Η γέφυρα Αφάντου ολοκληρώθηκε χωρίς υπέρβαση του προϋπολογισμού

Στη σημασία της ολοκλήρωσης μέσα σε χρόνο ρεκόρ της νέας γέφυρας Αφάντου, αναφέρθηκε χτες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, τονίζοντας μάλιστα ότι για το συγκεκριμένο έργο δεν υπήρξε καμία υπέρβαση στον προϋπολογισμό του.

Ειδικότερα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χτες, έκανε γνωστό ότι σύντομα θα κατασκευαστούν και δύο σκάλες δίπλα στη γέφυρα ( δεξιά και αριστερά) προκειμένου να μπορούν οι πεζοί να ανεβαίνουν από το δρόμο, ώστε πλέον η γέφυρα να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο έργο.

Ο περιφερειάρχης έκανε χτες αναλυτική αναφορά στο ιστορικό του έργου, δίνοντας βάρος στην απόφαση της περιφερειακής αρχής να μην κλείσει ο οδικός άξονας Ρόδου-Λίνδου γεγονός που οδήγησε στην ολοκλήρωσή του μετά από 17 μήνες εργασιών.

«Τέλος Φεβρουαρίου 2017 ξεκίνησε το έργο. Τότε έγινε και νέο σχέδιο διαχείρισης του εργοταξίου, απολύτως απαραίτητο γιατί θελήσαμε να εκτελέσουμε το έργο και να κρατήσουμε ανοιχτή την κύρια οδική αρτηρία του νησιού, τη Ρόδου-Λίνδου.

Η παλιά γέφυρα είχε κριθεί επικίνδυνη και καθαιρέθηκε μέσα σε 48 ώρες και την επόμενη μέρα δόθηκε στην κυκλοφορία η Ρόδου-Λίνδου. Ασύνηθες για τα ελληνικά δεδομένα. Όσο και να ενοχλεί κάποιους εμείς θα προβάλουμε αυτά που δείχνουν τη διαφορά στη στόχευση στα κίνητρα και στη δουλειά της δικής μας περιφερειακής αρχής αυξάνοντας προφανώς την ενόχληση στους εραστές του παρελθόντος.

Για 17 μήνες κράτησε η κατασκευή της και ήταν το ελάχιστο γιατί έπρεπε να είναι ανοιχτή η εθνική οδός για δύο τουριστικές περιόδους. Αν την κλείναμε μπορούσαμε να πετύχουμε και 10 μήνες. Πώς θα μπορούσε όμως αυτός ο οδικός άξονας να είναι κλειστός;
Επίσης το έργο δεν έχει καμία υπέρβαση στον προϋπολογισμό του.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι άγνωστα για την ιστορία αυτού του τόπου σε ό,τι αφορά το άμεσο παρελθόν του και θα τα προβάλλουμε γιατί το αποτύπωμα του καθενός στην πολιτική δείχνει το σεβασμό στις ανάγκες μίας κοινωνίας και ενός τόπου» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος ενώ αναφερόμενος στην κατασκευή των σκαλών διαβεβαίωσε ότι παρά την έλλειψη προσωπικού η διεύθυνση τεχνικών έργων θα ολοκληρώσει τη μελέτη για την κατασκευή τους.

«Επίσης έχουμε αναλάβει μία δέσμευση, η οποία επίσης θα ολοκληρωθεί. Θα προσθέσουμε ένα νέο έργο στη γέφυρα που έχει να κάνει με τις σκάλες δεξιά και αριστερά για να ανεβαίνουν και πεζοί από τη Ρόδου-Λίνδου.
Ένα νέο έργο που μελετάται από τη διεύθυνση τεχνικών έργων, το οποίο θα προστεθεί. Τότε θα είναι ένα ολοκληρωμένο έργο, καθώς οι σκάλες δεν ήταν ούτε στην αρχική μελέτη ούτε στο έργο που δημοπρατήθηκε» κατέληξε ο περιφερειάρχης.  

Για τον Χ. Κόκκινο
Παράλληλα αναφέρθηκε στην υπόθεση που αφορά τον αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χαράλαμπο Κόκκινο, μετά την παραπομπή του σε δίκη με την κατηγορία της απάτης κατ’ εξακολούθηση.
Μιλώντας για το πώς ξεκίνησε η υπόθεση και αφού έκανε λόγο για μία δύσκολη απόφαση, σπάνια για την πολιτική ζωή του τόπου μας και της χώρας είπε τα εξής: «Δύο συνεργάτες μας ο Φιλήμονας Ζαννετίδης και ο αείμνηστος διευθύνων σύμβουλος της «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ» Λούης Σορωνιάτης, παρέδωσαν στη δικαιοσύνη στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Κόκκινος, είχε συμπεριφορές που ήταν κολάσιμες, περί την οικονομική διαχείριση.

Η παράταξη πήρε επίσης απόφαση αργότερα και τον διέγραψε. Τα στοιχεία δόθηκαν στη δικαιοσύνη για να τα κρίνει ο εισαγγελέας. Η δικαιοσύνη ολοκλήρωσε τη δουλειά της και παρέπεμψε τον Χαράλαμπο Κόκκινο, για απάτη κατ΄εξακολούθηση.

Δεν πανηγυρίζω τη δίωξη ενός πρώην συνεργάτη μου. Οφέιλω να πω ότι αυτή ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη απόφαση γιατί αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα, αυτοί οι άνθρωποι που τότε σήκωσαν το βάρος της απόφασης που πήραν θα ήταν… σταυρωμένοι. Και οι δύο αποφάσεις, η παραπομπή στη δικαιοσύνη και η διαγραφή ήταν απολύτως ορθές.

Η κατάσταση αυτή είναι… στενάχωρη, προκαλεί στεναχώρια όχι χαρά. Αλλά επειδή δε διαχειριζόμαστε προσωπικά ζητήματα οφείλουμε να ενεργούμε πολιτικά μέσα σε ένα αξιακό περιβάλλον που να βοηθά τον τόπο να βγει από τον βούρκο στον οποίο βρέθηκε».

Για την επιδότηση των γιατρών
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε όμως ο περιφερειάρχης και στην απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου το Σάββατο, να επιδοτηθούν ακόμα περισσότερες θέσεις γιατρών για τα απομακρυσμένα ιατρεία των νησιών μας, καθώς στο εξής θα πριμοδοτούνται και οι επικουρικοί γιατροί.

«Αν ήταν να ξεχωρίσω μία απόφαση από τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, θα έλεγα για την πρωτοβουλία της περιφέρειας που αφορά τα οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς σε απομακρυσμένα ιατρεία.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει… δουλέψει. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου πενήντα γιατροί που παίρνουν το επίδομα καλύπτοντας τις θέσεις σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας.

Οι θέσεις όπως διαμορφώθηκαν όμως είναι 85 σύμφωνα με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου και μάλιστα εκτός από τους αγροτικούς γιατρούς το μέτρο επεκτείνεται και σε επικουρικούς γιατρούς.
Όσο μπορούμε θα στηρίξουμε την προσπάθεια υγειονομικής θωράκισης των νησιωτών και έχουμε ακόμα 35 θέσεις, τις οποίες σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου υγείας, θα προσπαθήσουμε το συντομότερο δυνατόν να τις καλύψουμε» δήλωσε ο Γιώργος Χατζημάρκος.

Στη Ρόδο το φόρουμ με τον οργανισμό Peace and Sport
Επίσης ο περιφερειάρχης κατόπιν σχετικής ερώτησης, έκανε γνωστό ότι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο διεθνές φόρουμ σε συνεργασία με τον οργανισμό Peace and Sport: Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο οργανισμό, που εδρεύει στο Πριγκιπάτο του Μονακό και τελεί υπό την αιγίδα Πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό. Στόχος του Peace and Sport είναι να βάλει τις θεμελιώδεις αρχές του αθλητισμού στην καρδιά των κοινοτήτων και των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε όλο τον κόσμο και να προωθήσει ένα πνεύμα ειρήνης.

«Πετύχαμε τον στόχο μας και ο διεθνής οργανισμός Peace and Sport για ένα διήμερο θα βρίσκεται στη Ρόδο φέτος τον Οκτώβριο. Θα γίνουν συνέδριο και πολλές εκδηλώσεις, στα οποία θα παρευρεθούν πολλές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

Η εξωστρέφεια πάνω στην οποία χτίσαμε από την πρώτη στιγμή, απέδωσε και αποδίδει και είναι μεγάλη επιτυχία η εμπιστοσύνη αυτού του διεθνούς οργανισμού» ήταν το σχόλιο του περιφερειάρχη για το θέμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2017 ο κ. Χατζημάρκος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης συναντήθηκαν στο Μονακό στην έδρα του οργασνισμού για το θέμα αυτό με με τον ιδρυτή και Πρόεδρο του "Peace and Sport", Joel Bouzou.

Τότε τέθηκε η πρόταση να φιλοξενήσουμε ένα από τα επόμενα ετήσια φόρουμ του οργανισμού στην περιφέρεια μία τριήμερη διοργάνωση που συγκεντρώνει προσωπικότητες του αθλητισμού και της πολιτικής, καθώς αυτό παύει πλέον να διοργανώνεται στο Μονακό όπως είναι η απόφαση της διοίκησης του Oργανισμού.