Άμεσης προτεραιότητας η αρχαιολογική αναβάθμιση της Λίνδου

Άμεσης προτεραιότητας η αρχαιολογική αναβάθμιση της Λίνδου

Άμεσης προτεραιότητας η αρχαιολογική αναβάθμιση της Λίνδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 226 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Κυριάκος Ι. Φίνας

B’ ΜΕΡΟΣ (τελευταίο)

Πρώτο
: Με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Πολιτισμού και επί μία 20ετία να δεσμεύεται σε ειδικό λογαριασμό το 40% των εισπράξεων που πραγματοποιούνται τοπικά στη Λίνδο από την επίσκεψη των Αρχαιολογικών χώρων.

α) Το 20% του παραπάνω ποσού να παραμένει δεσμευμένο σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος για το οποίο η Δημοτική Αρχή Λϊνδου θα έχει λόγο, να διατίθεται ανελλιπώς και αποκλειστικά για έργα που θα αναβαθμίζουν την αρχαιολογική δομή της Λίνδου.

β) Το έτερο ποσοστό 20% να χορηγείται κατ’ έτος στη Δημοτική Κοινότητα Λίνδου με δέσμευση της τελευταίας να το διαθέτει στην σχολαστική καθαριότητα των Κοινοτικών χώρων και για τους εν γένει τρέχοντες πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς προβολής της Λίνδου γενικότερα. Στα πλαίσια αυτά θα ενεργοποιηθούν εντονότερα και οι δύο Πολιτιστικοί Σύλλογοι που υπάρχουν στη Λίνδο.

Επί του προκειμένου πρέπει να τονιστεί ότι κακώς αυξήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η αξία του εισιτηρίου επίσκεψης της Ακρόπολης Λίνδου. Τέτοιες αψυχολόγητες ενέργειες πρέπει να αποφεύγονται. Να επανέλθει η τιμή στα προηγούμενα επίπεδα και ίσως και παρακάτω.

Δεύτερο: Δημιουργία κατάλληλου μονόδρομου προσπέλασης (παρακαμπτήριος) οχημάτων, δικύκλων κ.λπ. από την Κεντρική Πλατεία της Λίνδου που θα καταλήγει στο δημόσιο δρόμο (περιοχή Φούρνος - Αμφιθέατρο).

Ετσι, μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν όχι να λυθεί αρκετά, το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λίνδου, ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο, το οποίο μαστίζει αφάνταστα την περιοχή.

Απόδειξη ότι ενδείκνυται να προχωρήσει η παρακαμπτήριος αυτή προσπέλαση για μεγάλο αριθμό οχημάτων αποτελεί και το γεγονός ότι κατά τη χρονική περίοδο 1977-1978 ο τότε έφορος αρχαιοτήτων Χρήστος Ντούμας είχε εγκρίνει τέτοια λύση.

Δυστυχώς, αργότερα η Αρχαιολόγος Μ. Ζερβουδάκη “μπλοκάρισε” αυτό το στήριο για τη Λίνδο πρόβλημα, ως προς τη βελτίωση του κυκλοφοριακού της.

Ο παρακαμπτήριος αυτός δρόμος είναι απαραίτητος, καθόσον η οδός που καταλήγει στη Λίνδο είναι στενή και με τη συνάντηση δύο οχημάτων η κατάσταση καθίσταται επικίνδυνη.

Ενδεικτικά, επί του προκειμένου, είναι τα όσα περιγράφει “Η Ροδαική” στο φύλλο 15.7.2018, σελ. 18, “Μποτιλιάρισμα στη Λίνδο”.

«Ένα άνευ προηγουμένου μποτιλιάρισμα σημειώθηκε χθες το πρωί στη Λίνδο.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, τα δεκάδες οχήματα που επιχείρησαν να περάσουν μέσα από την Κεντρική Πλατεία του Οικισμού ή να βρουν κάποιο χώρο στάθμευσης σε κοντινή απόσταση δημιούργησαν ένα απίστευτο κυκλοφοριακό «έμφραγμα».

Για αρκετή ώρα τα οχήματα είχαν ακινητοποιηθεί ή πήγαιναν «σημειωτόν», ενώ το κερασάκι στην… τούρτα ήταν το λεωφορείο του ΚΤΕΛ το οποίο εγκλωβίστηκε μέσα στην κίνηση, με αποτέλεσμα να διαδραματιστούν σκηνές απείρου κάλλους!

Πρόκειται για ένα περιστατικό που συμβαίνει συχνά πυκνά κάθε καλοκαίρι σε ώρες αιχμής στη Λίνδο, αλλά που μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί αποτελεσματική λύση...»

Τρίτο: Αξιοποίηση του τύμβου του Κλεοβούλου. Το ιστορικό αυτό Μνημείο το οποίο διαφημίζεται διεθνώς, κατάντησε χώρος των περιττωμάτων των ζώων.

Να δημιουργηθεί κι εδώ χώρος προσπέλασης, σε συνδυασμό με τον προαναφερθέντα δρόμο εξόδου των οχημάτων από τον κυρίως χώρο της Λίνδου.

Ο Κλεόβουλος ο Λίνδιος κυβέρνησε και επί 40 περίπου χρόνια τη Λινδία επιτυχημένα και έγραψε γνωμικά: “Μέτρον άριστον” και άλλα.

Ο Γάλλος περιηγητής Geurin που επισκέφθηκε την κωμόπολη (Λίνδο) γράφει σχετικά με τον τάφο του Κλεόβουλου τα εξής:

“Πόσον βαθιά θα ήταν η συγκίνησή μου, εάν ευτυχούσα να ανακαλύψω πάνω στην Ακρόπολη της Λίνδου την μαρμάρινη πλάκα, η οποία με το επίγραμμα “Ανδρα Σοφόν Κλεόβουλον αποφθίμενον καταπενθεί ήδε Πάτρα Λίνδος πόντω αγαλλομένη” εσκέπαζε τον τάφο του Κλεόβουλου, και να θεωρήσω τον τόπο, όπου ενταφιάστηκε ο φίλος του Σόλωνος και ένας από τους Επτά Σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας”. (Etude jur l’ Ile de Rhodes”, σελ. 220).

Αλλά και ο αείμνηστος αρχαιολόγος και συγγραφέας Χρήστος Καρούζος στο βιβλίο του “Ρόδος” γράφει για τον Κλεόβουλο: “...Στο πρώτο μισό του 6ου αιώνα π.Χ. σπουδαίο πρόσωπο στη Λίνδο είναι ο Κλεόβουλος, γιος του Ευαγόρα, που ήταν “Ηρακλείδης” (δηλαδή από παλιό βασιλικό σόι), σύγχρονος του Σόλωνος και του Πεισιστράτου, κυβέρνησε την Πατρίδα του 40 χρόνια, πολέμησε με τους Μικρασιάτες της αντικρινής Λυκίας, φρόντισε πολύ να κάμει εκπρόσωπο το ιερό της πόλης του και απόχτησε με την μετριοπάθειά του και τη δημοκρατικότητά του πανελλήνια φήμη σαν ένας από τους Επτά Σοφούς”.

Και παρακάτω: “Κατά τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. ο Κλεόβουλος ξεκαινούργιωσε το ιερό της Αθηνάς. Το ψηλότερο μέρος του βράχου μεγαλύτερο Ναό, που θα ήταν όμοιος στο σχέδιο με τον νεώτερο που σώζεται σήμερα, δηλ. αμφιπρόστυλος τετράστυλος, και από τα λάφυρα των νικών του τον εστόλισε με οχτώ ασπίδες (ώστε από 4 στις δύο στενές πλευρές, μια επάνω από κάθε κολόνα), ενώ το άγαλμα το στόλισε με “στεφάναν χρυσέαν”. (Δωδεκανησιακά Χρονικά” τόμος Α’ - 1972).

Τέταρτο: Σύνταξη χωροταξικής - ρυθμιστικής μελέτης καθορισμού των αρχαιολογικών ορίων, καθώς και των πάσης φύσεως συναφών προβλημάτων (οικιστικά, επαγγελματικά, ρυμοτομικά κ.λπ.).
Στην Κοινότητα, καθώς ενθυμούμαι καλώς, υπήρχε προσχέδιο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για παραπέρα ενέργειες.

Πέμπτο: Σχολαστική τακτική συντήρηση των παραδοσιακών οικημάτων που ανήκουν ιδιοκτησιακά στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση σε λίγο χρονικό διάστημα θα καταστραφούν τελείως.

Έκτο: Παραχώρηση, ως προς τη χρήση, με ελάχιστο τίμημα, του Οικήματος που προορίζεται χρόνια τώρα για Μουσείο στα φυλλάδια του Ελληνικού Τουρισμού και το οποίο, δυστυχώς, επί δεκαετίες παραμένει αναξιοποίητο - ασυντήρητο και χρησιμοποιείται σαν αποθήκη της κακιάς ώρας...

Πρόκειται για το παραδοσιακό Παπακωνσταντή, Μνημείο του 16ου αιώνα, το οποίο απαλλοτρίωσαν το 1938 οι Ιταλοί επί Κυβερνήτη Ντε Βέκκι και έφεραν Ιταλούς ειδικούς από τη Ρώμη και το ανακαίνισαν.

Είναι, δε, ενδεικτικό ότι κατά το χρονικό διάστημα της ανακαίνισης του εν λόγω αρχαίου ακινήτου ο φασίστας διοικητής Ντε Βέκκι παρακολουθούσε σχολαστικά τις εργασίες και ερχόταν στη Λίνδο σχεδόν, κάθε Κυριακή. Οι εργασίες αυτές γίνονταν το 1938 και 1939.

Εβδομο: Να επιστραφούν στην Ακρόπολη Λίνδου: “Το Χρονικόν” και τα άλλα αρχαία.

Εχουμε την άποψη, όπως το διπλωματικό δρόμο που ακολούθησε έγκαιρα και διαχρονικά το Υπουργείο Πολιτισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα πρέπει να ακολουθήσει κατά τρόπο συστηματικό και ο Δήμος Ρόδου, σε πλήρη και συνεχής επαφή με τους δημοτικούς παράγοντες της Λίνδου, για την επιστροφή του “Χρονικού” της Λίνδου, ως και των άλλων “κλαπέντων” ιστορικών αντικειμένων που σήμερα βρίσκονται στα διάφορα Ευρωπαϊκά Μουσεία.

Τα στοιχεία για το Χρονικό της Λίνδου βρίσκονται κατά τρόπο τεκμηριωμένο στην πρωτότυπη έκδοση του Αρχαιολόγου Chr. Blinkenberg, που μαζί με τον επίσης Δανό Αρχαιολόγο K. F. Kinch, οι οποίοι από το 1902-1914 επέβλεψαν την ανασκαφή στη Λίνδο. La Chronique du Temple Lindien, Lindos ii, τόμος πρώτος σελ. 148 κ.ε. Αλλά και από τον M. Guard, Epigr, C.R. 11, σελ. 302-308 LA CRONICA DI LINDO. Οι εν λόγω Μελέτες, σε Γαλλική γλώσσα, βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ρόδου.

Το “Χρονικό της Λίνδου”, συνοπτικά περιλαμβάνει: α) ένα ψήφισμα αναγραφής των δώρων, β) έναν κατάλογο ονομάτων δωρητών και γ) τα θαύματα της Θεάς Λινδίας Αθηνάς.
Συγγραφέας του Χρονικού ο Λίνδιος Τιμαχίδας, με ημερομηνία 99 π.Χ.

Όγδοο: Να ερευνηθεί συστηματικότερα ο υποθαλάσιος σπήλαιος, που εντόπισε ομάδα ερασιτεχνών δυτών, τον Μάρτιο του 2007 στη θαλάσσια περιοχή της Λίνδου, κάτω από τα απόκρυφα βράχια της Αρχαίας της Ακρόπολης. Το σπήλαιο βρίσκεται σε βάθος 25 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και καλύπτει έκταση 300 μέτρων.

Ο Δήμος Λινδίων, με απόφασή του, απαγόρευσε το ψάρεμα στην περιοχή. Η δε απόφαση του Δήμου

Λινδίων εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Εξάλλου, όπως περιγράφουν οι ερασιτέχνες της κατάδυσης, το σπήλαιο καταλήγει σε ένα κλειστό χώρο στο ύψος της επιφάνειας της θάλασσας. Μάλιστα, στο σημείο αυτό έβγαλαν τις μάσκες οξυγόνου και ανέπνευαν κανονικά.

Ένατο: Η προαναφερθείσα, στο πρώτο μέρος απόδοσης του 40% των εισπράξεων από τις διαθέσεις εισιτηρίων επίσκεψης της Ακρόπολης Λίνδου να επιδιωχθεί από τους κατοίκους της Κωμόπολης σε ειδική προς τούτο συγκέντρωση. Εκεί οι Λίνδιοι να ζητήσουν από τον Δήμαρχο Ρόδου να ενεργήσει κατάλληλα.

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B