Αντιπαράθεση και ένταση στο περιφερειακό συμβούλιο

Αντιπαράθεση και ένταση στο περιφερειακό συμβούλιο

Αντιπαράθεση και ένταση στο περιφερειακό συμβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 665 ΦΟΡΕΣ

Κατά τη συζήτηση του απολογισμού για το 2017

Αντιπαράθεση και ένταση ανάμεσα στις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου προκάλεσε ο απολογισμός της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου για το οικονομικό έτος 2017 που συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του σώματος στη Ρόδο.

Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο απολογισμός εμφανίζει τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των εσόδων και των εξόδων της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου για το οικονομικό έτος 2017 και είναι για ολοκληρωμένο έτος διαχείρισης από 1/1/2017 έως και 31/12/2-17.

Κατά το οικονομικό αυτό έτος εκδόθηκαν συνολικά 4.323 χρηματικά εντάλματα ενώ τα συνολικά κονδύλια από την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2017 διαμορφώθηκαν ως εξής:
- Έσοδα πραγματοποιηθέντα: 35.011.125, 07 ευρώ
- Έξοδα πραγματοποιηθέντα: 34.262 722,81 ευρώ
- Ταμειακό υπόλοιπο 31/12/2017: 60.685. 760,08 ευρώ

Τοποθετούμενος στη συζήτηση ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Μαχαιρίδης, αφού εξαπέλυσε επίθεση στην περιφερειακή αρχή μιλώντας για… πανηγυράκια και για το πλήθος των προγραμματικών συμβάσεων που έχει υπογράψει, τόνισε ότι από τα στοιχεία του απολογισμού προκύπτει πως τα χρήματα που είχε αφήσει η δική του παράταξη ως περιφερειακή αρχή στα ταμεία παραμένουν ως έχουν.

«Σαν παράταξη δικαιωνόμαστε στην πρόβλεψη που είχαμε κάνει. Είχαμε πει τότε στον κ. Χατζημάρκο ότι η επόμενη περιφερειακή αρχή θα βρει τα χρήματα που αφήσαμε στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στο ταμείο. Και αυτό δυστυχώς επιβεβαιώνεται σήμερα, με τον απολογισμό.

Η αγορά έχει πρόβλημα και εμείς έχουμε περίπου στα ταμεία μας το 80% των πόρων που αφήσαμε όταν αποχωρήσαμε. Σίγουρα θα ήταν ενδιαφέρον να ξέραμε μετά από τέσσερα χρόνια πόσα χρήματα έχουμε στην τράπεζα» είπε και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα έχουμε εκατοντάδες συμβάσεις, πρέπει να ξεπερνούν τις 300, και βεβαίως έχουμε και πανηγυράκια. Θυμάστε στην ορκωμοσία στη Σύρο τι είπε ο κ. Χατζημάρκος; Τέρμα τα πανηγυράκια, τέρμα οι προγραμματικές συμβάσεις. Παρόλα αυτά έχουμε πανηγυράκια και άπειρες προγραμματικές συμβάσεις.

Αν ζητήσουμε να δούμε τι από όλες αυτές τις συμβάσεις έχει υλοποιηθεί…»
Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, αναφέρθηκε και στα σημαντικά έργα για το νησί όπως το ακτινοθεραπευτικό, τη γέφυρα Κρεμαστής και το φράγμα Κρητηνίας ζητώντας τη διοχέτευση των πόρων αυτών σε αυτά τα έργα.

«Έστω όμως και τώρα αν μπορούν αυτοί οι πόροι να διοχετευτούν στοχευμένα σε έργα, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν και θα επανέλθω στη γέφυρα της Κρεμαστής και στο φράγμα της Κρητηνίας, στο ογκολογικό και στα έργα που είχαν μελέτες και μπορούν να απορροφήσουν αυτούς τους πόρους» δήλωσε και τόνισε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει τον απολογισμό με την παρότρυνση στην περιφερειακή αρχή να «τρέξει» προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα που σήμερα είναι απογοητευτική, όπως είπε, καθώς όπως τόνισε η περιφέρειά μας από πρώτη που ήταν σε απορροφήσεις θα είναι πλέον σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ακολούθως ο επικεφαλής της παράταξης «Νησιώτικη ανατροπή» Μπενέτος Σπύρου ο οπο’ιος αφού είπε ότι θα καταψηφίσει τον απολογισμό , έκανε λόγο για μη συγκροτημένη διεκδίκηση αυτής της χώρας, υπογράμμισε ότι έχουν γίνει πολλά σε βάρος της αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα όση όρεξη και να έχει κάποιος για την περιοχή του τα πράγματα θα πάνε… στραβά, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει πλήρης γραφειοκρατία, μίλησε για το περιφερειακό έλλειμμα της χώρας και για την απάθεια και τη μη αντίδραση των περιφερειακών θεσμών απέναντι στις όποιες κυβερνητικές εντολές.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι δεν μπορεί να αλλοιώσει καμία περιφερειακή αρχή τα στοιχεία των απορροφήσεων.

«Είμαστε πάνω από το μέσο όρο της χώρας και σταθερά στην πρώτη πεντάδα. Σε ό,τι αφορά τις προγραμματικές συμβάσεις, δεν υπάρχει δήμος που να ζήτησε τη βοήθειά μας και να μην τη δώσαμε με αυτή την τραγική υποστελέχωση» δήλωσε ενώ στις κατηγορίες Μαχαιρίδη απάντησε ότι ο ίδιος έχει συγκεντρώσει τον αντίστοιχο αριθμό των συμβάσεων επί της δικής του διοίκησης, και έχει δώσει εντολή να μην...ξεπεραστεί αυτός ο πήχης.

Επί του θέματος απάντηση έδωσε και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαννετίδης, ο οποίος αφού εξήγησε την κατάσταση που επικρατεί κάνοντας λόγο για στραγγαλισμό της κεντρικής κυβέρνησης, είπε ότι τα πανηγύρια είναι απαιτήσεις της κοινωνίας αλλά υπάρχουν κανόνες στις χορηγίες που τηρούνται. Η παράταξη «Λαϊκή συσπείρωση νοτίου Αιγαίου» καταψήφισε τον απολογισμό ενώ η παράταξη «Ελληνική αυγή για το νότιο Αιγαίο» ψήφισε «παρών» με αποτέλεσμα το θέμα να εγκριθεί κατά πλειοψηφία.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο