«Κλείνουν» οι θέσεις για το 12Hoops!

Οι αρχικές προσδοκίες για την ανταπόκριση του κόσμου στο νέο εγχείρημα του Γιάννη Γεωργαλλή, που έχει την αμέριστη στήριξη του ΑΟ Κολοσσός και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχουν πλέον ξεπεραστεί!

Μικρά παιδιά, έφηβοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας καταθέτουν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους για το τουρνουά 3on3 που θα γίνει 20-22 Ιουλίου στο Μαντράκι, με τις δηλώσεις συμμετοχής οι οποίες έχουν σχεδόν συμπληρώσει τον προκαθορισμένο αριθμό των διοργανωτών. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, με τις εγγραφές να ολοκληρώνονται την Τετάρτη 18 Ιουλίου.

Δηλώσεις συμμετοχής θα συμπληρώνονται από Δευτέρα στα γραφεία της ΚΑΕ Κολοσσός στην Πλατεία Βρούχου (τηλ. επικ. 22410 22261) από τις δέκα το πρωί έως τις δύο το μεσημέρι και στα γραφεία του ερασιτέχνη Κολοσσού στην οδό Βύρωνος (τηλ. επικ. 22410 22665) από τις πέντε το απόγευμα έως τις εννιά το βράδυ.  

Παρέχεται επίσης η δυνατότητα εγγραφής online στη διεύθυνση https://play.fiba3x3.com/events/7c6ad165-57d4-4b7d-9177-f9161811c4e9.
Την προσεχή Πέμπτη, εξάλλου, θα στηθεί το υπερσύγχρονο γήπεδο (από την εταιρεία Sports Solutions) στο χώρο στάθμευσης πίσω από το κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενώ την ίδια μέρα θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα των αγώνων.

Όροι συμμετοχής και οι κανονισμοί του 3on3
1) Οι διαγωνιζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το «ευ αγωνίζεσθαι», να σέβονται διαιτητές, αντιπάλους, διοργανωτές και εγκαταστάσεις.  

Οι διοργανωτές και οι διαιτητές έχουν το δικαίωμα ν’ αποβάλλουν οποιονδήποτε παίκτη ή ομάδα δεν ακολουθεί τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς, τους κανόνες του παιχνιδιού, τους κανονισμούς οργάνωσης του τουρνουά ή δεν προσαρμόζεται σε όλες τις προδιαγραφές αυτού.

Επίσης, οι διοργανωτές μπορούν, οποιανδήποτε στιγμή ν’ αποβάλλουν οποιονδήποτε αθλητή /αθλήτρια ή οποιανδήποτε ομάδα, εφόσον αντιληφθούν ότι ο αθλητής, η αθλήτρια ή ομάδα δημιουργούν σκοπίμως το οποιοδήποτε πρόβλημα στη διεξαγωγή των αγώνων, προσβλέποντας παρανόμως στο προσωπικό ή ομαδικό τους όφελος.

2) Κάθε αθλητής μπορεί να αγωνιστεί μόνο με μια ομάδα.

3) Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή πιστοποιητικό γεννήσεων ή αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης γέννησης, το οποίο να αποδεικνύει την ημερομηνία γέννησής του.

4) Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετέχουν (και) με το δελτίο αθλητή της ΕΟΚ ή με άλλο επίσημο δελτίο αθλητή επίσημης τοπικής Ένωσης Καλαθοσφαίρισης ή άλλης επίσημη τοπικής Ένωσης αθλήματος, στο οποίο να αναγράφονται πλήρως τα στοιχεία του, η ακριβής ημερομηνία γέννησής, του καθώς και η ιατρική βεβαίωση.

Για τους ανήλικους διαγωνιζόμενους, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η έγγραφη συναίνεση γονέα ή κηδεμόνα.

5) Σε περίπτωση απουσίας αγωνιζόμενης ομάδας από τον αγωνιστικό χώρο, κατά την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα, ο αγώνας κατοχυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας.

Οι επίσημοι κανονισμοί της FIBA ισχύουν και για το αγώνισμα του 3Χ3, οι περιπτώσεις που υπάρχει διαφοροποίηση αναφέρονται παρακάτω:

α) Το παιχνίδι εξελίσσεται στο μισό γήπεδο της καλαθοσφαίρισης, σε ένα καλάθι.

β) Η μπάλα του 3Χ3 για όλες τις κατηγορίες είναι μεγέθους 6.

γ) Κάθε ομάδα αποτελείται από τέσσερις (4) παίκτες, τρεις (3) παίκτες που αγωνίζονται και έναν (1) αναπληρωματικό.

δ) Το παιχνίδι ξεκινά με ένα flip coin. Όποια ομάδα κερδίσει το νόμισμα, κερδίζει και την κατοχή της μπάλας, είτε στην αρχή του παιχνιδιού, είτε στην ενδεχόμενη παράταση.

Το παιχνίδι ξεκινάει υποχρεωτικά με τρεις (3) αθλητές ανά ομάδα. Ο 4ος παίκτης γίνεται αλλαγή όσες φορές το επιθυμεί η ομάδα.

ε) Κάθε καλάθι που επιτυγχάνεται μέσα από τη γραμμή των 6.75μ. μετράει για έναν (1) πόντο. Κάθε καλάθι που επιτυγχάνεται έξω από τη γραμμή των 6.75μ. μετράει για δόο (2) πόντους. Ένας παίκτης θεωρείται εκτός της γραμμής των 6.75μ. όταν και τα δύο του πόδια πατούν εκτός. Κάθε εύστοχη ελεύθερη βολή μετράει για έναν (1) πόντο.

στ) Η κανονική διάρκεια ενός αγώνα είναι ως εξής:

Μια (1) περίοδος των δέκα (10) λεπτών. Ο χρόνος σταματάει κάθε φορά που η μπάλα είναι «νεκρή» και κατά τη διάρκεια των ελευθέρων βολών. Ο χρόνος ξεκινάει με την πρώτη επαφή της επίθεσης μετά το check ball από την άμυνα. Δεν υπάρχουν επαναφορές.

ζ) Η πρώτη ομάδα που θα σκοράρει έντεκα (11) πόντους κερδίζει αυτόματα τον αγώνα ακόμα και πριν ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια. Αυτό ισχύει μόνο για την κανονική διάρκεια και όχι για ενδεχόμενη παράταση.

Εάν το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο στη λήξη της κανονικής διάρκειας, μια επιπλέον περίοδος θα παιχτεί. Θα υπάρξει ένα διάλειμμα του ενός (1) λεπτού πριν ξεκινήσει η παράταση. Η πρώτη ομάδα που θα σκοράρει δύο (2) πόντους στην παράταση κερδίζει τον αγώνα.

Μια ομάδα θα χάσει τον αγώνα με μηδενισμό, εάν δεν παρουσιαστεί στην προγραμματισμένη ώρα, στο προγραμματισμένο γήπεδο, με τρεις (3) αθλητές έτοιμους να αγωνιστούν.

Η χρονική διάρκεια ενός αγώνα ενδέχεται να αλλάξει κατ’ υπόδειξη της διοργανώτριας Αρχής, αν κριθεί απαραίτητο για την καλύτερη διεξαγωγή του τουρνουά.

η) Στο κάθε γήπεδο υπεύθυνος είναι ένας (1) διαιτητής, ο οποίος διευθύνει τον κάθε αγώνα, ενώ υπάρχει μία (1) γραμματεία και ένας (1) χρονομετρητής.

Μια ομάδα μπαίνει στη φάση των ομαδικών σφαλμάτων (fouls) μόλις διαπράξει το 6ο ομαδικό σφάλμα. Όταν μια ομάδα ξεπεράσει τα 9 fouls, το κάθε foul θεωρείται ως τεχνική ποινή. Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA), μέσα από τη γραμμή του τριπόντου δίνεται μια (1) ελεύθερη βολή.

Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA), έξω από τη γραμμή του τριπόντου δίνονται δύο (2) ελεύθερες βολές. Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα (όπως αυτό ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA) συνδυασμένα με εύστοχη προσπάθεια δίνεται μια (1) επιπλέον ελεύθερη βολή.

Τα ομαδικά fouls 7, 8 και 9 τιμωρούνται με δύο (2) ελεύθερες βολές. Από το 10ο ομαδικό foul και μετά, όπως και στα αντιαθλητικά και στις τεχνικές ποινές, δίνονται δύο (2) ελεύθερες βολές και κατοχή της μπάλας. Αυτό ισχύει και για στις τρεις ανωτέρω περιπτώσεις. Η κατοχή σε αυτές τις περιπτώσεις (fouls) ξεκινάει με check ball από την κορυφή του τριπόντου. Βολές εκτελούνται μόνο στην περίπτωση που γίνεται foul καθαρά επάνω σε προσπάθεια για σουτ και όχι εάν ξεκινάει προσπάθεια για σουτ.

Εκτελείται μία (1) βολή σε foul που γίνεται σε σουτ μέσα από τη γραμμή των 6.75μ.

Εκτελούνται δύο (2) βολές σε foul που γίνεται σε σουτ έξω από τη γραμμή των 6.75μ. Εάν η επιτιθέμενη ομάδα κερδίσει το ριμπάουντ, μπορεί να σκοράρει άμεσα χωρίς πάσα. Εάν η αμυνόμενη ομάδα κερδίσει το ριμπάουντ, πρέπει να επιστρέψει την μπάλα πίσω από τη γραμμή των 6.75μ., είτε ντριπλάροντας, είτε πασάροντας.

Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης ελεύθερων βολών μπορούν και οι επιθετικοί και οι αμυντικοί να διεκδικήσουν το ριμπάουντ.

Οι επιθετικοί μπορούν να βάλουν αμέσως καλάθι. Οι αμυντικοί, για να επιτύχουν καλάθι, πρέπει να επιστρέψουν την μπάλα πίσω από τη γραμμή των 6.75μ., είτε ντριπλάροντας, είτε πασάροντας. Η επαναφορά μετά από foul γίνεται έξω από τη γραμμή των 6.75μ. με πάσα από τον αντίπαλο (check).
θ) Η καθυστέρηση εκδήλωσης επίθεσης είναι παράβαση των κανονισμών. Κάθε ομάδα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την επιθετική της ενέργεια σε χρόνο δώδεκα (12) δευτερολέπτων, αλλιώς αλλάζει η κατοχή της μπάλας.

Μετά από επίτευξη καλαθιού:
i) Μετά από καλάθι, η μπάλα αλλάζει κατοχή. Παίκτης από την ομάδα που δέχθηκε το καλάθι πρέπει να βγει από τη γραμμή του τριπόντου, είτε με πάσα σε παίκτη έξω από τη γραμμή είτε με ντρίμπλα. Η μπάλα πρέπει να παιχτεί απευθείας μετά το καλάθι, χωρίς επαναφορά από την τελική ή τις πλάγιες γραμμές. Η αμυνόμενη ομάδα δεν μπορεί να παίξει άμυνα, μόνο στο χώρο που ορίζει η no charging area (ημικύκλιο κάτω από το καλάθι). Οι πρώτες πάσες μπορούν να παιχτούν άμυνα κανονικά.

Μετά από αποτυχημένη προσπάθεια επίτευξης καλαθιού:
ii) Εάν ακολουθήσει επιθετικό ριμπάουντ, η επιτιθέμενη ομάδα μπορεί να συνεχίσει την προσπάθειά της για σκοράρισμα.

iii) Εάν ακολουθήσει αμυντικό ριμπάουντ, η αμυνόμενη ομάδα πρέπει να βγάλει την μπάλα έξω από τη γραμμή του τριπόντου.

Μετά από κλέψιμο, λάθος κ.α. η μπάλα σε κάθε περίπτωση πρέπει να βγει εκτός από τη γραμμή του τριπόντου.

Σε κάθε άλλη περίπτωση αλλαγής κατοχής εκτός από επιτυχημένο καλάθι (π.χ. βήματα), η αλλαγή της μπάλας γίνεται από τον αμυνόμενο στον επιτιθέμενο στην κορυφή του τριπόντου και όχι με επαναφορά από τις πλάγιες ή την τελική γραμμή.

Σε κάθε περίπτωση jumpball, η μπάλα πηγαίνει στην αμυνόμενη ομάδα.

Μετά από κάθε επίτευξη καλαθιού, η κατοχή της μπάλας περνά στην αντίπαλη ομάδα.

Όταν η μπάλα βγαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου, επαναφέρεται από το σημείο από το οποίο βγήκε έξω. Η επαναφορά μετά από επιτυχημένο καλάθι (ενός / δύο πόντων ή ελεύθερης βολής) γίνεται έξω από τη γραμμή των 6.75μ. ως εξής:

i) Ο παίκτης από την ομάδα που δέχτηκε το καλάθι, θα ξεκινήσει πάλι τον αγώνα, είτε ντριπλάροντας μέσα στη ρακέτα, ακριβώς κάτω από την μπασκέτα, βγαίνοντας έξω από αυτή, μέχρι να φτάσει σε σημείο πίσω κι έξω από τη γραμμή των 6.75μ. (χωρίς άμυνα) ή

ii) με πάσα προς κάποιο συμπαίκτη του από τη ρακέτα, ακριβώς κάτω από την μπασκέτα, μέχρι να φτάσει η μπάλα σε σημείο πίσω κι έξω από τη γραμμή των 6.75μ. (χωρίς άμυνα) ή

iii) με πάσα από τον αντίπαλο (check) έξω από τη γραμμή των 6.75μ. (χωρίς άμυνα).

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, η αμυνόμενη ομάδα δεν διεκδικεί την μπάλα στην ντρίπλα ή στην πάσα μέχρι να βγει η μπάλα έξω από τη γραμμή των 6.75μ.

ι) Οι αλλαγές επιτρέπονται από οποιοδήποτε ομάδα όταν ο χρόνος είναι «νεκρός», πριν το check ball. Δεν χρειάζεται άδεια από τη γραμματεία ή τον διαιτητή.

Κάθε ομάδα δικαιούται από ένα (1) time out των 20’’.
ια) Εάν δυο ομάδες ισοβαθμήσουν, ακολουθούμε ένα βήμα τη φορά για να λύσουμε την ισοβαθμία:
i) Περισσότερες νίκες
ii) Μεταξύ τους αποτέλεσμα
iii) Καλύτερος μέσος όρος στην επίθεση.

Εάν οι ομάδες εξακολουθούν να ισοβαθμούν, η ομάδα με τους περισσότερους πόντους στη βαθμολογία κερδίζει την ισοβαθμία.

ιβ) Ένας παίκτης, ο οποίος διαπράττει δύο (2) αντιαθλητικά foul στο ίδιο παιχνίδι, αποβάλλεται από τον διαιτητή.

Επίσης, η διοργανώτρια αρχή μπορεί να αποβάλλει αθλητές για πράξεις βίας, για προφορική ή φυσική επιθετικότητα. Οι διοργανωτές μπορούν, επίσης, να αποβάλλουν ολόκληρη την ομάδα από τη διοργάνωση σε περίπτωση που συμβάλλουν στην παραπάνω συμπεριφορά συμπαίκτη τους ή δεν προσπαθήσουν να την αποτρέψουν.