Κατέθεσε στον Πταισματοδίκη χθες ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ

Κατέθεσε στον Πταισματοδίκη χθες ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ

Κατέθεσε στον Πταισματοδίκη χθες ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 454 ΦΟΡΕΣ

Στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης

Αναλυτικά στις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς ΔΕΥΑΡ γα τη βελτίωση της ποιότητας του νερού στη Νότια Ρόδου αλλά και στο σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει ολόκληρο το νησί, αναφέρθηκε χθες στην κατάθεσή του στον Πταισματοδίκη Ρόδου, ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης.

Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι ο κ. Μανωλάκης, συνοδευόμενος από το συνήγορό του κ. Άκη Δημητριάδη, κατέθεσε στον Πταισματοδίκη Ρόδου στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που έχει παραγγείλει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου μετά την εξώδικο δήλωση είκοσι ιδιωτών και επαγγελματιών της Νότιας Ρόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ στην κατάθεσή του ξεκαθάρισε πως από την 1η Απριλίου 2017 που έχει αναλάβει καθήκοντα, έχει δώσει προτεραιότητα στη εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, στην όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου και στον τακτικό έλεγχο της ποιότητας του νερού.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Νότιας Ρόδου και συγκεκριμένα τη Λαχανιά, το πρόβλημα με το νερό προϋπήρχε και πριν την ένωση των ΔΕΥΑ του νησιού και οφείλεται κυρίως στην ανομβρία αλλά και στην αυξανόμενη ζήτηση νερού από την τουριστική εκμετάλλευση των εξοχικών κατοικιών ως και την ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων.

Ο κ. Μανωλάκης είπε πως οι καταναλωτές γνώριζαν και είχαν ενημερωθεί εγγράφως, ότι το νερό ήταν υφάλμυρο και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για χρήση από ανθρώπους αλλά προοριζόταν για οικιακή χρήση, δηλαδή για πλύσιμο, πότισμα κ.λ.π.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως την τελευταία διετία , η Ρόδος έχει ανομβρία, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπεράντληση νερού. Αυτό είχε ως συνέπεια, να ανέβει ο δείκτης αγωγιμότητας. Στη προσπάθεια να εξευρεθεί λύση , η ΔΕΥΑΡ προέβη στη διάνοιξη πέντε νέων γεωτρήσεων, οι οποίες απαιτούν χρόνο για να γνωρίζουμε τις δυνατότητές τους και για να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι της ποιότητας του νερού. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση, οι τρεις από τις πέντε γεωτρήσεις δεν απέδωσαν καθόλου νερό. «Το πρόβλημα το έχουμε εξηγήσει τόσο στους ενδιαφερόμενους όσο και στον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Λύση άμεση δεν υπάρχει. Δυστυχώς η ΔΕΥΑΡ διαχειρίζεται τα υπάρχοντα υπόγεια και ύδατα. Όταν ο υδροφόρος ορίζοντας κατέβει λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, αποτέλεσμα είναι η λειψυδρία» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της επιχείρησης.

Ο κ. Μανωλάκης τόνισε επίσης ότι παρόλα αυτά, συνεχίζονται οι έρευνες με νέες γεωτρήσεις και με στόχο πάντα την επίλυση του προβλήματος για το νησί. Όμως αυτό που πραγματικά θα δώσει μόνιμη λύση δεν είναι άλλο από τη σύνδεση του νησιού με το φράγμα του Γαδουρά, το οποίο είναι έργο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και απαιτούνται για αυτό περί τα 52 εκατ. ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις που έχουν γίνει. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο κονδύλι δεν υπάρχει διαθέσιμο από την Περιφέρεια, οπότε απαιτείται και η βούληση της Κεντρικής Διοίκησης, η οποία και διαχειρίζεται και καταμερίζει τα απαιτούμενα κονδύλια.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ αναφέρθηκε και σε συνάντηση που είχε με τους συμπολίτες μας που συνέταξαν το εξώδικο, όπου και τους έγινε ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης ενώ αναγνώρισαν – όπως είπε ο κ. Μανωλάκης- την προσπάθεια που κατέβαλε η ΔΕΥΑΡ. Ο ίδιος πρόσθεσε τη μείωση των τιμών στην κατανάλωση νερού στους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής που ήδη έχει γίνει, αλλά το έγγραφο που έχει αποσταλεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ώστε να γνωμοδοτήσει εάν θα πρέπει να συνεχίσει η ΔΕΥΑΡ να προσφέρει τη συγκεκριμένη ποιότητα νερού, ή να τη διακόψει τελείως, αφού είναι αδύνατον να βρεθεί λύση άμεση και μόνιμη.

Τέλος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ είπε ότι η επιχείρηση διαχειρίζεται και διανέμει το υπάρχον νερό στο νησί με γεωτρήσεις, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους εξαιτίας των αστάθμητων παραγόντων.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή για το ίδιο θέμα κατέθεσε στον Πταισματοδίκη Ρόδου και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής – προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών της ΔΕΥΑΡ κ. Παναγιώτης Κανάκης.

Διαβάστε ακόμη

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί μας

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο

Συνελήφθη αλλοδαπός στη Ρόδο για ναρκωτικά

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο, για διακίνηση ναρκωτικών

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας