Ερώτηση του Μ. Κόνσολα για την εισαγωγή μαθητών της Κω σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Εκκλησιαστικές Σχολές και ΑΣΠΑΙΤΕ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο Μάνος Κόνσολας για να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για την ενεργοποίηση της διάταξης που προβλέπει την εισαγωγή μαθητών της Κω, αλλά και άλλων περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Εκκλησιαστικές Σχολές και ΑΣΠΑΙΤΕ καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων.

Η σχετική διάταξη είχε συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αλλά για να εφαρμοστεί, θα πρέπει να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για να καθοριστούν σε ποιες περιπτώσεις θα εφαρμόζεται η εν λόγω διάταξη, το ειδικό ποσοστό το οποίο θα αποδίδεται βάσει του ποσοστού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις ανά κατηγορία και το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 2% του αριθμού εισακτέων, η δυνατότητα υπαγωγής τους στο ειδικό ποσοστό, τα αντίστοιχα δικαιολογητικά καθώς και η διαδικασία επιλογής τους.

Η απόφαση αυτή, δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα, με δεδομένο ότι σε λίγο καιρό θα ανακοινωθούν και οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Ερώτηση

Προς Κύριο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για την εισαγωγή των μαθητών της Κω σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Εκκλησιαστικές Σχολές και ΑΣΠΑΙΤΕ, καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων»

Κύριε Υπουργέ,

Στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, συμπεριελήφθη και ψηφίστηκε διάταξη σύμφωνα με την οποία: «οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ περιοχών που έχουν πληγεί εξαιτίας βίαιων φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, και οι οποίοι συμμετέχουν, κατά το ίδιο σχολικό έτος με το συμβάν, στις πανελλαδικές εξετάσεις και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, και της ΑΣΠΑΙΤΕ».

Είναι σαφές ότι η διάταξη αυτή συμπεριλαμβάνει και τους μαθητές της Κω, μιας περιοχής που επλήγη από τον ισχυρότατο σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017.

Για να εφαρμοστεί, όμως, η συγκεκριμένη διάταξη θα πρέπει να υπάρξει Υπουργική Απόφαση για να καθοριστούν σε ποιες περιπτώσεις θα εφαρμόζεται η εν λόγω διάταξη, το ειδικό ποσοστό το οποίο θα αποδίδεται βάσει του ποσοστού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις ανά κατηγορία και το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 2% του αριθμού εισακτέων, η δυνατότητα υπαγωγής τους στο ειδικό ποσοστό, τα αντίστοιχα δικαιολογητικά καθώς και η διαδικασία επιλογής τους.

Προϋπόθεση για να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση μαθητές από τις πληγείσες περιοχές, είναι να έχουν επιτύχει συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο του 70% του αριθμού των μορίων που επέτυχε ο τελευταίος επιτυχών στην συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος καθώς και η ύπαρξη σχετικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει να εκδοθεί η σχετική απόφαση του Υπουργού Παιδείας, η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Πότε θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση προκειμένου να έχουν το δικαίωμα οι μαθητές της Κω και των άλλων περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές να κάνουν χρήση της διάταξης εισαγωγής σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Εκκλησιαστικές Σχολές και ΑΣΠΑΙΤΕ, καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου