Βάζει πλώρη για Σύμη το Rodos Cup

Στη Νίσυρο βρέθηκαν τα 75 σκάφη χθες, τα οποία συμμετέχουν στον διεθνή αγώνα Rodos Cup 2018, ο οποίος διοργανώνεται για 22η συνεχή χρονιά από τον Αθλητικό Σύλλογο Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου και φέτος συνδιοργανώνεται από κοινού με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για 5η συνεχή χρονιά.

Ο αριθμός των σκαφών αποτελεί ρεκόρ συμμετοχών για τη διοργάνωση, καθιστώντας τον αγώνα έναν από τους μεγαλύτερους στον ελληνικό χώρο και μακράν τον πρώτο σε διεθνείς συμμετοχές.

Οι 500 ιστιοπλόοι που συμμετέχουν στον αγώνα, τη Δευτέρα εκτέλεσαν την πρώτη ιστιοδρομία από την Κω στην Κάλυμνο υπό δύσκολες συνθήκες. Ο βορειοδυτικός άνεμος που έπνεε με ριπές έντασης έως και 40 κόμβων έφερε ιστιοπλόους και σκάφη στα όρια, αλλά με γρήγορες ταχύτητες έφτασαν νωρίς το μεσημέρι στο νησί των σφουγγαράδων. Οι ιστιοπλόοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο νησί τις απογευματινές και βραδινές ώρες, ενώ μετά από ολιγόωρη ξεκούραση, την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ιστιοδρομία.

Τα σκάφη ξεκίνησαν έξω από το λιμάνι της Καλύμνου και νωρίς το απόγευμα, αφού πέρασαν το βορειοδυτικό τμήμα της Κω, έφτασαν στην γραφική και φιλόξενη Νίσυρο με τον άνεμο να πνέει σαφώς πιο ασθενής από την προηγούμενη ημέρα. Στη Νίσυρο οι ιστιοπλόοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το μοναδικής ομορφιάς ηφαίστειο και να ξεκουραστούν. Σήμερα τα σκάφη θα εκτελέσουν την 3η ιστιοδρομία, βάζοντας πλώρη για Σύμη.

Τα 75 σκάφη έχουν χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες, Στην κατηγορία IMS – κλάση Α, όπου υπάρχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, μετά τις δυο πρώτες κούρσες, ισοβαθμούν στην πρώτη θέση τα σκάφη ΑΠΟΛΛΩΝ (κυβερνήτης Κώστας Ιμσιρίδης) και ESTELLA (κυβερνήτης Σωτήρης Κατσαράς) και ακολουθεί στην τρίτη θέση το Ουκρανικό EXIT (κυβερνήτης FAYNBERG FELIKS).

Επίσης στην κατηγορία IMS – κλάση Β, πρώτο είναι το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ (κυβερνήτης Νίκος Κουμνάκης), ακολουθεί στη δεύτερη θέση το DAS BOOT (κυβερνήτης Σταμάτης Σταματάς) και τρίτο είναι το ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Γιάννης Χριστοδούλου).

Στην κατηγορία IRC – Div1, στην πρώτη θέση βρίσκεται το COURRIER DU CURE, δεύτερο είναι το ST ANNA και στην τρίτη θέση βρίσκεται το GREY GOOSE. Στην κατηγορία IRC – Div2, μεγάλη μάχη γίνεται μεταξύ των ΜΧ και ISKORPIT που ισοβαθμούν, με το MAD TORO να ακολουθεί την τρίτη θέση. Έντονος είναι και ο ανταγωνισμός στην υπόλοιπες δύο κατηγορίες (IRC Cruising και Cruising) όπου συμμετέχουν τα υπόλοιπα σκάφη του στόλου.

Σημαντική στήριξη στον αγώνα παρέχουν οι Δήμοι Ρόδου, Κω, Σύμης, Καλύμνου και Νισύρου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου και το Λιμενικό Ταμείο Καλύμνου. Επίσης, αρωγός είναι το Λιμενικό Σώμα και τα κατά τόπους Λιμεναρχεία καθώς και το Πολεμικό Ναυτικό. Ακόμη πολύτιμη είναι η προσφορά του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για την παραχώρηση του Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου,  όπου θα γίνει και η τελετή Λήξης.