Το φαρμακείο των διακοπών

Το φαρμακείο των διακοπών

Το φαρμακείο των διακοπών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 94 ΦΟΡΕΣ

Ποια μπορεί να είναι η έκτακτη ανάγκη και τι μπορεί να χρειαστούμε;

• Πονοκέφαλος, πυρετός, πόνος στη μέση
• Τσίμπημα από μέλισσα ή σφήγκα, Eρεθισμός από τσούχτρες ή φυτά, τσουκνίδες
• Τραύματα μικρής έκτασης και βαρύτητας και εκδορές
• Διάστρεμμα, στραμπούληγμα ή άλλη παρόμοια κάκωση
• Ναυτία ταξιδιωτών, έμετοι, διάρροια
• Έγκαυμα

Ο καιρός ζέστανε για τα καλά, η Ε.Μ.Υ μιλάει για πολύ θερμό καλοκαίρι, όλοι εμείς είμαστε μέσα στη δίνη μιας πολύ δύσκολης οικονομικής κρίσης, τα σχολεία κλείνουν.

Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές; Μήπως ήρθε η ώρα να αποδράσουμε από όλα όσα μας ταλαιπωρούν; Και βέβαια ΝΑΙ!

Αφού λοιπόν βρούμε τον τόπο και το χρόνο της ξεκούρασής μας, ας βρούμε και τον τρόπο!

Τι σημαίνει αυτό;
Με σωστή οργάνωση και πρόβλεψη οι λίγες ή πολλές μέρες των διακοπών μας θα είναι μέρες απόλαυσης και θα περάσουν χωρίς ανεπιθύμητα απρόοπτα.Οργανώνουμε λοιπόν το φαρμακείο των διακοπών μας, έτσι ώστε να μην ξεχάσουμε σημαντικά για την υγεία μας φάρμακα, αν έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα, όπως σάκχαρο, θυρεοειδή κ.λ.π. και προβλέπουμε τι θα μπορούσαμε να χρειαστούμε σε μια δύσκολη ή έκτακτη ανάγκη.

Ποια μπορεί να είναι η έκτακτη ανάγκη και τι μπορεί να χρειαστούμε;
Πονοκέφαλος, πυρετός, πόνος στη μέση: χρειαζόμαστε αναλγητικό, αντιπυρετικό και αντιφλεγμονώδες σκεύασμα (π.χ.ιμπουπροφένη), η παρακεταμόλη θα καλύψει μόνο πόνο ή πυρετό, δεν έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Δεν θα παραλείψουμε να έχουμε μαζί μας και ένα θερμόμετρο (το ηλεκτρονικό είναι ασφαλές και γρήγορο, το υδραργυρικό άλλωστε καταργήθηκε). Αν έχουμε παιδιά στην παρέα θα προβλέψουμε και ένα αντιπυρετικό σε σιρόπι.

Τσίμπημα από μέλισσα ή σφήγκα, ερεθισμός από τσούχτρες ή φυτά (τσουκνίδες): stick ή κρέμα για τσιμπήματα με αντισταμινική δράση. Είναι προτιμότερο να είναι προϊόντα φυτικής προέλευσης, και θα τα έχουμε πάντα μαζί μας στην τσάντα, το πρωί στην παραλία ή το βράδυ στη βόλτα. Μια αλοιφή ή κρέμα με σύνθεση που θα περιέχει αντιβιοτικό και κορτιζόνη είναι καλό να υπάρχει στο φαρμακείο μας, για τις φλεγμονώδεις βλάβες.

Για να μην μας τσιμπήσουν όμως τα κουνούπια, προβλέπουμε να έχουμε μαζί μας ένα εντομοαπωθητικό προϊόν, spray ή κρέμα κατά προτίμηση φυτικά, ιδίως αν είμαστε σε camping ή γενικά περιοχή με λουλούδια ή δένδρα, ή βέβαια σε κάποιο από τα μαγευτικά νησιά μας. Αν κάποιος από τη συντροφιά έχει ιστορικό αλλεργίας ή φοβόμαστε κάποιο αλλεργικό shock, φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας ένεση κορτιζόνης (και σύριγγα) για άμεση δράση και αντισταμινικά χάπια για λήψη από το στόμα( ή σιρόπι αν πρόκειται για παιδιά).

Τραύματα μικρής έκτασης και βαρύτητας και εκδορές: αποστειρωμένες γάζες σε δυο μεγέθη, οξυζενέ και αντισηπτικό διάλυμα, κατά προτίμηση σε spray, για τον καθαρισμό και την αντισηψία της πληγής, αυτοκόλλητες αντικολλητικές γάζες και επιδέσμους σε διάφορα μεγέθη για την κάλυψη και προστασία του τραύματος.

Έτοιμα αυτοκόλλητα ράμματα σε δυο μεγέθη βοηθούν να κλείσει σωστά ένα μεγαλύτερο τραύμα και γάζα με αντιβιοτικό, είναι απαραίτητη για γρήγορη επούλωση και αποφυγή μόλυνσης, όπως και μια αντιβιοτική αλοιφή.

Διάστρεμμα, στραμπούληγμα ή άλλη παρόμοια κάκωση: ελαστικοί επίδεσμοι σε δυο τουλάχιστον μεγέθη, για την περίδεση και κατά κάποιο τρόπο ακινητοποίηση του κακοποιημένου μέλους και κρέμα άρνικας για τον πόνο και τις μελανιές. Χρήσιμο είναι και ένα κρύο έμπλαστρο ή ξηρός πάγος που θα ανακουφίσει γρήγορα και ίσως μια παγοκύστη τύπου cold-hot.

Ναυτία ταξιδιωτών, έμετοι, διάρροια: τσίχλα ή χάπι ή roll-on για τη ναυτία, σιρόπι ή χάπι για τον εμετό, χάπι για την διάρροια σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας ήπιας μορφής και φακελλάκια με ηλεκτρολύτες για πρόληψη της αφυδάτωσης ( θα ρωτήσουμε το φαρμακοποιό μας για τα κατάλληλα σκευάσματα).

Έγκαυμα: θα χρειαστούμε υδροκολλοειδή επιθέματα ή gel που καλύπτουν, επουλώνουν και ανακουφίζουν άμεσα τον πόνο. Επίσης κρέμα, gel ή spray που θα χρησιμοποιήσουμε για να ανακουφίσουμε την φλεγμονή και την αίσθηση καψίματος. Αν το έγκαυμα είναι από τον ήλιο είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε το spray.

Κολλύριο ενυδατικό, καταπραϋντικό και αντιφλεγμονώδες για τον ερεθισμό των ματιών από τη θάλασσα ή την πισίνα και τον πόνο των αφτιών, ωτοασπίδες πλαστικές, αν μας αρέσουν οι βουτιές στα βαθιά, ρινικό spray για ευαίσθητη μύτη είναι πολύ χρήσιμα στις αντίστοιχες περιπτώσεις και μας απαλλάσσουν από ταλαιπωρίες αναζήτησης.

Τσιμπιδάκι φρυδιών είναι απαραίτητο για να βγάλουμε από το δέρμα μας αγκάθια από αχινό, ή το κεντρί μετά από ένα τσίμπημα ή ένα αγκαθάκι από φυτό και δεν μας πιάνει χώρο. Ψαλιδάκι θα μας χρειαστεί σε αρκετές περιπτώσεις.

Για όλα αυτά μια τσάντα – φαρμακείο είναι αρκετή και μας κάνει τις διακοπές πιο ξένοιαστες.

Μην ξεχάσετε τα κατάλληλα αντιηλιακά για το δέρμα σας και το ευαίσθητο δέρμα των παιδιών και οπωσδήποτε κρέμα ενυδατική και θρεπτική για την περιποίηση του δέρματος μετά τον ήλιο, που είναι απαραίτητα για ομοιόμορφο και λαμπερό μαυρισμένο, υγιές δέρμα.

Και … καλές …πολύ καλές διακοπές… οι καλύτερες!!!

Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του