Η Ρόδος χρειάζεται χώρους στάθμευσης

Του Γεωργίου Β. Παπαγεωργίου

Νομίζω πως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει χάσει το μέτρο, αγνοεί την ελληνική σημαντική λέξη φιλοξενία ή άλλες όπως φιλικότητα, εξυπηρέτηση, ευγένεια, καλοσύνη, που όλες μαζί εμπεριέχονται στον όρο “τουριστική συνείδηση”, που θα πρέπει όλοι μας να έχουμε και προ πάντων αυτοί που χρεώνονται την τουριστική ανάπτυξη, και τα ιδιαίτερα οικονομικά οφέλη από αυτήν.

Άκουγα τη ραδιοφωνική εκπομπή τοπικού σταθμού και δεν πίστευα στα αυτιά μου αυτά που άκουγα, όταν αρμόδιος αντιδήμαρχος επαίρετο, εκόμπαζε, εκαυχάτο, ότι αυτή την στιγμή συνεργάζεται με τον φορέα μίσθωσης αυτοκινήτων στους τουρίστες, στο πώς θα εισπράττουν ασφαλώς και αμέσως το πρόστιμο στις περιπτώσεις παράνομης στάθμευσης.

Πρώτα, πρώτα, ο Δήμος οφείλει να δημιουργήσει χώρους στάθμευσης κυρίως στο κέντρο της Νέας και Παλιάς Πόλης, αλλά και ειδικότερα σε τουριστικούς επισκέψιμους χώρους, όπου υπάρχει πρόσβαση με το αυτοκίνητο. Μουσείο, Ενυδρείο, Κτίριο των Ιπποτών, Πινακοθήκη, τουριστικό λιμάνι Μανδρακίου και Κολώνας, μαρίνα Μανδρακίου και αλλού, τους οποίους επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες, όπως οι παραλίες της πόλης.

Όταν μισθώνεις ένα αυτοκίνητο σε έναν ξένο, οι όροι του συμβολαίου εκτός από τα συνήθη, θα πρέπει να προβλέπουν και να υποδεικνύουν συγκεκριμένους χώρους στάθμευσης ή να ενημερώνεις για την ανυπαρξία ή την παντελή έλλειψη αυτών, και ότι στις περιπτώσεις παράνομης στάθμευσης το πρόστιμο ανέρχεται στα 80 ευρώ και τότε θα δούμε πόσοι και ποιοι θα τα μισθώνουν με τέτοιους όρους, όταν οι πάντες διαφημίζετε τα πάντα και ότι με 300 ευρώ κάνεις διακοπές μιας εβδομάδας.

Πρέπει οι αρμόδιοι να συνέλθετε και να μην παρασύρεσθε από την καρεκλομανία της εξουσίας ως επάγγελμα, γιατί είστε εδώ για να υπηρετείτε την τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της και όχι για να μοιράζετε πρόστιμα στους τουρίστες, γιατί έτσι όπως κάνετε θα τους διώξετε, ή επί το επιεικέστερον, όποιος έρχεται με τέτοιες συμπεριφορές φεύγει για πάντα και γίνεται ο χειρότερος δυσφημιστής μιας πόλης. Τέτοιο δικαίωμα δεν έχετε.

Αν δεν έχετε κατάλληλο οδικό και κυκλοφοριακό σύστημα, αν δεν έχετε προβλέψει τις αναγκαίες θέσεις, χώρους στάθμευσης τότε το πιο απλό που έχετε να κάνετε είναι, να σταματήσετε τις μισθώσεις αυτοκινήτων σε ξένους τουρίστες επισκέπτες και μαζί με αυτές και τα πρόστιμα.