Χατζηδιάκος: Υπάρχουν Εισαγγελείς, υπάρχουν και Αστυνόμοι!

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν ειδικά την πόλη της Ρόδου στη ρίζα τους, είναι ο μόνος τρόπος για να δούμε αποτελέσματα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι «υπάρχουν Εισαγγελείς, υπάρχουν Αστυνόμοι» ενώ για τα εκλογικά δήλωσε «είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή»!

Μιλώντας χθες στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ Ρόδου, «Καλημέρα με την ΕΡΑ», ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε αρκετά τρέχοντα θέματα ενώ ρωτήθηκε και για την προετοιμασία που κάνει ενόψει των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση του χρόνου τον Μάιο. Αναλυτικά:

Για τη σύσκεψη με την ΕΛ.ΑΣ.
Αναφερόμενος στην προχθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε με τους αρμοδίους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, όπως είχε γράψει η «Ρ», ο κ. Χατζηδάκος έκανε λόγο για μία νέα τακτική στο πλαίσιο της προσπάθειας συνεργειών, συνεργασιών και αποτελεσματικότητας, αφού αυτό είναι που τον ενδιαφέρει, καθώς σχεδιασμοί γίνονται κάθε χρόνο από όλους τους φορείς. Αυτό έγινε και φέτος αλλά συμφώνησαν από εδώ και πέρα να παρακολουθούν σε τακτά χρονικά διαστήματα την πρόοδο και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών και της συνεργασίας τους.

Βέβαια, όπως είπε, υπάρχουν κάποια δεδομένα, όπως ότι ο Δήμος δεν διαθέτει πλέον τη δημοτική αστυνομία ενώ η Αστυνομία είναι υποστελεχωμένη, κάτι που αποτελεί…διαχρονικό πρόβλημα.
Τρία είναι τα θέματα που προτάσσει αυτή την περίοδο ο Δήμαρχος της Ρόδου: Καταρχήν, το κυκλοφοριακό, μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή τον ερχόμενο Οκτώβριο οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που πιστεύει ότι θα αποσυμφορήσουν την κυκλοφορία γύρω από τη Μεσαιωνική Πόλη με τη μονοδρόμηση που θα γίνει. Όπως έχει ξαναπεί, θα δημιουργηθούν δύο λωρίδες περιμετρικά της πόλης, κάτι που θεωρεί  ότι είναι… μονόδρομος.

Παράλληλα, έχει διαμορφωθεί πάρκινγκ για 400 αυτοκίνητα στο λιμάνι της Ακαντιάς με στόχο να το χρησιμοποιήσουν τα ενοικιαζόμενα ενώ άλλα τέσσερα στρέμματα ετοιμάζονται για τον ίδιο σκοπό και, όπως είπε, δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία. Είπε, ακόμη, ότι μία εκκρεμότητα είναι η βελτίωση της συγκοινωνίας με τα λεωφορεία ώστε οι καταστηματάρχες να μην σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους περιμετρικά του κάστρου, αν και μπορούν και σήμερα να τα αφήνουν στο λιμάνι και να πηγαίνουν πεζοί. Η δυσκολία που αντιμετωπίζει ο Δήμος είναι ότι το ΑΣΕΠ δεν εγκρίνει την πρόσληψη οδηγών.
 

Για την επαιτεία είπε ότι έχουν δει δεκάδες εισαγόμενους αυτή την περίοδο, οι οποίοι δεν μένουν στα πάρκα ενώ όπου εντοπίζονται σε πάρκα παρεμβαίνουν αμέσως  στελέχη του Δήμου και τους απομακρύνουν. «Ε, ας τους συλλάβουν!», είπε με αγανάκτηση ο κ. Χατζηδιάκος. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν εκατό παιδιά που, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, κάποιος τους έχει νοικιάσει κάπου κάποιο σπίτι και μένουν και επίσης κάποιος τα μεταφέρει. Και είπε: «Υπάρχουν Εισαγγελείς, υπάρχουν και Αστυνόμοι. Να ψάξουν να βρουν πού είναι κρυμμένοι αυτοί και με τι στοιχεία»!

Μάλιστα, είπε, ακόμη, ότι έχει πληροφορίες ότι από την Αγία Βαρβάρα ενοικιάζουν τα παιδιά κάποιοι σωματέμποροι, όπως τους αποκάλεσε και τα βγάζουν στα φανάρια. «Αυτή δεν είναι δουλειά του Δημάρχου. Υπάρχουν Εισαγγελείς, υπάρχουν και Αστυνόμοι», επανέλαβε, στέλνοντας σαφώς ένα μήνυμα.
Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος, το πλάνο δράσης που συμφώνησαν με την ΕΛ.ΑΣ. είναι να χτυπήσουν τη ρίζα του κακού. Από πλευράς  της τοπικής ΕΛ.ΑΣ., οι αρμόδιοι υποσχέθηκαν να ενταθούν οι πεζές περιπολίες, όπως επίσης η Τροχαία τους ελέγχους και εντός της Μεσαιωνικής Πόλης, ωστόσο, για ακόμα μία φορά, προέβαλαν το πρόβλημα με την υποστελέχωση. Μάλιστα, ο Δήμαρχος, θύμισε τη δήλωσή του πριν από δύο χρόνια όταν είπε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την ΕΛ.ΑΣ., διευκρινίζοντας ότι δεν επιρρίπτει ευθύνες στην τοπική ηγεσία, αφού πρόκειται για ευθύνες κάποιων άλλων. Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι η περιοχή μας και Υπουργό έχει και βουλευτές έχει που μπορούν να πιέσουν Κεντρικά.

Στη σύσκεψη τέθηκε και το θέμα των παραλιών και όσων δραστηριοποιούνται εκεί παράνομα, λέγοντας  ότι φέτος είναι καλύτερη εικόνα επειδή έγινε εξόρμηση για τους επαίτες και τους μασέρ αλλά δεν έχει εξαλειφθεί το φαινόμενο. Ωστόσο, η άποψή του είναι ότι δεν πρέπει να τους… κυνηγούν στην παραλία, αφού υπάρχουν πληροφορίες ότι μένουν σε κάποιο κτίριο και θα μπορούσε να γίνει έλεγχος αν έχουν τα νόμιμα έγγραφα κτλ. Και είπε, στη συνέχεια: «Δεν ζητάμε ούτε αυταρχισμό, ούτε να ξεπεράσουμε τα όρια της νομιμότητας ούτε να ξεπεράσουμε τις διαδικασίες αξιοπρεπών ελέγχων αλλά αν δεν γίνει ριζική αντιμετώπιση όλων αυτών, δεν μπορεί…».
Ως παράδειγμα συνεργασίας με την ΕΛ.ΑΣ., ανέφερε τις επιχειρήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα για τους κοινόχρηστους, στις οποίες μετέχουν δύο αστυνομικοί και δύο ελεγκτές του Δήμου και έχουν αποτέλεσμα. Μάλιστα, στο σημείο αυτό θέλησε να τονίσει ότι ο Δήμος δεν βλέπει τον επιχειρηματία σαν αντίπαλο αλλά και εκείνος θα πρέπει να σέβεται τη πόλη.

Για τον ίδιο προτεραιότητα είναι να μπει μία τάξη και είπε ότι όλοι έχουν τις συνευθύνες. Δήλωσε, μάλιστα, ότι μπροστά στο συμφέρον της πόλης, των πολιτών, των επισκεπτών και της εικόνας της Ρόδου ξεπερνάει το όποιο πολιτικό κόστος και δεν το λαμβάνει υπόψη.
«Αδιαφορώ εάν κάποιοι πουν μας έχεις διαταράξει τη μέχρι τώρα λειτουργία μας. Αυτοί οι ίδιοι όταν επιβληθεί η τάξη και ύστερα από καιρό, έρχονται και μου λένε πολύ καλά έκανες», δήλωσε.

Για τα εκλογικά
Το χάσιμο δύο χρόνων λόγω της νομοθεσίας, είναι αυτό που απασχολεί τον Δήμαρχο μια και το έργο της Δημοτικής Αρχής θα είχε αναδειχθεί νωρίτερα και οι Ροδίτες θα το έβλεπαν χειροπιαστό, όπως είπε. Η αγωνία τους είναι να δρομολογηθούν αυτά τα έργα που είναι τριάντα εκατομμυρίων ευρώ συνολικά, χρήματα που δεν είχαν πέσει ποτέ στη Ρόδο, όπως είπε. Μάλιστα, είπε ότι η ενασχόληση με τα κοινά τώρα πια, απαιτεί τεχνοκράτες, μεθοδικότητα, γνώση και επιστημοσύνη.
Όσο για την προετοιμασία τη δική του και των συνεργατών του, είπε ότι έχουν μία ομάδα που ξέρει τη Ρόδο, έχει στόχους και έχει προγραμματίσει για την επόμενη πενταετία. «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή», δήλωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την ονοματολογία που έχει ξεκινήσει και για τον Δήμο της Ρόδου, ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι είναι καλό που ακούγονται πολλά ονόματα και μακάρι να υπάρχει ενδιαφέρον από πολλούς συμπολίτες μας, αφού αυτό σημαίνει εκδήλωση αγάπης για τον τόπο και θα βγει κάτι το θετικό.
Είπε, ακόμη, ο Δήμαρχος ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε  την αντίληψη ότι «πάμε με τσαμπουκά», αφού τώρα «πας με μελέτη και οργανωμένος».

Ανέφερε, ακόμη, ότι στο νησί προχωρούν έργα που περιμέναμε χρόνια που, δυστυχώς, με τη γραφειοκρατία θέλουν το χρόνο τους αλλά τον Οκτώβρη θα ξεκινήσουν όλα. Για τον προεκλογικό του σχεδιασμό, είπε ότι θα γίνει όποτε προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή τριάντα μέρες πριν από τις εκλογές.

Είπε, ακόμη, ότι υπάρχει αριθμός συναδέλφων του που έχει ο καθένας το ρόλο του και μεγάλος αριθμός ατόμων που θέλουν να τους πλαισιώσουν. Μάλιστα, ευχήθηκε να υπάρχει ενδιαφέρον, αφού τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση και η σπέκουλα που έγινε στην Αυτοδιοίκηση, έδιωξε πολλούς ανθρώπους από την ενασχόληση με τα κοινά.
Όσο για το αν θα ζητήσει στήριξη από κόμματα, θύμισε ότι την προηγούμενη φορά, δύο μήνες πριν από τις εκλογές συγκρότησε ψηφοδέλτιο από όλους τους χώρους, και «το κεκτημένο δεν το χάνεις». Τώρα, εάν κάποιοι αναγνωρίσουν το έργο τους, όπως είπε, και προσφέρουν στήριξη θα τη δεχθεί.
Τέλος, όσον αφορά στις σχέσεις με την Περιφέρεια, αρνήθηκε ότι είναι κακές, αφού οι αρμοδιότητες είναι διαχωρισμένες και τόνισε ότι το σημαντικό είναι να υπάρχει συνεργασία.