γραφείο Αποδήμων Ροδίων της Διεύθυνσης Τουρισμού Δήμου Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τμήμα Τουρισμού-Πολιτισμού, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, και προσπαθεί να φέρει κοντά τους Αποδήμους όλης της Ρόδου με τους ντόπιους.

Σημαντικό είναι ότι, στο πλαίσιο του «Ανταμώματος», θα πραγματοποιηθεί το «1ο Παγκόσμιο συνέδριο Απόδημων Ροδίων», με τη συνεργασία των Παρροδιακών Συλλόγων Αποδήμων Ροδίων, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, των Δημοτικών Ενοτήτων και Κοινοτήτων του νησιού, της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου, φορέων και άλλων Πολιτιστικών Συλλόγων της Ρόδου.

Για τις διήμερες αυτές εκδηλώσεις, μίλησαν χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, οι εκπρόσωποι των διοργανωτών. Καταρχήν, η Πρόεδρος του Συλλόγου του Ασκληπειού, κα Μαγδαληνή Κούρτη, μίλησε για το «Αντάμωμα», το σκοπό του και το Ασκληπείο ως σημείο αναφοράς και τόνισε πόσο σημαντικό είναι για τα νέα παιδιά των αποδήμων. 

Όπως είπε, είναι μία γιορτή που από το 2000 είχε αποφασίσει ο Σύλλογος με τη βοήθεια της Εκκλησίας του Ασκληπειού για να κάνουν ένα απόδημο γλέντι, μία γιορτή, προς τιμήν των απόδημων Ασκληπενών και κατ’ επέκταση των απόδημων Ροδίων που έρχονται στο νησί μας. Από τη δεκαετία του 1990 παρατηρούσαν ότι οι Ρόδιοι έφερναν τα παιδιά τους εδώ για να γνωρίσουν φίλους συγγενείς αλλά και το νησί και σιγά-σιγά αυτό γινόταν θεσμός από τα ίδια τα παιδιά. Μάλιστα, έβλεπαν ότι τα παιδιά των αποδήμων θέλουν να γνωρίσουν τη Ρόδο, την παράδοση και τη ζωή του νησιού. Έτσι, στόχος τους είναι αυτή τη γιορτή να την καθιερώσουν για τα υπόλοιπα χρόνια.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναλυτικά, αναφέρθηκε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, η οποία κάλεσε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει με τους απανταχού αποδήμους που βρίσκονται στο νησί αυτή την εποχή.  Όπως είπε η Αντιδήμαρχος, οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται σε συνέχεια των δράσεων και των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στο πολιτιστικό κέντρο Ασκληπειού, πάντα κάτω από την ομπρέλα του Συλλόγου.
Από την πλευρά της, η Αντιπεριφεριφερειάρχης Τουρισμού κα Μαριέτα Παπαβασιλείου, έκανε λόγο για μία τεράστια γιορτή και τόνισε την ανάγκη, με το «Αντάμωμα»,  ν’ ανταποδώσουμε μια μικρή φιλοξενία για αυτά που οι απόδημοι προσφέρουν στη Ρόδο και την Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή-συνέχισε-η Περιφερειακή Αρχή, ο Δήμος και ο Σύλλογος, καλούν τους Αποδήμους και τους ανταποδίδουν κάτι μικρό από αυτά που προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια στη Ρόδο και όχι μόνο. Είπε, ακόμη, ότι «ο ελληνισμός της διασποράς, αποτελεί διαχρονικά μία από τις σημαντικότερες εκφάνσεις του ελληνισμού. Οι Ρόδιοι της ξενιτιάς είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του νησιού μας, μεταδίδοντας τις τοπικές πολιτιστικές παραδόσεις και όχι μόνο, σε όλο τον κόσμο. Η Περιφέρεια είναι πάντα κοντά στους Ροδίτες, και γενικότερα στους Δωδεκανήσιους και τους Κυκλαδίτες βέβαια, της διασποράς, έτοιμη να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας».

Στο πνεύμα αυτό, η Περιφερειακή Αρχή, στηρίζει έμπρακτα τη μεγάλη αυτή προσπάθεια του Συλλόγου, ενισχύει το πρόγραμμα του Συνεδρίου, καλύπτοντας ένα μέρος των εξόδων για τη συναυλία του Βασίλη Καζούλη και παράλληλα οργανώνει τη δράση «Aegean mamas know best» με στόχο ν’ αναδειχθεί η Ασκληπενή κουζίνα στο εξωτερικό. Παράλληλα, στηρίζει και την έκδοση του βιβλίου (βλ. παρακάτω).

Η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κα Χαρούλα Γιασιράνη, μίλησε για τη δράση της γαστρονομίας και την ευκαιρία να γνωρίσουν τοπικές γεύσεις οι απόδημοι επισκέπτες.  Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι θα συμβάλουν επίσης με την οριζόντια δράση που η Περιφέρεια υλοποιεί όλο αυτό το χρόνο, με τίτλο «Οι μαμάδες του Αιγαίου ξέρουν  καλύτερα». Αυτή, ως γνωστόν, ξεκίνησε το Φεβρουάριο από τη Ρόδο, όπου μαμάδες, γιαγιάδες και παιδιά μαγειρεύουν όλοι μαζί.  Γίνεται σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες με τεράστια επιτυχία και με στρατηγικό εταίρο τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και μάλιστα ο Πρόεδρός της κ. Νίκος Χριστοφόρου θα είναι παρών στην εκδήλωση μαζί με την πρέσβειρα καλής θέλησης της γαστρονομικής περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019, που είναι η περιφέρειά μας, κα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου,  η οποία θα δώσει τον διαφορετικό τόνο.
«Η γαστρονομία μας είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιφέρειάς μας και γι’ αυτό άλλωστε έχουμε κατακτήσει τον τίτλο», τόνισε η κα Γιασιράνη.

Ο κ. Κωνσταντίνος Τρέχας, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τους Αποδήμους, μίλησε για το θεατρικό δρώμενο βασισμένο στη μετανάστευση που θα λάβει χώρα και για τη συνέχεια στο συνέδριο παρροδιακών συλλόγων Αμερικής.

Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι:
1. Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Ροδίων, Σάββατο 21/07/18, ώρα 09.30. Διαπραγματεύεται θέματα όπως η ένταξη των Απόδημων Ροδίων, θέματα εκπαίδευσης, εκμάθηση ελληνικής γλώσσας στα παιδιά 3ης και 4ης γενιάς και άλλα. Ομιλητές είναι: Ηλίας Τομάζος, Πρόεδρος Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής Απόλλων, Μιχάλης Κόκκινος γενικός διευθυντής γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Ασπασία Χατζηδάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε Παν/μίου Κρήτης, επιστημονικώς υπεύθυνη για το έργο ΕΣΠΑ «Ελληνόγλωσση πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια διαπολιτισμική εκπαίδευση στη διασπορά», Θεμιστοκλής Αραβοσιτάς, Διδάσκων Ελληνικής Γλώσσας Πανεπιστημίου Τορόντο και Πανεπιστημίου Γιορκ, Παναγιώτης Φωτάκης, εκπαιδευτικός στην Αυστραλία, Λόης Λαμπριανίδης, γενικός γραμματέας στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων στο υπουργείο οικονομίας, υποδομών, ναυτιλίας & τουρισμού.  Επίσης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν τοποθετήσεις από φορείς και μέλη παρροδιακών συλλόγων.

2. Μεγάλη συναυλία με τον Βασίλη Καζούλη, Σάββατο 21/07/18, ώρα 20.00. Ο Βασίλης Καζούλης ένας από τους πιο αγαπημένους τραγουδοποιούς της γενιάς του, θα συνοδεύεται σε αυτή την όμορφη βραδιά από την Ιωάννα Καβρουλάκη (φωνή -πλήκτρα) και τον Κώστα Πλατανιά (φωνή – κιθάρα). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την αυθόρμητη χορηγία του ομογενή Στηβ Πελαρδή, επιχειρηματία, πρώην προέδρου της ομοσπονδίας παρροδιακών συλλόγων Αμερικής.  Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

3. Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλείας Κούρτη – Καζούλη, Κυριακή 22/07/18, ώρα 10.30, (σ.σ. μετά τον εκκλησιασμό),  με τίτλο «Mια μικρή αφήγηση, μια μεγάλη ιστορία: Ένας Ροδίτης μετανάστης στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1920»  από την Καθηγήτρια Ελένη Σκούρου και τον τ.Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργο Παπαντωνάκη. Ακολουθεί θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο βιβλίο, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Τρέχα. Συμμετέχουν ο  Πέτρος Λαουδίκος και η Μαρία Καζούλη‎ καθώς και οι μουσικοί: Γιάννης Κλαδάκης, Γιώργος Κούτρος, Γιώργος Λεντάκης και Κώστας Τσέκας.

4. «Aegean mamas know best – οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα!», Κυριακή, 22/07/18, ώρα 12.00, στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης - Νότιο Αιγαίο 2019. Η δράση “Aegean mamas know best”, με τη συμμετοχή γιαγιάδων, μαμάδων και παιδιών, έχει στόχο να  αναδείξει τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και τη σύγχρονη προσέγγισή της στο σπίτι και εντέλει την εξοικείωση και την υιοθέτηση από ολόκληρη την οικογένεια, ενός υγιεινού τρόπου διατροφής που θα  περιλαμβάνει τα προϊόντα διατροφής ντόπιας παραγωγής. Στρατηγικός εταίρος στη δράση είναι η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου και πρέσβης η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

5. Στις 4 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ο περίπατος στη Φύση της Ρόδου, στην περιοχή του Ασκληπειού για να γνωρίσουν οι απόδημοι τον πλούτο των αρωματικών φυτών, βοτάνων και αυτοφυών, να τα φωτογραφήσουν, ενώ τα παιδιά θα γίνουν οι «κηπουροί του Αιγαίου» στα πλαίσια δράσης από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου.