ΚΙΝΑΛ Δωδεκανήσου: Αποδυναμώνεται η αυτοδιοίκηση

Το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση που ψηφίστηκε, δεν δίνει λύσεις στα βασικά προβλήματα λειτουργίας των δήμων, δεν προωθεί την αποκέντρωση και δεν ενισχύει την οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η νομαρχιακή επιτροπή Δωδεκανήσου του “Κινήματος Αλλαγής”.

Ειδικότερα, επισημαίνει τα εξής:
“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ακόμη και σήμερα δεν μπορεί να  αντιληφθεί τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι ΟΤΑ. Ειδικά τα χρόνια της κρίσης οι ΟΤΑ κράτησαν όρθια τη χώρα, όχι μόνο με το κοινωνικό τους έργο, αλλά εξασφαλίζοντας επιπλέον και μία κανονικότητα στην καθημερινή ζωή του πολίτη, σε μια εποχή που η κεντρική διοίκηση παραπαίει. Αυτό μάλιστα το κατάφεραν χωρίς να διαθέτουν ούτε τη θεσμική θωράκιση ούτε την οικονομική αυτοτέλεια ούτε τα διοικητικά μέσα που θα έπρεπε να τους παρέχει η κεντρική κυβέρνηση.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να φέρει ένα νομοσχέδιο που θα λύσει επιτέλους τα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την πλήρη εξουδετέρωσή της.

Αντί να δώσει λύσεις στα υφιστάμενα προβλήματα και τις αδυναμίες του συστήματος, έρχεται να προσθέσει επιπλέον, και κατάφερε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα: να βάλει τη σφραγίδα της σε ένα αναχρονιστικό σχέδιο νόμου, που καταδικάζει την αυτοδιοίκηση σε διάλυση και οπισθοδρόμηση και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς τα πράγματα αφού από τη σύνταξη του νομοσχεδίου η αυτοδιοίκηση απουσίαζε παντελώς.

Δεν υπάρχει ούτε ένας συμπολίτης μας που να μην έχει  αντιληφθεί ότι αποκλειστικός σκοπός της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας ήταν η αλλαγή του εκλογικού συστήματος λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρόκειται για ένα σύστημα μικροκομματικής έμπνευσης, από ένα κόμμα που βλέπει ότι καταρρέει και σε εθνικό και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Με το δημοκρατικό πρόσχημα της εκλογής με απλή αναλογική η τοπική αυτοδιοίκηση αποδυναμώνεται περαιτέρω ενώ ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης για την όποια απόφαση θα υποχρεούται να μπαίνει σε διαδικασίες συναλλαγών και εκβιασμών.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε δεν δίνει λύσεις στα βασικά προβλήματα λειτουργίας των δήμων, δεν προωθεί την αποκέντρωση, δεν ενισχύει την οικονομική ανεξαρτησία και λειτουργική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης αλλά ενισχύει κι άλλο τον ασφυκτικό έλεγχο του κεντρικού κράτους, απουσιάζει οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική τομή, που να αγγίζει το κομβικό θέμα των αρμοδιοτήτων. Οδηγεί για μικροκομματικούς λόγους σε αδυναμία λειτουργίας των θεσμών.

Σημασία όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το τι είναι σωστό. Δεν έχει καμία σημασία για την κυβέρνηση το τι είναι δημοκρατικό. Σημασία έχει να προκαλέσουν χάος αποχωρώντας από την εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι οι φίλιες προς αυτόν δυνάμεις, αν και όπου υπάρχουν σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, θα βρίσκονται στη μειοψηφία.

Μια περιθωριακή πολιτική δύναμη χωρίς λαϊκό έρεισμα και κοινωνική απήχηση. Ο κομματικός στόχος είναι λοιπόν ευκρινής: αυτή η μειοψηφία να ενισχυθεί, κατά τρόπο αντιδημοκρατικό, όσο γίνεται περισσότερο.
Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε στην ανάγκη της μεγάλης μεταρρύθμισης, με ένα μεγάλο κύμα αλλαγών στο κράτος και στην αυτοδιοίκηση για μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα στέκεται στέρεα στα πόδια της. Με ισχυρούς θεσμούς και πραγματική οικονομική αυτοτέλεια.

Μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα βρίσκεται δίπλα στον δημότη, ιδίως τον πιο αδύναμο. Θέλουμε αποκεντρωμένο κράτος και νέο ρόλο της Αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δείχνει για ακόμα μια φορά πόσο απεχθάνεται την αυτοδιοίκηση, εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τους θεσμούς της Δημοκρατίας από τη χειραγώγηση που επιχειρεί συστηματικά.
Μην μείνεις θεατής, ένωσε την φωνή σου με τη δική μας”.