«Φουρτούνες» πολλών μποφόρ έρχονται με το εργόσημο

Σοβαρές αναταράξεις κινδυνεύει να προκαλέσει στον χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου το νέο νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης», το οποίο ψηφίστηκε στις 12 Ιουλίου και υποχρεώνει τους διαιτητές, τους βοηθούς διαιτητές και τους παρατηρητές διαιτησίας (και όχι μόνο αυτούς) να ασφαλίζονται με εργόσημο.   

Προκειμένου να «αποκωδικοποιηθούν» τα νέα δεδομένα, η «Α.Ρ.» ζήτησε τη βοήθεια του Β’ αντιπροέδρου της ΕΠΣΔ και φοροτεχνικού Θεοδόση Στεφανάκη. Το βιβλίο του «Διοίκηση και Οργάνωση Αθλητικού Σωματείου», το οποίο εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2016, αποδείχθηκε περίπου… προφητικό, καθώς προέβλεψε πως αργά ή γρήγορα, το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης των διαιτητών, θα άνοιγε. Η αναφορά του στη σελίδα 73 είναι χαρακτηριστική:  

«Για το θέμα ασφαλιστικής κάλυψης των διαιτητών κατά τη διάρκεια απασχόλησής τους, δεν υπάρχει κάποια θεσμοθετημένη διαδικασία από τους ασφαλιστικούς φορείς και είναι θέμα που θα απασχολήσει σύντομα τους εμπλεκόμενους (διαιτητές, σωματεία, Ενώσεις, ΙΚΑ κτλ)». Να λοιπόν, που έφτασε ο καιρός το θέμα να τεθεί επί τάπητος…
 Πάντως, ο Θεοδόσης Στεφανάκης σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως καλό θα είναι να περιμένουμε τη δημοσίευση του νέου νόμου στο Φ.Ε.Κ. (θα γίνει πιθανώς μέσα στον Αύγουστο) , ώστε να αποκτήσουμε μία απόλυτα ξεκάθαρη εικόνα για τις λεπτομέρειες των διατάξεών του. 
 
Πώς θα λειτουργήσει 
 Βάσει του ΚΑΠ, βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει ένα παιχνίδι είναι το γηπεδούχο σωματείο να πληρώσει, πριν από την έναρξή του, το εξοδολόγιο της διαιτησίας. 
 Μετά τη δημοσιοποίηση του νέου νόμου, το σωματείο δεν θα καταβάλλει στους διαιτητές ρευστό, αλλά θα τους παραδίδει το εργόσημο (θα αντιστοιχεί στο ποσό της αμοιβής), το οποίο θα προμηθεύεται νωρίτερα από τα ΕΛ.ΤΑ. ή από τραπεζικό οργανισμό. Εκεί θα πρέπει να απευθυνθεί και ο διαιτητής προκειμένου να το εξαργυρώσει, έχοντας υπόψη πως θα του παρακρατηθεί επί τόπου το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς (περίπου 20 % επί της αμοιβής). 

Στο δόκανο της Εφορίας 
Η πραγματικά επώδυνη «μαχαιριά» για τους διαιτητές δεν θα έρθει στα γκισέ των ΕΛ.ΤΑ. ή των τραπεζών. Θα έρθει από την Εφορία.  «Το εργόσημο τεκμηριώνει τη δημιουργία εισοδήματος τώρα πλέον από μισθωτή εργασία», λέει ο Θεοδόσης Στεφανάκης και παραπέμπει στο κεφάλαιο 3.18 του βιβλίου του, το οποίο φέρει τον τίτλο  «Καταβολή αποζημίωσης διαιτησίας από τα σωματεία, τρόπος αντιμετώπισης και η φορολόγηση του ερασιτέχνη διαιτητή σύμφωνα με τη νέα φορολογική νομοθεσία (ν. 4318/2014 Λογιστικά Πρότυπα)».

Σ’ αυτό αναφέρονται τα εξής:  
 «Σύμφωνα με την προηγούμενη ενότητα, περί αντιμετώπισης χρηματικών παροχών σε ερασιτέχνες αθλητές, ισχύουν οι παρόμοιες διατάξεις και για τις αμοιβές των ερασιτεχνών διαιτητών. 
Ειδικότερα, υπόκεινται σε φορολογία, ως φορολογητέο Εισόδημα, οι παρεχόμενες από αθλητικά σωματεία ή ενώσεις αυτών αποζημιώσεις διαιτησίας σε ερασιτέχνες διαιτητές, μέσα στα πλαίσια των διατάξεων περί φιλάθλου ιδιότητας, ανεξάρτητα από το ύψος αυτών. 

Συγκεκριμένα με βάση τα παραπάνω, τα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία οφείλουν στα ποσά των αποζημιώσεων διαιτησίας, να προβαίνουν σε παρακράτηση φόρου σε ποσοστό 20%. Οι παραπάνω παροχές θα επιβαρύνονται με τέλη χαρτοσήμου σε ποσοστό 3%, πλέον ΟΓΑ σε 20% επί του χαρτοσήμου (συνολικά 3,6 %)… 
…Όπως αναφέρεται στα άρθρα 2 και 8 του ΚΦΑΣ (Ν.4093/2012), ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον ν. 4308/2014 (Λογιστικά Πρότυπα και σύμφωνα με το άρθρο 39 του ανωτέρου νόμου και την ΠΟΛ. 1003/31.12.2014, το εξοδολόγιο διαιτησίας μπορεί να θεωρηθεί τίτλος κτήσης ή να εκδοθεί γραμμάτιο είσπραξης από το σωματείο για να προβεί το σωματείο στην παρακράτηση φόρου και χαρτοσήμου, όπως προαναφέραμε». 
Με άλλα λόγια, ο διαιτητής θα είναι πλέον υποχρεωμένος να δηλώνει την αμοιβή του στη φορολογική δήλωσή του, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Κάποιοι δε θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αλλαγή της κλίμακας με την οποία φορολογούνται, ενώ αν  συνυπολογιστεί η παράμετρος της ασφαλιστικής εισφοράς, το δίωρο στα γήπεδα με τη σφυρίχτρα ή το σημαιάκι στο χέρι θα καταστεί για κάποιους  οικονομικά ασύμφορο. 
 
Μπλέκουν και οι γιατροί 
Τα ίδια που θα ισχύσουν για τους διαιτητές, θα ισχύσουν και για τους γιατρούς των αγώνων, καθώς  όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, στο εργόσημο εντάσσονται:  
«Το απασχολούμενο προσωπικό από ΠΑΕ, ΚΑΕ και λοιπά νομικά πρόσωπα επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού κερδοσκοπικά ή μη, αποκλειστικά και μόνο για τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων στα γήπεδα παντός είδους αθλητικών αγώνων, αμειβόμενο με την ώρα, την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα».