Μ. Κόνσολας: «Το αεροδρόμιο της Καλύμνου αποτελεί τροχοπέδη για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού»

Το ζήτημα της ακαταλληλότητας του αεροδρομίου της Καλύμνου σε συνάρτηση με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα, στο νησί τον περασμένο Ιανουάριο, αναδεικνύει ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με Eρώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι το νησί έχει μεγάλες και αναξιοποίητες δυνατότητες προκειμένου να αποτελέσει έναν εναλλακτικό τουριστικό προορισμό, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι η ύπαρξη ενός σύγχρονου αεροδρομίου.

Τονίζει το σημείο στο οποίο έχει κατασκευαστεί το υπάρχον αεροδρόμιο είναι προβληματικό, αφού δεν μπορούν να προσεγγίσουν μεγάλα αεροσκάφη, ενώ δεν υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να εντάξουν την Κάλυμνο στους προορισμούς τους οι εταιρείες χαμηλού κόστους, ενώ είναι αδύνατη η πραγματοποίηση πτήσεων τσάρτερ με μεγάλα αεροσκάφη, με αποτέλεσμα ο τουρισμός της Καλύμνου να είναι πλήρως εξαρτημένος από το αεροδρόμιο της Κω.

Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στην Κάλυμνο στις 6 Ιανουαρίου 2018, ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να στείλει κλιμάκιο της ΥΠΑ για να εξετάσει τη δυνατότητα επέκτασης ή μεταφοράς του αεροδρομίου σε άλλο σημείο.

Δήλωσε, μάλιστα, ότι: «αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση του».

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου απευθύνει δύο ερωτήματα προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών:

1. Επισκέφθηκε την Κάλυμνο κλιμάκιο της ΥΠΑ, όπως είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, για να διερευνήσει τη δυνατότητα επέκτασης ή μεταφοράς του αεροδρομίου; Πότε έγινε αυτό και ποια ήταν η εισήγηση του κλιμακίου;

2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σε ό, τι αφορά στη μεταφορά του αεροδρομίου της Καλύμνου προκειμένου να είναι σε θέση να δεχθεί μεγάλα αεροσκάφη;

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Ερώτηση

Προς Κύριο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάγκη μεταφοράς του αεροδρομίου της Καλύμνου σε θέση που να επιτρέπει την προσέγγιση μεγάλων αεροσκαφών για να αναπτυχθεί ο τουρισμός του νησιού»

Κύριε Υπουργέ,

Η Κάλυμνος, μέσα από εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο αναρριχητικός τουρισμός, αρχίζει να μπαίνει στο χάρτη της τουριστικής ανάπτυξης.

Το νησί έχει μεγάλες και αναξιοποίητες δυνατότητες προκειμένου να αποτελέσει έναν εναλλακτικό τουριστικό προορισμό.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι η ύπαρξη ενός σύγχρονου αεροδρομίου.

Δυστυχώς, το σημείο στο οποίο έχει κατασκευαστεί το υπάρχον αεροδρόμιο είναι προβληματικό, αφού δεν μπορούν να προσεγγίσουν μεγάλα αεροσκάφη, ενώ δεν υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης.

Το γεγονός αυτό, αποτελεί τροχοπέδη για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, αφού δεν μπορούν να εντάξουν την Κάλυμνο στους προορισμούς τους οι εταιρείες χαμηλού κόστους ενώ είναι αδύνατη η πραγματοποίηση πτήσεων τσάρτερ με μεγάλα αεροσκάφη.

Ουσιαστικά, η τουριστική ανάπτυξη της Καλύμνου είναι σε άμεση και πλήρη εξάρτηση από το αεροδρόμιο της Κω, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Η αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί φορείς έχουν προτείνει μια νέα θέση για την κατασκευή αεροδρομίου, στην περιοχή Παλαιονήσου, την οποία η Πολιτεία οφείλει να εξετάσει.

Οφείλω να υπενθυμίσω ότι ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στην Κάλυμνο στις 6 Ιανουαρίου 2018, ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών προκειμένου να στείλει κλιμάκιο της ΥΠΑ για να εξετάσει τη δυνατότητα επέκτασης ή μεταφοράς του αεροδρομίου σε άλλο σημείο.

Δήλωσε μάλιστα ότι: «αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση του».

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Επισκέφθηκε την Κάλυμνο κλιμάκιο της ΥΠΑ, όπως είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, για να διερευνήσει τη δυνατότητα επέκτασης ή μεταφοράς του αεροδρομίου; Πότε έγινε αυτό και ποια ήταν η εισήγηση του κλιμακίου;

2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σε ό, τι αφορά στη μεταφορά του αεροδρομίου της Καλύμνου προκειμένου να είναι σε θέση να δεχθεί μεγάλα αεροσκάφη και να σταματήσει η εξάρτηση του τουρισμού της Καλύμνου από το αεροδρόμιο της Κω;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου