Ραφαέλα Σπανουδάκη: Η Ροδίτισσα «γαζέλα» που σπάει τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο! (βίντεο)

Ραφαέλα Σπανουδάκη: Η Ροδίτισσα «γαζέλα» που σπάει τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο! (βίντεο)

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6061 ΦΟΡΕΣ

Η Ραφαέλα Σπανουδάκη, που κατακτά τα γήπεδα του κόσμου

Φέτος έσπασε το ατομικό της ρεκόρ στα 100Μ. και έσπασε το όριο για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα γίνει στο Βερολίνο, σε λίγες μέρες.

Έκανε ατομικό ρεκόρ και στα 200Μ. και τον προηγούμενο μήνα στους Μεσογειακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην Ισπανία, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 100 μέτρα.

Σπάει το ένα ατομικό της ρεκόρ μετά το άλλο, κι όλοι πια μιλούν για το όμορφο κορίτσι που ξεκίνησε να κάνει μπαλέτο αλλά ήταν τόσο γρήγορη που τη φώναζαν «τσιτάχ» όπως το πιο γρήγορο κι ευέλικτο ζώο στον πλανήτη.

Η μελαχρινή «βολίδα» όπως λένε τη Ροδίτισσα Ραφαέλα Σπανουδάκη, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και τη μαθαίνουν τώρα και τα διεθνή, έχει ένα μικρό τραυματισμό αυτές τις μέρες, αλλά θα φύγει με φόρα ν΄ αγωνιστεί στο Βερολίνο, κι από τις 14 Αυγούστου θα είναι στη Ρόδο, την αγάπη της.

Ως «Η Ροδίτισσα», την παρουσιάζουν όλοι, κι εμείς οι Ροδίτες δεν τη γνωρίζουμε –τι μεγάλη παράλειψη- αυτήν που είναι πρώτη στα γήπεδα, πρώτη στις σπουδές της, πρώτη στη σοβαρότητα, με την οποία αντιμετωπίζει τις καταστάσεις, ξεπερνώντας τα όριά της.

Όλο σπας τα ρεκόρ σου, κι όλο βγαίνεις πρώτη, φέτος. Είναι η χρονιά σου!

Φέτος είμαι σε πολύ καλή κατάσταση, σε ό,τι αγώνα έχω τρέξει έχω κερδίσει, κι εκμεταλλεύομαι αυτή μου την καλή κατάσταση για να σπάω τα ρεκόρ μου.

Στους Μεσογειακούς Αγώνες τον Ιούνιο πήρες ασημένιο μετάλλιο!
Στους Μεσογειακούς Αγώνες που έγιναν στην Ταραγόνα της Ισπανίας 27-30 Ιουνίου κατέβηκαν πολύ καλές αθλήτριες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία… Με ταλαιπωρούσε μία ωτίτιδα, για την οποία είχα πάρει αντιβίωση… Μπορεί να πήγαινα κι ακόμα καλύτερα.


Και τώρα πάλι ταλαιπωρείσαι από έναν τραυματισμό!
Είμαι καλύτερα μέρα με την ημέρα, με τη θεραπεία που κάνω. Έχω στην πτέρνα ένα μικρό οστικό οίδημα. Έρχεται το Πανευρωπαϊκό στις 7-12 Αυγούστου που είναι και ο στόχος μου. Πιάσαμε το όριο και γι’ αυτό βάλαμε περισσότερες προπονήσεις, ήρθε ο τραυματισμός, κι έτσι δεν κατάφερα να δώσω το 100% των δυνατοτήτων μου στον τελευταίο αγώνα, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που έγινε στην Πάτρα.

Μα, πάλι πρώτη βγήκες.
Ναι εντάξει, είμαι σε καλή φάση γενικά.

Κι αυτή η μεγάλη πορεία Ραφαέλα, ξεκίνησε από τη Ρόδο. Είσαι Ροδίτισσα.
Ναι, είμαι Ροδίτισσα, ανυπομονώ να έρθω μετά το Πανευρωπαϊκό στη Ρόδο, μου λείπει πάρα πολύ… Δημοτικό Σχολείο πήγαινα στο 15ο στο Ροδίνι, Γυμνάσιο στο 2ο στο Κεραμεικό, Λύκειο στο Καζούλειο… Στο Ροδίνι έζησα τα περισσότερα χρόνια μου και στην Ανάληψη.

Ο μπαμπάς σου είναι αυτός που σ’ έσπρωξε στον στίβο, έκανε στίβο κι ο ίδιος, κι ο αδελφός σου…
Είμαστε πολύτεκνη οικογένεια, είμαι το τέταρτο παιδί. Κι ο αδελφός μου ο Δημήτρης έκανε στίβο, αντοχή…


Πότε ήταν η πρώτη φορά που κατάλαβαν ότι κάτι γίνεται μ’ εσένα;
Σε αγώνες στο σχολείο. Μέχρι την Ε΄ Δημοτικού έκανα μπαλέτο. Στην ΣΤ΄ Δημοτικού, κι ενώ ο μπαμπάς μου και ο Δημήτρης έκαναν αθλητισμό, ο μπαμπάς μου με πήγε στον στίβο, στο γήπεδο του Διαγόρα. Με το μπαλέτο δεν είχα ενθουσιαστεί ποτέ, τον στίβο τον αγάπησα από την πρώτη στιγμή. Ξεκίνησα στα 12 με 13 μου χρόνια, με το ΓΑΣ Υγεία Ρόδου, κι αυτή πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει στίβο ένα παιδί. Η μαμά μου προτιμούσε να διαβάζω τα μαθήματά μου, κι έτσι πήγαινα λίγο κάθε εβδομάδα στο γήπεδο.

Τελειώνεις τα ΤΕΦΑΑ, παράλληλα!
Ναι, είμαι στο πτυχίο, πέρασα με τις πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς να κάνω χρήση κάποιας μοριοδότησης. Ανεβαίνοντας στην Αθήνα και παράλληλα με τη Σχολή μου γράφτηκα στο Γ.Σ Ηλιούπολης, κι έτσι ξεκίνησαν σε ηλικία 18 χρονών οι πρώτες ατομικές μου επιτυχίες.

Και τώρα στα 24 σου χρόνια, είσαι στα καλύτερά σου!
Έχω πολύ δρόμο μπροστά μου βέβαια.

Πώς κατάφερες να ταξιδεύεις, να προπονείσαι, να έχεις επιδόσεις και να παίρνεις και πτυχίο;
Η ζωή μου ήταν σχολή και προπόνηση. Χρόνο με το χρόνο βέβαια επειδή ανέβαιναν οι επιδόσεις μου, άφησα κάποια μαθήματα πίσω, κι ενώ πέρυσι αγωνιζόμουν για το Πανευρωπαϊκό στο Βελιγράδι, έδωσα και πέρασα και 12 μαθήματα, κι έτσι τελείωσα και τη σχολή. Τώρα σκέφτομαι να ξεκινήσω μεταπτυχιακό.


Καταπληκτικό, είσαι πειθαρχημένη!
Μικρή δεν ήμουνα. Χωρίς σοβαρότητα και υπευθυνότητα δεν γίνεται τίποτα. Και θέλω να περάσω εδώ κι ένα μήνυμα στα παιδιά: Να μην αφήνουν το σχολείο, το διάβασμα, τις σπουδές και να αφοσιώνονται στον αθλητισμό. Μπορούν να τα κάνουν και τα δύο μαζί και να φτάσουν εξίσου ψηλά. Όλα θέλουν ένα πρόγραμμα. Μ’ αρέσει τόσο πολύ να είμαι στο γήπεδο, να κάνω ταξίδια με τους αγώνες και να βλέπω τόσα πολλά, δεν μου λείπει κάτι. Όμως το 2016-17 είχα πιεστεί τόσο πολύ λόγω του αυστηρού διαιτολογίου μου, που δεν άντεξα, τ’ άφησα όλα, γύρισα στη Ρόδο, κι είπα «θα σταματήσω». Μετά από λίγο ξαναγύρισα γιατί βγήκα, έφαγα ό,τι ήθελα, αλλά βαρέθηκα. Είπα «αυτή είναι η ζωή που θέλεις;».

Ποια είναι λοιπόν η ζωή που θέλεις;
Είναι η αγάπη μου το γήπεδο. Μ’ αρέσει η προπόνηση, μ’ αρέσει να σπάω τα ρεκόρ μου. Κι έχω βάλει στόχο σ’ όποιον αγώνα τρέχω, να κερδίζω.

Τι περιμένεις τώρα στο Πανευρωπαϊκό;
Θα δώσω το καλύτερο που μπορώ. Έχω τη 16η επίδοση, ανάμεσα σε 56 αθλήτριες που θα λάβουν μέρος, πολλές απ’ αυτές έχουν μπει στις πρώτες δεκάδες του κόσμου, και οκτώ με δέκα έχουν επιδόσεις όλων των εποχών. Είναι πολύ υψηλό το επίπεδο για ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.


Θα έρθουν να σε δουν και γονείς σου σ’ αυτόν τον αγώνα, όπως μου είπες.
Θα έρθουν κι οι γονείς μου να με δουν στο Πανευρωπαϊκό, η Πόπη και ο Σπύρος και θα γυρίσουμε όλοι μαζί στη Ρόδο, στις 14 Αυγούστου. Άλλωστε τις νίκες μου τις έχω αφιερώσει όλες στην οικογένειά μου που με στηρίζει με κάθε τρόπο και στον προπονητή μου, τον Κωνσταντίνο Βογιατζάκη, που με έφτασε σ’ αυτό το επίπεδο. Είναι πέντε χρόνια που γυμναζόμαστε μαζί. Σας είπα, ανυπομονώ να γυρίσω στη Ρόδο για διακοπές, κι αν οι εγκαταστάσεις στο Κορακόνερο ήταν όπως κάποτε, σε καλύτερη κατάσταση, θα γυμναζόμουν στη Ρόδο, όμως τώρα αυτό δεν γίνεται γιατί θα μείνω πίσω. Θα έρθουμε με την κολλητή μου φίλη, Ροδίτισσα κι αυτή που σπουδάζει στα ΤΕΦΑΑ να βρούμε στη Ρόδο την άλλη κολλητή μας φίλη, που μας περιμένει. Η Αθήνα το καλοκαίρι δεν παλεύεται.

Το όνειρό σου ποιο είναι;
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και μετάλλιο σε Παγκόσμιους Αγώνες. Τώρα ήρθε αυτό στους Μεσογειακούς, θέλω κι άλλα μετάλλια (γέλια). Του χρόνου έχουμε Πανευρωπαϊκό Κλειστού στη Γλασκώβη και Παγκόσμιο ανοιχτού Στίβου στη Ντόχα του Κατάρ.

Μου είπαν ότι στο σχολείο σου σε φώναζαν από μικρή «γαζέλα»!
Με φώναζαν «τσιτάχ», (το πιο γρήγορο και ευέλικτο ζώο στον πλανήτη) και «γαζέλα»!

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος