Θεατρικές παραστάσεις σε νησιά της Δωδεκανήσου και σε χωριά της Ρόδου

«Επειδή οι πραγματικές θεατρικές παραστάσεις είναι κατά πολύ ανώτερες αυτών της πολιτικής μας ζωής, στηρίζουμε το θέατρο που δίνει τροφή στην ψυχή των ανθρώπων» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Γι αυτό τον λόγο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίξει εμπράκτως τις πολιτιστικές δράσεις και τις θεατρικές παραστάσεις από τους τοπικούς συλλόγους αλλά και τις θεατρικές ομάδες στα νησιά της Δωδεκανήσου, στα χωριά και στις δημοτικές κοινότητες της Ρόδου.

Σε συνδιοργάνωση με το Θέατρο Νοτίου Αιγαίου και τους δήμους Ρόδου, Καστελορίζου, Χάλκης, Τήλου, Σύμης και Νισύρου ανεβαίνουν 16 θεατρικές παραστάσεις με τίτλο «Ριάλιτι και θάματα για γέλια και για κλάματα», σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Αγγελάκου και μουσική του Αντώνη Κυζούλη.

Οι παραστάσεις θα στις εξής Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Ρόδου: Κατταβιά, Ασκληπειός, Άγιος Ισίδωρος, Έµπωνας, Ψίνθος, Σορωνή, Ιαλυσσός, Καλαβάρδα, Αρχίπολη, Κρητηνία και Φάνες.

 

 

Οι ακριβείς ημερομηνίες πραγματοποίησης των θεατρικών παραστάσεων είναι οι ακόλουθες:

* 17 Ιουλίου 2018: Νίσυρος

* 19 Ιουλίου 2018: Τήλος

* 20 Ιουλίου 2018: Κρητηνία

* 21 Ιουλίου 2018: Αρχίπολη

* 22 Ιουλίου 2018: Ψίνθος

* 23 Ιουλίου 2018: Καλαβάρδα

* 26 Ιουλίου 2018: Σορωνή

* 27 Ιουλίου 2018: Ιαλυσός

* 31 Ιουλίου 2018: Σύμη

* 2 Αυγούστου 2018: Φάνες

Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις είναι ελεύθερη, με προαιρετική προσφορά τροφίμων μακράς διαρκείας για κοινωνικούς σκοπούς

* Επίσης, η Περιφέρεια έχει θέσει υπό την αιγίδα της, την θεατρική παράσταση «Για Στέργκος το μωρό… αλγκιώς γάμος γιοκ» που ανεβάζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαγγέλου «Ο Αίθωνας».

Οι παραστάσεις ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάιο και θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 και πραγματοποιούνται με την συνεργασία των κατά τόπους πολιτιστικών συλλόγων δέκα θεατρικών παραστάσεων σε χωριά της Ρόδου.

Πρόκειται για δέκα παραστάσεις που θα παρουσιαστούν με τη συνεργασία δέκα κατά τόπους πολιτιστικών συλλόγων του νησιού της Ρόδου.

Είναι μια αρχαγγελίτικη ηθογραφία του Μιχάλη Τσακίρη «Για Στέργκος το μωρό… αλγκιώς γάμος γιοκ» σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Τσακίρη, σκηνικά Αντώνη Τσακίρη και μουσική επιμέλεια Αντώνη Κολιού, η οποία έχει παρουσιαστεί ήδη με μεγάλη επιτυχία.

 

 

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί: Γ. Βασιλειάδης, Β. Γέροντα, Σ. Ζανεσής, Μ. Κόζα, Τσ. Κοντόγιαννου, Φλ. Λεβέντη, Τσ. Μακιάρη, Σ. Νικολού, Τσ. Πολυχρόνη, Σ. Σακελλάρης, Χρ. Σαρή, Μ. Σαρικάς, M. Τουβραδόπουλος, Ν. Τσακίρη, Ν. Τσακίρης.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

* 4 Αυγούστου 2018 – Άγιος Ισίδωρος (σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ισιδώρου)

* 2 Σεπτεμβρίου 2018 – Έμπωνα (σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Ο Αττάβυρος’)

* 23 Σεπτεμβρίου 2018 – Γεννάδι (σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Γενναδίου)

* Στις 8 και 9 Αυγούστου, η Θεατρική Ομάδα Λέρου ανεβάζει την παράσταση «Κοινός Λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου, στον αίθριο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Λέρου.

Η υπόθεση περιληπτικά: Πέντε γυναίκες. Αφηγηματικοί διάλογοι - μονόλογοι γυναικών -καταγραμμένοι από την Έλλη Παπαδημητρίου- έχουν ως πρώτο κοινό τους σημείο, την

Ελληνική τους ρίζα. Τι κι αν γεννήθηκαν στον Πόντο, στη Σμύρνη, στην Αθήνα. Η κτηνωδία του πολέμου, ή αλλιώς η φρίκη της γενοκτονίας, της σφαγής και του διωγμού είναι ο «κοινός λόγος» που ενώνει τις ψυχές τους. Σε μια παλιά αυλή μιλούν και τραγουδούν, είναι οι γυναίκες που μέσα από αυτά τα δεινά και με όπλο τη μνήμη τους, προσπαθούν να δώσουν συνέχεια στην επόμενη γενιά, «μεταναστεύοντας» στη νέα γη όπου ναι μεν έχουν κοινή ελληνική ρίζα αλλά θεωρούνται ξένες. Εκεί αρχίζει ο Γολγοθάς της ενσωμάτωσης και της επιβίωσης.

Παίζουν: Βίκυ Θεοτοκάτου, Φανή Ιωαννίδου, Ειρήνη Ντινάκη, Νίκη Ξένου, Κατερίνα Πυροβολικού. Μουσική παίζει ζωντανά ο Τάκης Φραγκούς.

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Δωδεκανήσου σε θέματα Πολιτισμού Κάλλιστος Διακογεωργίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεχίζει να στηρίζει τις πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις στην περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, θέσαμε υπό την αιγίδα μας και στηρίζουμε θεατρικές παραστάσεις από τοπικούς συλλόγους και θεατρικές ομάδες. Με αυτό τον τρόπο, η Περιφέρεια θέλει να υποστηρίξει τα θεατρικά σχήματα από το μικρότερο μέχρι και το μεγαλύτερο χωριό στην Ρόδο ώστε να έχουν όλοι οι συμπολίτες μας την ευκαιρία να παρακολουθούν τέτοιες δράσει. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και οι Θεατρικές Ομάδες της περιοχής, είναι αυτοί που κρατούν ζωντανά τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και την ιστορία του τόπου μας».