ΚΚΕ: «Τεράστιες ευθύνες Δήμου, Περιφέρειας και κυβερνητικών βουλευτών για τη λειψυδρία στη Ρόδο»

ΚΚΕ: «Τεράστιες ευθύνες Δήμου, Περιφέρειας και κυβερνητικών βουλευτών για τη λειψυδρία στη Ρόδο»

ΚΚΕ: «Τεράστιες ευθύνες Δήμου, Περιφέρειας και κυβερνητικών βουλευτών για τη λειψυδρία στη Ρόδο»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 164 ΦΟΡΕΣ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

Σύννεφα καπνού σηκώνονται πάλι από Δήμο, Περιφέρεια και κυβερνητικούς βουλευτές για να σκεπάσουν τις τεράστιες ευθύνες τους στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν ολόκληρες περιοχές του νησιού.

Στο ίδιο έργο θεατές και φέτος όπως και πέρσι, βλέπουμε ένα πόλεμο ανακοινώσεων για να ρίξουν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες, που συνεπάγεται η πολιτική που ακολουθούν πιστά στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Φταίει η ανομβρία για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους υπόγειους υδροφορείς του νησιού;

Κι όμως έχουν χαθεί ζωές και περιουσίες από τις πλημμύρες στο νησί. Είναι απαράδεκτη η έλλειψη σχεδιασμού, η σπατάλη πόρων στις γεωτρήσεις και στην κατασκευή φραγμάτων χωρίς δίκτυα διανομής, οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, η κακή ποιότητα και ο πολύ αργός ρυθμός κατασκευής τους, η παντελής απουσία έργων εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα.

Αυτές οι ευθύνες είναι πολιτικές, και έχουν τη πηγή τους στη πολιτική της ΕΕ για το νερό, που υλοποιούν πρόθυμα κυβέρνηση, δημοτικές και περιφερειακές αρχές, μετατρέποντας το νερό από αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Αυτοί που κουνάνε το δάκτυλο στο κόσμο για σπατάλη νερού στα σπίτια και στα χωράφια, μήπως είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι που χάνεται το 40% του νερού στα χαλασμένα δίκτυα, ενώ δεν έχουν καμιά πρόθεση να χρηματοδοτήσουν άμεσα τη συντήρηση και την επισκευή του πεπαλαιωμένου δικτύου διανομής νερού;

Η τοπική διοίκηση έχει ή δεν έχει σε άμεση προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των μεγάλων ξενοδοχείων χρηματοδοτώντας έργα σύνδεσης αγωγού με το Φράγμα για την εξυπηρέτησή τους, δίνουν χωρίς σκέψη βεβαιώσεις για επάρκεια προκειμένου ν’ ανεγερθούν καινούργιες ξενοδοχειακές μονάδες, τη στιγμή που απαγορεύουν τη χρήση του νερού σε αγρότες;

Ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε για να σκεπάσουν τις ευθύνες τους, δεν πρέπει να θολώσει τη κρίση των κατοίκων του νησιού.

Η λαϊκή ανάγκη για πρόσβαση στο νερό θα έρχεται πάντα σε αντίθεση με την πολιτική που υπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα. Εκεί πρέπει να στοχεύουν οι λαϊκοί – εργατικοί αγώνες.

Σωματεία, φορείς, λαϊκές επιτροπές, επιτροπές αγώνα πρέπει να απαιτήσουν οργανωμένα την εξασφάλιση επάρκειας για τη λαϊκή κατανάλωση, ιδιαίτερα με ελεγμένο, ποιοτικό πόσιμο νερό, με σταθερή ροή και πίεση, με χρηματοδότηση και υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.

Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Άμεση υλοποίηση αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης επάρκειας και ορθολογικής διαχείρισης του νερού χωρίς Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συμβάσεις παραχώρησης, από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.

Η αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο αγώνας με κατεύθυνση τον ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων δεν μπορεί να περιμένει. Είναι ο μόνος δρόμος να διασφαλιστεί το νερό ως δημόσιο αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με πολίτες, τον Δήμαρχο και δημοτικούς Συμβούλους της Σύμης

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών

Σε Κάλυμνο, Ρόδο και Κω ο Βουλευτής Βασίλης Α. Υψηλάντης

Μ. Kόνσολας: «6 προτάσεις αναβάθμισης της Σχολής Δυτών Καλύμνου»

Γ. Παππάς: Αδιάκοπος αγώνας υπέρ των νησιωτών για τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, της υγείας