Σωτρίλλης: Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε η απάντηση του διευθυντή της ΔΕΥΑΡ

Διευκρινίσεις γύρω από την υπόθεση που αφορά τους ελέγχους ποιότητας στο νερό έδωσε χτες ο αντιπεριφερειάρχης υγείας και πρόνοιας Θωμάς Σωτρίλλης, με αφορμή απάντηση του διευθυντή της ΔΕΥΑΡ Μανώλη Διακομανώλη, σε δηλώσεις που είχε κάνει εκείνος την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ορμώμενος από την πρόσφατη επιστολή του κ. Διακομανώλη, τόνισε χτες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ότι εξακολουθεί ο διευθυντής της ΔΕΥΑΡ να μην απαντά επί της ουσίας στο ερώτημά του, γιατί δεν αποστέλλονται οχτώ μήνες τώρα τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιούνται στο νερό.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι σήμερα θα δοθεί έγγραφη απάντηση και από τη διεύθυνση υγείας της περιφέρειας αναφορικά με τα όσα λέει ο διευθυντής της επιχείρησης στην τελευταία του επιστολή.

«Δεν αποδέχομαι την αιτίαση του κ. Διακομανώλη ότι πρώτα μαθαίνει από τις εφημερίδες και από τον τύπο τα νέα σχετικά με τη ΔΕΥΑΡ και τις επιστολές μας. Είναι ένα ψέμα γιατί έμαθα στη ζωή μου να είμαι τίμιος και γι’ αυτό είμαι σε αυτή τη θέση ψηφισμένος πρώτος κατ’ επανάληψη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από τον κόσμο. Αυτό κάτι λέει.

Οι δικές μας επιστολές και ειδικά η δική μου προς τον κ. Διακομανώλη, ανάφερε ότι εδώ και οχτώ μήνες δε μου απαντά σχετικά με τους ελέγχους στα δείγματα του νερού. Αντίθετα έρχεται μία επιστολή… άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε χωρίς να απαντά στο αίτημα το δικό μου. Εγώ δεν έκανα καμία αναφορά στο αν το νερό που δίνει η ΔΕΥΑΡ είναι σωστό, ή μολυσμένο. Ρώτησα μόνο γιατί δεν μου απαντάτε οχτώ μήνες στις επιστολές μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σωτρίλλης στη χτεσινή συνέντευξη τύπου ενώ μιλώντας για τα όσα αναφέρονται στους σχετικούς νόμους είπε τα εξής:

«Ο κ. Διακομανώλης προχώρησε πολύ περισσότερο με την τελευταία του επιστολή ζητώντας να μάθει τι είναι το «μη κανονικό» νερό. Υπάρχει μία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του 2017 και όχι του 2007 που επικαλείται εκείνος, η οποία καθορίζει ποιο είναι το κανονικό νερό και πως γίνεται η λήψη.

Η λήψη γίνεται από τη βρύση του καταναλωτή και όχι από τον κεντρικό αγωγό όπως υποστηρίζει ο κ. Διακομανώλης και εφόσον το νερό βρεθεί μη κανονικό, τότε γίνεται λήψη από το κεντρικότερο σημείο της παροχής μέχρι και τη δεξαμενή σύμφωνα με την ΚΥΑ.

Σε ό,τι αφορά τα υφάλμυρα νερά στη νότια Ρόδο, η ίδια ΚΥΑ λέει ότι το νερό που δίνεται άσχετα με το αν είναι υφάλμυρο ή όχι πρέπει να μην είναι διαβρωτικό, δηλαδή να μη σκουριάζει αντικείμενα, ώστε να μην προκαλεί καλό και στον οργανισμό του ανθρώπου. Άρα λέει ότι επειδή είναι υφάλμυρο το δίνουν για χρήση από τον άνθρωπο αλλά μόνο για οικιακή.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, εφόσον παρέχεται νερό είναι για όλες τις χρήσεις. Αυτό που ζητάμε πάντα από τη ΔΕΥΑΡ είναι να μας δώσει τα αποτελέσματα της υδροληψίας και της δειγματοληψίας και εμείς ανάλογα με το τι υπάρχει προτείνουμε λύση, γίνεται επανέλεγχος και ακολουθούμε τις διατάξεις του νόμου περί υγιεινού ανθρώπινου νερού». 

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη υγείας και πρόνοιας, η ΔΕΥΑΡ είναι υποχρεωμένη να κοινοποιεί τα αποτελέσματα στην περιφέρεια  και στις αρμόδιες διευθύνσεις της όπως και η περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει τη ΔΕΥΑΡ. Επίσης έκανε γνωστό ότι το τελευταίο του έγγραφο το μήνα Ιούνιο πήγε και προς τον εισαγγελέα, με το οποίο ζητούσε να ενημερωθεί η περιφέρεια γιατί από τον περασμένο Οκτώβριο και μετά η ΔΕΥΑΡ δε στέλνει τις απαντήσεις για τις υδροληψίες.

Πάντως ο κ. Σωτρίλλης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία διαμάχη ανάμεσα στην περιφέρεια και στη ΔΕΥΑΡ, λέγοντας ότι «οι προσωπικές σχέσεις δεν αφορούν το κοινό και ότι η κάθε υπηρεσία πρέπει να σέβεται την άλλη και να συνεργάζεται μαζί της».

Απάντηση Σωτρίλλη σε Διακομανώλη
Η απάντηση που έστειλε τελευταία ο αντιπεριφερειάρχης στο διευθυντή της ΔΕΥΑΡ έχει ως εξής:

«Κύριε Διακομανώλη, 
Ευχαριστώ για την ευαισθησία σας να μου απαντήσετε στην από 29/6/2018 επιστολή μου, παρότι από τον Οκτώβριο του 2017, έχουν προηγηθεί επτά επιστολές μας, με τις οποίες ζητείται από τη ΔΕΥΑΡ ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για τους ελέγχους ποιότητας του νερού που διενεργεί και για τα αποτελέσματά τους.

Ευχαριστώ επίσης για την ενδελεχή ενημέρωση περί των κλιματολογικών συνθηκών και των μετεωρολογικών φαινόμενων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαίρομαι ιδιαιτέρως που διαπιστώνω ότι τουλάχιστον έχετε γνώση των αποτελεσμάτων της υπεράντλησης και της υφαλμύρωσης του υδάτινου ορίζοντα του νησιού, με αποτέλεσμα τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα λειψυδρίας που ταλαιπωρούν κατοίκους και επισκέπτες.

Αντιλαμβάνομαι από τα γραφόμενά σας περί προγραμματισμού σας, ότι η ΔΕΥΑΡ έστω και με καθυστέρηση, αναγνωρίζει και αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη που η Ρόδος, “η ναυαρχίδα του τουρισμού” κινδυνεύει να οδηγηθεί στα βράχια, όπως εσείς ο ίδιος αναφέρετε στην επιστολή σας.

Ο προγραμματισμός σας μπορεί να ξεκίνησε το 1994 με το Φράγμα Γαδουρά, αλλά ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Αν δεν ήταν η σημερινή περιφερειακή αρχή να το ολοκληρώσει και να το λειτουργήσει, το Φράγμα θα ήταν ακόμη εργοτάξιο και ολόκληρο το νησί θα αντιμετώπιζε οξύ πρόβλημα λειψυδρίας.

Όπως επίσης γνωρίζετε ότι η Β’ φάση του έργου που θα υδροδοτήσει και το υπόλοιπο νησί, πλην της πόλεως Ρόδου που υδροδοτείται από πέρυσι, χάριν της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι μια χρονοβόρος διαδικασία που δεν μπορεί να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα.

Αναρωτιέμαι δε, για ποιο λόγο, ενώ γνωρίζετε το πρόβλημα υφαλμύρωσης, συνεχίζετε να ανοίγετε γεωτρήσεις, χωρίς προγραμματισμό, αντί η προσπάθειά σας να επικεντρώνεται στην επέκταση του δικτύου.

Καλό θα είναι λοιπόν να μην μιλάτε για προγραμματισμό που δήθεν είχατε, διότι η σημερινή πραγματικότητα στο νησί, αποδεικνύει πως ουδέποτε είχατε ρεαλιστικό προγραμματισμό που να στηρίζεται στην οφειλόμενη πρόβλεψη λόγω των κλιματολογικών συνθηκών του νησιού και της εξέλιξής τους.

Σας υπενθυμίζω δε ότι δικά σας στελέχη ήταν εκείνοι που πριν ένα χρόνο, όταν η Περιφέρεια πάσχιζε να ολοκληρώσει το Φράγμα εν μέσω καλοκαιριού και με το νησί να διψά, ισχυρίζονταν ότι υπάρχει επάρκεια νερού καi ότι η ΔΕΥΑΡ δεν έχει ανάγκη το νερό του Φράγματος! Στους λόγους για τους οποίους στελέχη σας έκαναν αυτές τις ανεκδιήγητες, μνημειώδεις δηλώσεις, δεν θα επεκταθώ. Η κοινή γνώμη γνωρίζει πλέον καλά τι συνέβη πέρυσι το καλοκαίρι.

Κατόπιν αυτών, τις νουθεσίες και τα τεχνάσματα των απαντήσεων δια ρητορικών ερωτήσεων, να τα κρατήσετε για τον εαυτό σας. Δεν αφορούν την Περιφέρεια. Η άρνησή σας να δώσετε στις υπηρεσίες μας τα αποτελέσματα των ποιοτικών ελέγχων στο νερό των γεωτρήσεων, μαρτυρά το μέγεθος της ευθύνης σας απέναντι σε ένα νησί που διψά.

Αφήστε επιτέλους τις υπεκφυγές και αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν όσον αφορά την επάρκεια του νερού στις περιοχές που δεν υδροδοτεί το Φράγμα Γαδουρά και κυρίως όσον αφορά τη δημόσια υγεία».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Πρόνοιας
Σωτρίλλης Θωμάς»