15.000 φωτοτυπίες για μία συνεδρίαση!

Tην αδικαιολόγητη κατασπατάληση χαρτιού, γραφικής ύλης και πολύτιμων ανθρωποωρών, καταγγέλλει ο σύλλογος υπαλλήλων της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου (Δωδεκανήσου).

Σε επιστολή του, προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναφέρει τα εξής:
“Απαράδεκτη είναι η εικόνα που παρουσιάζει σε κάθε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου η διαδικασία διακίνησης εισηγήσεων προς τους περιφερειακούς συμβούλους.  

Πρόκειται για απίστευτη σπατάλη υλικών (χαρτιά, μελάνια, καταπόνηση μηχανημάτων), καθώς και ανθρωποωρών των υπαλλήλων που είναι υπεύθυνοι για τη φωτοτύπησή τους, αλλά και ασυγχώρητη επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ενδεικτικά στη συνεδρίαση της 21-7-2018 για 32 θέματα της ημερήσιας διάταξης, εκτυπώθηκαν 15.000 ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ για το σύνολο των 54 μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να προλάβουν να διαβάσουν τόσες φωτοτυπίες στον διαθέσιμο χρόνο μετά την παραλαβή τους και έτσι αυθημερόν μετά το τέλος της συνεδρίασης, οι εκτυπωμένες σελίδες θα καταλήξουν στους κάδους απορριμμάτων. Αντίθετα, εάν λάμβαναν τα κείμενα ηλεκτρονικά μερικές ημέρες πριν τη συνεδρίαση θα είχαν τον χρόνο στη διάθεσή τους για να τα μελετήσουν όσο χρειάζεται.

Στην εποχή της κοινωνίας της πληροφορίας, της ψηφιακής υπογραφής και της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων είναι ανεπίτρεπτη η προαναφερόμενη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη τακτική.
Επειδή διαπιστώνεται ότι το σύνολο των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου:
- Έχουν δεξιότητες χρήσης Η/Υ
- Χρησιμοποιούν προσωπικό και υπηρεσιακό email.
- Διαθέτουν προσωπικούς λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Προτείνουμε να επανεξετάσετε τον μέχρι σήμερα αναχρονιστικό τρόπο διακίνησης των εισηγήσεων, αποφασίζοντας εφεξής την κατάργηση των εκτυπώσεων και την αποκλειστική τους διακίνηση με email, όπως ακριβώς εφαρμόζει η Οικονομική επιτροπή στα μέλη της.