Ποιοι φέρονται ως υποψήφιοι σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Τριπλή δημοσκόπηση για βουλευτικές εκλογές, για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και για τον δήμο της Ρόδου, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες.

Η δημοσκόπηση γίνεται προφανώς στο πλαίσιο των διεργασιών που έχουν ξεκινήσει για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, και ήδη αρκετοί συμπολίτες μας έχουν κληθεί τηλεφωνικά να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση εντοπίζεται κυρίως σε δύο σημεία, στα οποία εφόσον δοθεί απάντηση, προσφέρονται για εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων:
Το πρώτο ερώτημα είναι για λογαριασμό ποιου γίνεται η δημοσκόπηση. Πιθανόν να γίνεται για λογαριασμό κόμματος, εξίσου πιθανόν όμως είναι να γίνεται για λογαριασμό υποψηφίου ή υποψηφίων.

Το δεύτερο ερώτημα είναι συνάρτηση του πρώτου και αφορά τα ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στη δημοσκόπηση. Εάν τα ονόματα συμπεριελήφθησαν με εντολή άλλου κόμματος, έχουν άλλη βαρύτητα και αν συμπεριελήφθησαν από υποψήφιο ή ενδιαφερόμενο, έχουν διαφορετική σημασία.

 


Στη δημοσκόπηση συγκεκριμένα πέραν των γενικότερων πολιτικών ερωτήσεων περιλαμβάνονται τα εξής ονόματα:

Για βουλευτές: Οι ερωτήσεις αφορούν τους νυν βουλευτές Ν. Σαντορινιό, Δ. Γάκη, Μ. Κόνσολα και Δ. Κρεμαστινό, τους πρώην βουλευτές Βασ. Υψηλάντη και Μίκα Ιατρίδη, τον νυν πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Βαγγ. Μανδρικό, τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Μαν. Γλυνό και της Μ. Τριανταφυλλοπούλου από την Κω.

Για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Η δημοσκόπηση περιλαμβάνει το όνομα του νυν περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού, του πρώην υφυπουργού Γιώργου Νικητιάδη, του βουλευτή Μάνου Κόνσολα και του πρώην βουλευτή Βασίλη Υψηλάντη.

Για τον δήμο Ρόδου: Η δημοσκόπηση περιλαμβάνει τα ονόματα του νυν δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου, του επικεφαλής της μειοψηφίας Στράτου Καρίκη, του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού, του πρώην βουλευτή Βασίλη Υψηλάντη και του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Αντώνη Καμπουράκη.

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ
Με ανανεωμένο ψηφοδέλτιο θα κατέλθει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος θα ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία δύο μήνες πριν τη διεξαγωγή τους όπως ορίζει και ο νόμος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2019, και εκτός απροόπτου θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. 

Αναφερόμενος χτες στο θέμα και κατόπιν σχετικής ερώτησης ο κ. Χατζημάρκος, διαβεβαίωσε ότι όλο το διάστημα που θα προηγηθεί θα ασχολείται με τα ζητήματα της περιοχής και των νησιών μας, καθώς, όπως είπε, για μία ακόμα φορά δεν θα υπηρετήσει καμία προσωπική ατζέντα.     

«Η προεκλογική περίοδος για εμένα θα ξεκινήσει όταν επισήμως η νομοθεσία το ορίσει και συγκεκριμένα δύο μήνες πριν. Αυτό σημαίνει με τα σημερινά δεδομένα τον Μάρτιο του 2019. Οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι στις περιφερειακές εκλογές έχουν να ασχοληθούν στην καθημερινότητά τους με την υποψηφιότητά τους.

Εμείς έχουμε να διαχειριστούμε και τα θέματα της περιφέρειας που δε σταματούν και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τη δουλειά μας, ποτέ ούτε θα βάλουμε τις ανάγκες και τα προβλήματα του τόπου σε δεύτερη μοίρα για να υπηρετήσουμε την προσωπική μας ατζέντα.

Είμαι πολέμιος των προσωπικών πολιτικών. Αυτό το κάνουμε πράξη με την καθημερινή λειτουργία μας και θα συνεχίσουμε» είπε χαρακτηριστικά ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου του δήλωσε : «Το ψηφοδέλτιο θα είναι ανανεωμένο σε ένα ποσοστό, αν και ο αριθμός των υποψηφίων που χρειάζονται μειώνονται κατά 15%.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που θα ισχύσουν στην αυτοδιοίκηση στάθηκε στον τρόπο εκλογής των χωρικών αντιπεριφερειαρχών, οι οποίοι πλέον θα εκλέγονται με σταυρό προτίμησης και θα διορίζονται από τον περιφερειάρχη. 

«Η μόνη αλλαγή που φέρνει ο “Κλεισθένης” είναι ότι καταργεί να εκλέγονται χωρικοί αντιπεριφερειάρχες χωρίς σταυρό. Και οι χωρικοί παραμένουν αλλά θα εκλέγονται από τις επόμενες εκλογές με σταυρό προτίμησης μέσα από το ψηφοδέλτιο και θα είναι επιλογή του περιφερειάρχη, όπως και οι θεματικοί» είπε ο κ. Χατζημάρκος ενώ, δεν παρέλειψε να σχολιάσει το γεγονός ότι επί του νέου σχεδίου δεν υπήρξε τοποθέτηση από κανένα δήμαρχο λέγοντας: 

«Δεν είδα ούτε ένα σχόλιο για τον “Κλεισθένη” πέρα από την ΚΕΔΕ, από τους κατά τόπους δημάρχους και αναρωτιέμαι τι ήταν αυτό που λειτούργησε ώστε να μην γίνει αυτό το σχόλιο. Η αποδοχή εκ μέρους τους, ή ο φόβος να κάνουν δήλωση; Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. Σε κάθε περίπτωση ζούμε σε πολύ περίεργες εποχές και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να τα αντιμετωπίσουμε όλα».