Δεν πάει άλλο η κατάσταση με το κτήριο των δικαστηρίων

Δεν πάει άλλο η κατάσταση με το κτήριο των δικαστηρίων

Δεν πάει άλλο η κατάσταση με το κτήριο των δικαστηρίων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 415 ΦΟΡΕΣ

Αποφασίστηκε να εκπονηθεί μελέτη για άμεσες παρεμβάσεις

Το θέμα της κατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου και η αναγκαιότητα εκτεταμένων παρεμβάσεων σε αυτό, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν χθες με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, εκπρόσωποι του Εφετείου Δωδεκανήσου και του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου Εφετών Δωδεκανήσου κας Θωμαΐτσας Πατρώνας και σε αυτήν συμμετείχαν η προϊσταμένη του Εφετείου Δωδεκανήσου κα Κατερίνα Διακοκολιού, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης και ο τέως πρόεδρος του ίδιου συλλόγου κ. Κώστας Σαρρής.

Αυτό που αποφασίστηκε στη συνάντηση είναι σε πρώτη φάση η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να εκπονήσει μελέτη άμεσων παρεμβάσεων αποκατάστασης του κτηρίου που να μπορούν αυτές να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα και ενώ το κτήριο θα παραμένει σε λειτουργία, καθώς και στη δημοπράτηση και επίβλεψη του έργου. Στο πλαίσιο αυτό μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει μία δεύτερη συνάντηση και επίσκεψη στο Δικαστικό Μέγαρο αυτή τη φορά, με τη συμμετοχή όλων των φορέων και μηχανικού της Περιφέρειας, ο οποίος και θα ελέγξει τους χώρους.

Το θέμα της κατάστασης του κτηρίου του Δικαστικού Μεγάρου είναι ένα χρόνιο ζήτημα που ταλανίζει την τοπική κοινωνία και για το οποίο, δεν διαφαίνεται να υπάρχει οριστική λύση, τουλάχιστον με τα ισχύοντα δεδομένα. Και αυτό διότι παρά την προθυμία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να γίνει μία εκτεταμένη και συνολική παρέμβαση, η οποία είναι απαραίτητη, εντούτοις για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει οι υπηρεσίες του δικαστηρίου να «φιλοξενηθούν» για ένα χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών σε άλλο χώρο και το Δικαστικό Μέγαρο να παραδοθεί κενό στην Περιφέρεια. Κτήριο τέτοιο δεν έχει εξευρεθεί και σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Ρόδου κ. Κώστα Σαρρή, για να προχωρήσει μία τέτοια ενέργεια θα πρέπει πρώτα να έχει βρεθεί ο συγκεκριμένος χώρος.

«Το θέμα του Δικαστικού Μεγάρου ξέρετε είναι γνωστό, χρήζει ριζικής λύσης» είπε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο κ. Σαρρής.
«Όταν κατηγορούνταν τότε ο Κολιάδης και ο Κουσουρνάς για την Ακαδημία επειδή είχαν πέσει σοβάδες κ.λ.π. είπα τότε στη δίκη «εδώ που πέφτουνε σοβάδες ποιος είναι υπεύθυνος»; Θέλω να πω ότι το Μέγαρο αυτή τη στιγμή είναι ερειπωμένο, χρήζει μίας ριζικής ανακαίνισης. Την προσωρινή αυτή ανακαίνιση θα αναλάβει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου ο Περιφερειάρχης ήταν πάντοτε πρόθυμος όχι μόνο για αυτό, αλλά γενικά για τη ριζική ανακαίνιση εφόσον μεταστεγαστεί για ένα χρονικό διάστημα 10-15 μηνών το Δικαστικό Μέγαρο, ούτως ώστε να μπορούν να γίνουν εργασίες. Αυτό βέβαια εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον για αυτό προς το παρόν αρκούμαστε στο να γίνουν κάποιες βελτιώσεις έτσι ώστε να μην κινδυνεύει ο πολίτης που περνάει απ’ έξω.

Οφείλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη για την άμεση ανταπόκρισή του στο ζήτημα, το οποίο απασχολεί όχι μόνο την κοινωνία της Ρόδου αλλά και τους επισκέπτες που έρχονται εδώ και βλέπουν ένα Δικαστικό Μέγαρο ανάξιο της πόλης όπου ανήκει», είπε ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου.
Ερωτηθείς ο κος Σαρρής γιατί θεωρεί ότι είναι αδύνατον να γίνουν ριζικές παρεμβάσεις στο κτήριο, είπε «Θα πρέπει να εξευρεθεί πρώτα ο κατάλληλος χώρος ούτως ώστε να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες των δικαστηρίων και παράλληλα να διεξάγονται και δίκες. Γιατί δεν μπορεί να μην γίνονται δίκες.

Πρέπει δηλαδή παράλληλα να λειτουργεί η δικαιοσύνη έστω και σε έναν άλλο χώρο, έστω και αν είναι εκ του προχείρου και αυτός ο χώρος πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και αν υπάρχει, δεν έχει εξευρεθεί. Θα πρέπει πρώτα να εξευρεθεί ο χώρος αυτός και μετά να γίνει ο σχεδιασμός. Αλλά μέχρι να εξευρεθεί ο χώρος θεωρήσαμε ότι είναι σκόπιμο να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι και οι σοβάδες που κρέμονται και δεν ξέρουμε σε τίνος κεφάλι θα πέσουν».
Ο κ. Σαρρής, ο οποίος ασχολείται διεξοδικά με έγγραφα και συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα του Δικαστικού Μεγάρου από το 2013, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αντιδράσεις που υπήρξαν από γιατρούς και οι οποίες «εμπόδισαν» τη μεταφορά των δικαστηρίων στις εγκαταστάσεις του παλαιού νοσοκομείου.

Την άποψη ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταφερθούν έστω και προσωρινά οι υπηρεσίες του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου προκειμένου να γίνουν εργασίες πλήρους αποκατάστασης στο κτήριο, εξέφρασε με δηλώσεις του στη «Ροδιακή» και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης.
Ο ίδιος ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει κάτι τέτοιο στο μέλλον αφού επί του παρόντος, εξαιτίας της μη εξεύρεσης κατάλληλου κτηρίου για προσωρινή φιλοξενία των δικαστικών υπηρεσιών, θεωρεί ότι αυτό «είναι πολύ δύσκολο».
«Όλα θα εξεταστούν γιατί υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες, όμως θα γίνει έρευνα» είπε ο κ. Περίδης.

Η ανακοίνωση του Περιφερειάρχη
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, «Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε πρόθυμος οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας να συνδράμουν και σε αυτό το έργο, ούτως ώστε να προχωρήσει άμεσα η μελέτη για την αποκατάσταση των βλαβών, τουλάχιστον στο σκέλος των εργασιών που μπορούν να εκτελεστούν, με το κτήριο να βρίσκεται σε λειτουργία.

Υπενθυμίζεται ότι και στο πρόσφατο παρελθόν ο κ. Χατζημάρκος είχε εκφράσει την προθυμία του η Περιφέρεια να συνδράμει για την αποκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου, όμως για μια εκτεταμένη και συνολική παρέμβαση, όπως αυτή που είναι απαραίτητη για το κτήριο, συνεπάγεται ότι αυτό θα πρέπει να τεθεί εκτός λειτουργίας, με τη μεταφορά των υπηρεσιών του σε άλλους χώρους, ώστε να παραδοθεί κενό στην Περιφέρεια.
Μέχρι αυτό να γίνει, η δέσμευση του Περιφερειάρχη είναι ότι οι επείγουσες εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν ενώ το κτήριο θα συνεχίσει να βρίσκεται σε χρήση, θα προχωρήσουν άμεσα, αρχής γενομένης από την εκπόνηση των μελετών».

Τα προβλήματα και η αλληλογραφία με το Υπουργείο
Η χθεσινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά το έγγραφο που εστάλη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως απάντηση σε αυτό που είχε στείλει η Πρόεδρος Εφετών Δωδεκανήσου, όπου και αναφέρονταν αναλυτικά τα σοβαρά κτηριακά προβλήματα που υπάρχουν.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων στο έγγραφο του Εφετείου Δωδεκανήσου τονίζονταν ότι από ιδρύσεως των δικαστικών υπηρεσιών, δηλαδή από τον Νοέμβριο του 1947 έως και σήμερα, ουδεμία συστηματική και ολοκληρωμένη επισκευή και αποκατάσταση του κτηρίου είχε γίνει, καθώς επίσης ούτε στα ηλεκτρομηχανικά αλλά ούτε και στις υδραυλικές εγκαταστάσεις του κτηρίου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν επέλθει διαβρώσεις στην οροφή του κτηρίου, να έχουν αποκολληθεί μεγάλα τμήματα εσωτερικά και εξωτερικά επιχρισμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική ακεραιότητα όλων των συναλλασσόμενων και των εργαζομένων στο εν λόγω κτήριο.
Την ίδια ώρα δεν υπάρχει πουθενά πρόσβαση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένους, ενώ υπάρχει θέμα και με τη θέρμανση του κτηρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε απάντησή του ουσιαστικά «ρίχνει το μπαλάκι» στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την εκτέλεση των όποιων επειγόντων εργασιών. Για αυτό και στις εργασίες που αποφασίστηκε να γίνουν άμεσα είναι η εξωτερική μόνωση και στεγανοποίηση της οροφής του κτηρίου, τα κουφώματα, και οι σοβάδες.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου