Θα δοθεί βάρος στον καθαρισμό των δρόμων Ρόδου για τις φωτιές

Περί το τέλος Ιουλίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το έργο της  η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ στα νησιά της Ρόδου και της Κω, όπως δήλωσε χτες ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πολιτικής προστασίας και επιχειρησιακής ετοιμότητας Χρήστος Ευστρατίου.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, υπογράμμισε ότι η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ εξελίσσεται σε ένα χρήσιμο εργαλείο για τον τόπο μας, και μάλιστα έχει συμβάλει στο να μειωθούν τα σοβαρά περιστατικά πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βάρος θα δοθεί στον καθαρισμό των κεντρικών δρόμων, στο κλάδεμα δέντρων και στην αποκατάσταση των σημείων με τις λακκούβες.

«Είναι η τέταρτη χρονιά κατά την οποία υπογράφεται η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας του Δήμου και της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Εκτιμούμε ότι η υλοποίησή της θα ξεκινήσει περί τα τέλη του μήνα. Οι πολίτες το έχουν αποδεχτεί, καθώς είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον τόπο μας, και αυτό φαίνεται από τα διάφορα συμβάντα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Δηλαδή και στις φωτιές έχουμε άμεση επέμβαση και κατάσβεση και στις πλημμύρες επιτυχή αντιμετώπιση. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εμείς θα εστιάσουμε τις εργασίες της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ στους κεντρικούς δρόμους για τον καθαρισμό από τα χόρτα και τα σκουπίδια, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς, θα ασχοληθούμε με το κλάδεμα δέντρων και την αποκατάσταση, όπου υπάρχουν λακκούβες»  δήλωσε  κ. Ευστρατίου, και πρόσθεσε: «με τις υδροφόρες μας θα γεμίσουμε και τις δεξαμενές νερού στα χωριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Αυτό το κάνουμε ήδη τα τελευταία χρόνια όπου υπάρχει πρόβλημα, καθώς μας καλούν καθημερινά από τα χωριά να γεμίσουμε τις δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ.

Με τα βυτιοφόρα μας, αν σημειωθεί κάποια φωτιά, θα βοηθήσουμε την πυροσβεστική με πλήρωση σε νερό των δικών της αυτοκινήτων ώστε να μη χρειαστεί να μετακινηθούν αυτά από τον τόπο του συμβάντος. Θα υπάρχει βυτιοφόρο και της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και της περιφέρειας».

Σημειώνεται ότι στο έργο της πυρόσβεσης θα βοηθήσει και το προσωπικό αλλά και οι εθελοντικές ομάδες, ενώ  μιλώντας για τους δασικούς δρόμους ο κ. Ευστρατίου δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα.

«Μετά από αίτημα της πυροσβεστικής, καθαρίσαμε τον περιμετρικό δρόμο της Φιλερήμου ως Περιφέρεια. Η ΠΥΡ έχει δώσει μία λίστα και προσπαθούμε όταν βρισκόμαστε κοντά να καθαρίζουμε και εκείνα τα σημεία.

Δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι για τον τόπο μας και να μη συμπληρώνει ο ένας τον άλλον για το κοινό καλό και το καλό του νησιού ώστε να υπάρχει προσβασιμότητα σε περίπτωση πυρκαγιάς» είπε επίσης και κατέληξε λέγοντας ότι και ο Δήμος κάνει κάποιες παρεμβάσεις σε κάποια σημεία στο οδικό δίκτυο, ενώ σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά και η Διεύθυνση Δασών θα προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού για να γίνουν καθαρισμοί στους δασικούς δρόμους.