Επιβλήθηκαν πρόστιμα  σε καταστήματα από την Περιφέρεια

Σε επιβολή προστίμων προχώρησε το τμήμα εμπορίου Δωδεκανήσου της Περιφέρειας, μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν κλιμάκιά του για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Τα πρόστιμα αφορούσαν κυρίως τον εντοπισμό προϊόντων μαϊμού αλλά και παραβάσεις στους υγειονομικούς κανονισμούς από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
Όπως δήλωσε χτες ο εντεταλμένος εμπορίου και επιχειρηματικότητας Χρήστος Ευστρατίου, γίνεται αρκετή δουλειά παρά την έλλειψη προσωπικού από όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ώστε να ανταποκριθούν όσο καλύτερα γίνεται στο έργο τους, καθώς υπάρχει σωρεία καταγγελιών.

Μιλώντας για το πολυδιάστατο έργο των υπαλλήλων του τμήματος εμπορίου δήλωσε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οι υπάλληλοι παίρνουν ενδεικτικές τιμές και στα οπωρολαχανικά που στέλνονται στο υπουργείο. Πηγαίνουμε επίσης σε κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ βλέπουμε τις τιμές, τις ημερομηνίες, ενώ στις λαϊκές αγορές πρέπει να αναγράφονται οι τιμές, και οι χονδρέμποροί θα πρέπει όταν παραλαμβάνουν προϊόντα να αναγράφεται ο παραγωγός και η ποικιλία του προϊόντος.

Σε ό,τι αφορά τα ρούχα, βλέπουμε αν όσα αναγράφονται στις πινακίδες τους ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ενώ παίρνουμε και κοσμήματα από χρυσοχοεία και τα στέλνουμε για ανάλυση ώστε να διαπιστώσουμε αν ανταποκρίνονται στα όσα λέει η σφραγίδα τους. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τον κόσμο για να μην πέφτει θύμα εξαπάτησης».

Επίσης, αναφέρθηκε και στους ελέγχους που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα σε πρατήρια υγρών καυσίμων, με σκοπό να σταλούν τα δείγματα για ανάλυση. Όπως είπε, δε βρέθηκαν δείγματα νοθείας, αλλά υπάρχουν παράπονα για την αύξηση στην τιμή των καυσίμων.

«Εμείς κάναμε ένα έγγραφο στο υπουργείο ανάπτυξης ζητώντας να υπάρξει ένα πλαφόν στην τιμή για τα νησιά μας. Ώστε να κρατηθεί για μερικούς μήνες η τιμή στα καύσιμα σταθερή, καθώς λόγω αύξησης ΦΠΑ και λόγω του κόστους στα μεταφορικά υπάρχει πρόβλημα με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος ζωής» δήλωσε ο κ. Ευστρατίου.

Μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα στους ελέγχους για τον εντοπισμό προϊόντων μαϊμού και έκανε ειδική αναφορά σε ιδιοκτήτες καταστημάτων που εντοπίστηκαν για δεύτερη φορά να παρανομούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις κατασχέθηκαν τα προϊόντα και επιβλήθηκαν ανάλογα πρόστιμα, όπως όμως τόνισε τα κέρδη είναι πολύ μεγάλα, από αυτή τη δραστηριότητα.

Αναφερόμενος στους ελέγχους που γίνονται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είπε ότι αυτοί αφορούν τις τιμές και το αν το προϊόν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Τέλος, αναφορικά με τους τιμοκαταλόγους για τους τυφλούς που είναι υποχρεωμένα να έχουν όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, έκανε γνωστό ότι δόθηκε περιθώριο δύο μηνών ώστε να τους προμηθευτούν, καθώς δεν υπάρχουν στα νησιά μας ειδικά μηχανήματα. Επίσης, τα κλιμάκια έκαναν επαναληπτικούς ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την προμήθεια τυποποιημένου ελαιολάδου, με τον κ. Ευστρατίου να δηλώνει ότι η Ρόδος είναι σε πολύ καλό επίπεδο, καθώς οι επαγγελματίες έχουν συμμορφωθεί.