Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να δυσφημιστεί το νησί

Καταστάσεις εκτός ελέγχου που θα δυσφημίσουν τη Ρόδο, φοβούνται οι τουριστικοί πράκτορες που εκπροσωπούν τουρ οπερέιτορς στο αεροδρόμιο της Ρόδου, αν ισχύσουν τα όσα προγραμματίζει η Fraport Greece, για την εξυπηρέτηση των τουριστών.

Μετά την απόφασή της να βγάλει έξω από τον προθάλαμο των αφίξεων τα σταντ που είχαν τοποθετήσει εκεί οι περισσότεροι πράκτορες, ώστε να εξυπηρετούν και να ενημερώνουν τους πελάτες τους, όταν φτάνουν στη Ρόδο, οι τελευταίοι υπογραμμίζουν ότι με μαθηματική ακρίβεια θα προκληθούν τριτοκοσμικές καταστάσεις, με ατελείωτες ουρές και αποκλεισμό του χώρου.

Αν και χτες ήταν μία μέρα χωρίς μεγάλη κίνηση στο αεροδρόμιο, εντούτοις αρκετοί εκπρόσωποι πρακτορείων έδωσαν ραντεβού στο σημείο των αφίξεων για να συζητήσουν για  την κατάσταση που δημιουργήθηκε και να καταθέσουν προτάσεις γύρω από το πώς μπορεί να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις.
«Είμαστε περίπου 30 δε χωράμε στο κιόσκι έξω στο χώρο των αφίξεων που θέλουν να μας βάλουν, καθώς θα δημιουργείται ουρά, και ειδικά τις μέρες και τις ώρες αιχμής» δήλωσαν στη «Ρ» και  μάλιστα έφεραν ως παράδειγμα την TUI, η οποία κάθε Σάββατο βράδυ περιμένει μέσα σε 1,5 ώρα εκατοντάδες τουρίστες ,για την εξυπηρέτηση των οποίων χρειάζονται περίπου εξήντα πούλμαν. Πως θα εξυπηρετηθούν οι πελάτες όλων αυτών των τουρ οπερέιτορς; Ανρωτήθηκαν.

Σύμφωνα με τους ίδιους οι υπεύθυνοι της Fraport δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι πρόβλημα μπορεί να προκληθεί στο αεροδρόμιο, από την απόφασή τους, ενώ όπως υπογράμμισαν από Δευτέρα ενημερώθηκαν ότι θα παρεμβαίνει και η αστυνομία και δε θα τους αφήνει να δραστηριοποιούνται  μέσα στο κτίριο. Η αστυνομία όμως τι θα κάνει, πώς θα διαχειριστεί τους εκατοντάδες τουρίστες  τις ώρες αιχμής; Αναρωτήθηκαν και εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι το μεσημέρι λόγω ζέστης η κατάσταση θα γίνεται αφόρητη.

Ορισμένοι τόνισαν ότι συμφώνησαν να προχωρήσουν σε σύμβαση μίσθωσης, όμως διαφωνούν με το να στηθούν τα σταντ έξω από τις αφίξεις γιατί πολύ απλά θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα. Μάλιστα κατήγγειλαν ότι με την αιφνιδιαστική κίνηση που έγινε προχτες τα ξημερώματα κάποια αντικείμενα χάθηκαν, ενώ σημειώθηκαν και ζημιές  όπως για παράδειγμα σε ταμπέλες.

Πάντως χτες επικρατούσε έντονος προβληματισμός για τις καταστάσεις που θα αντιμετωπίσουν σήμερα και αύριο στο αεροδρόμιο λόγω μεγάλης προσέλευσης κόσμου θέτοντας το ερώτημα αν η Fraport μεσούσης της τουριστικής περιόδου θέλει να προκληθεί με αυτή τη στάση της χάος και να στιγματιστεί το αεροδρόμιο.

«Ειδικά Σάββατο και Κυριακή πρωί εδώ γίνεται το αδιαχώρητο, όπου πέντε τουρ οπερέιτορς φέρνουν εκατοντάδες κόσμο. Φανταστείτε τι θα γίνει αν βγουν όλοι έξω. Για παράδειγμα η TUI μόνο φτάνει για να γεμίσει ο χώρος. Και από πού θα περάσουν τα πούλμαν τα ταξί και τα άλλα οχήματα, όταν ο δρόμος θα είναι γεμάτος από κόσμο ενώ υπάρχει και ο φόβος πρόκλησης ατυχήματος όταν θα προσπαθούν να ανοίξουν δρόμο, και επίσης πώς θα στέκονται μέσα στον ήλιο οι άνθρωποι με τις ώρες για να ενημερωθούν;» δήλωσαν στη «Ρ» ενώ κάποιοι άλλοι πρόσθεσαν τα εξής: «Τι κάνουν οι τοπικές αρχές για να διασφαλίσουν τη φήμη του νησιού, ενημερώθηκαν όλοι αλλά δεν ήρθε κανείς. Να βγούμε έξω από το αεροδρόμιο αλλά πού να πάμε; Δεν είναι λύση στο πρόβλημα. Δεν έχουν πλάνο, δε γνωρίζουν στην πράξη πώς λειτουργεί το αεροδρόμιο και δεν μπορούν εξ αποστάσεως να το διοικούν ιδίως σε τέτοιες περιπτώσεις.

Πρέπει να δουν από κοντά την κατάσταση και όχι από μακριά, μας είπαν να κάνουμε τα τροχήλατα πιο μικρά αλλά πώς θα αντιμετωπιστεί η ουρά δεν μας είπαν. Κάναμε διάφορες προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία των χώρων αλλά δε μας υπολογίζουν, δε συζητούν μαζί μας που έχουμε «ζήσει» το αεροδρόμιο. Πρέπει να προλάβουμε τον εξευτελισμό γιατί είναι εύκολο να προκληθεί με αυτά που προτείνει η Fraport, μπορούμε να το κάνουμε και τώρα μόνοι μας. Η μόνη λύση είναι να παραμείνουν τα πράγματα όπως έχουν δηλαδή οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορς έξω που και πάλι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, και οι μικρότεροι μέσα... Αν βγουν όλοι έξω, θα αποκλειστεί το αεροδρόμιο».

Σημειώνεται ότι όπως ενημερώθηκαν οι τουριστικοί πράκτορες, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του συλλόγου τους τη Δευτέρα για να συζητηθεί το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Fraport ζητά ποσό 60.000 ευρώ από 80.000 ευρώ αρχικά για να παραχωρήσει αυτό το χώρο στους πράκτορες, αν και κάποιοι έχουν πληρώσει μεμονωμένα κάποια ποσά για τα σταντ.

Τέλος, δεν παραλείπουν να μεταφέρουν και τα παράπονα των πελατών τους από τη γενικότερη λειτουργία του αεροδρομίου της Ρόδου, καθώς υπάρχουν προβληματικές καταστάσεις με την παραλαβή των αποσκευών, με τον κλιματισμό κλπ ενώ δε λειτουργούν και οι τουαλέτες στις αναχωρήσεις.

Οι αρμόδιοι τί κάνουν;
Εύλογο είναι προφανώς το ερώτημα που προκύπτει.
Η ποικιλώνυμη ηγεσία αυτού του νησιού τι κάνει;
Δεν έπρεπε ήδη να έχει παρέμβει και να πιέσει για να δοθούν λύσεις;
Δυστυχώς γινόμαστε για ακόμα μια φορά μάρτυρες καταστάσεων που εκτός των άλλων αναδεικνύουν και το έλλειμμα ηγεσίας αυτού του τόπου.
Πολλά πράγματα θα μπορούσαν πράγματι να ήταν διαφορετικά.

Σήμερα ένα μέρος των τουριστών εξυπηρετείται μέσα στο κτίριο του αεροδρομίου
Σήμερα ένα μέρος των τουριστών εξυπηρετείται μέσα στο κτίριο του αεροδρομίου
Σε αυτόν τον χώρο θα στριμωχτούν τα περίπου  30 σταντ των τουρ οπερέιτορς
Σε αυτόν τον χώρο θα στριμωχτούν τα περίπου 30 σταντ των τουρ οπερέιτορς
Οι εκατοντάδες τουρίστες που θα συνωστίζονται,  αναγκαστικά θα καταλαμβάνουν και το δρόμο μπροστά  από το κτίριο, υποστηρίοζυν οι πράκτορες
Οι εκατοντάδες τουρίστες που θα συνωστίζονται, αναγκαστικά θα καταλαμβάνουν και το δρόμο μπροστά από το κτίριο, υποστηρίζουν οι πράκτορες