Η έμπνευση  είναι σαν μαγική αστερόσκονη  που κάνει το μυαλό να λάμπει

Η αγαπημένη συγγραφέας Λένα Μαντά, έρχεται στο νησί της Ρόδου προκειμένου να παρουσιάσει το νέο της βιβλίο με τίτλο "Ζωή σε Πόλεμο", το Σάββατο 21 Ιουλίου και ώρα 19:00, στον χώρο του καφέ Sissitio στην Παλιά Πόλη.

Η ίδια, μίλησε στη "Ροδιακή" για το νέο αυτό βιβλίο αλλά και για την έμπνευσή της, η οποία την έχει καταστήσει ίσως την πιο πολυδιαβασμένη Ελληνίδα συγγραφέα στην εποχή μας.

Το ιδιαίτερο αυτό βιβλίο "Ζωή σε Πόλεμο", αποτελεί μια λυτρωτική κατάθεση ψυχής της συγγραφέως και ο αποχαιρετισμός στη μητέρα της, ενώ όπως όλα τα βιβλία της Λένας Μαντά, είναι και αυτό των εκδόσεων Ψυχογιός.

Κυρία Μαντά, ένα ακόμη βιβλίο σας, το "Ζωή σε Πόλεμο" ετοιμάζεται να γίνει bestseller. Πείτε μας δύο λόγια για το βιβλίο.
Το “Ζωή σε Πόλεμο”, είναι η βιογραφία της μητέρας μου και μαζί τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια. Δεν υπάρχει λοιπόν ίχνος μυθοπλασίας. Μόνο γεγονότα…

Πόσο εύκολο είναι για εσάς να γράφετε μετά από τόσα μυθιστορήματα, μια αληθινή ιστορία;
Πολύ δύσκολο. Δεν μου αρέσει να γράφω βιογραφίες, γι’ αυτό και στα δεκάδες αιτήματα αναγνωστών που θέλουν να δουν τη ζωή τους γραμμένη από μένα, απαντώ πάντα αρνητικά. Στο συγκεκριμένο βιβλίο τα πράγματα ήταν ακόμα πιο δύσκολα όμως, καθώς ανασκάλευα μνήμες, που είχα προσπαθήσει πολύ σκληρά να θάψω.

Πώς αποφασίσατε να... "εκθέσετε" την προσωπική σας ζωή;
Μετά τον θάνατο της μητέρας μου, ένιωσα επιτακτική την ανάγκη να βγάλω από μέσα μου όσα πονούσαν και παράλληλα να της πω «αντίο» με τον μόνο τρόπο που μπορώ να εκφράζομαι πιο άνετα. Ίσως αν ζωγράφιζα, να δημιουργούσα έναν πίνακα…

Θέλετε να μας πείτε δύο λόγια για τη μητέρα σας; Αποτέλεσε για εσάς ηρωίδα;
Ό,τι είχα να πω για τη μητέρα μου, το είπα στο βιβλίο που έγραψα για εκείνη. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι προσπάθησα να την δω σαν μια από τις ηρωίδες μου, γι’ αυτό και άλλαξα όλα τα ονόματα στο βιβλίο μου. Αποστασιοποιήθηκα για ν’ αποδώσω σωστά τη ζωή της. Γενικά θα έλεγα ότι ήταν αξιοθαύμαστη γυναίκα, γεμάτη πείσμα, θάρρος και επιμονή.

Ποια είναι η έμπνευσή σας για τα βιβλία σας;
Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα, δυστυχώς.
Η έμπνευση είναι σαν μαγική αστερόσκονη που κάνει το μυαλό να λάμπει! Δεν ξέρω όμως τι την πυροδοτεί!

Πώς αισθάνεστε που είστε ίσως η πιο πολυδιαβασμένη Ελληνίδα συγγραφέας της εποχής μας;
Ευλογημένη! Για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι εκτός από τα βιβλία μου, το αναγνωστικό κοινό αγάπησε εμένα την ίδια σαν άνθρωπο.

Ποιο είναι τελικά το μυστικό της επιτυχίας σας;
Αλήθεια τώρα; Πιστεύετε και εσείς ότι υπάρχουν τέτοιου είδους μυστικά; Αν υπήρχαν, τότε, κάποτε θα είχαν διαρρεύσει!

Έχετε έρθει ξανά στη Ρόδο για να παρουσιάσετε βιβλίο. Ωστόσο, την έχετε επισκεφθεί και σαν τόπο διακοπών; Ποια είναι η άποψή σας για το νησί μας;
Έχω έρθει αρκετές φορές στη Ρόδο, αλλά πάντα για δουλειά και γι’ αυτό δεν είχα την ευκαιρία να την μάθω όσο καλά θα ήθελα. Από την άλλη, κάθε καλοκαίρι γυρίζω όλη την Ελλάδα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, μόλις τελειώσω με την περιοδεία μου, να μην θέλω να φύγω από το σπίτι μου! Δεν ξέρω αν τα καταφέρω κάποτε να κάνω διακοπές στη Ρόδο, σ’ αυτό το όμορφο νησί το φορτωμένο με ιστορία.

Να περιμένουμε ίσως σε επόμενο βιβλίο σας η ιστορία να εκτυλίσσεται στο νησί των Ιπποτών;
Τι είπαμε για την έμπνευση; Δεν ορίζει, δεν ορίζεται και δεν ξέρεις ποτέ τι σε περιμένει στην κάθε στροφή!