Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός  για τον δημοτικό φωτισμό στη Ρόδο

Μέχρι τις 6 Αυγούστου θα έχει γίνει γνωστό ποιες είναι οι Εταιρίες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του συνόλου του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες LED, την ίδια στιγμή που ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ανακοίνωση την πρόσληψη ενός ακομη ειδικού συμβούλου, με την ειδικότητα του ηλεκτρομηχανολόγου, ο οποίος και θα αναλάβει την αναβάθμιση κεντρικών σημείων μέσω του φωτισμού.

Όπως ενημέρωσε, λοιπόν, χθες, ο Δήμαρχος, είναι σε εξέλιξη ο μεγάλος διαγωνισμός για την αντικατάσταση του συνόλου του δημοτικού φωτισμού και μέχρι τις 6 Αυγούστου θα γνωρίζουν ποιες Εταιρίες έχουν ενδιαφερθεί γι’ αυτό το μεγάλο έργο που, όπως είπε, αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο στον τομέα του.

Πρόκειται όχι μόνο για την αντικατάσταση, τριάντα χιλιάδων φωτιστικών με λάμπες LED αλλά με την ταυτόχρονη εφαρμογή νέων τεχνολογιών που θα μπορούν να ρυθμίζουν το φωτισμό στις πλατείες συγκεκριμένες ώρες, ενδεχομένως να υπάρχει wi-fi, ή ακόμα και να συνδεθούν με τις νέες στάσεις. Όπως είπε, είναι μία σύνθετη εργολαβία και είναι η μεγαλύτερη που βρίσκεται σε εξέλιξη πανελλαδικά.

Ευελπιστεί, μάλιστα, ο Δήμαρχος ότι το έργο αυτό θα προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών που έχουν τη δυνατότητα και να το χρηματοδοτήσουν και να το υλοποιήσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ούτως ώστε από τη νέα σεζόν, τουλάχιστον στην πόλη και τις τουριστικές περιοχές να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Μπορεί, όμως, και μέσα σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους να έχει αντικατασταθεί το σύνολο του δημοτικού φωτισμού στο νησί.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, διαπίστωσαν από την πρώτη στιγμή ότι όντως είναι σκοτεινό το κέντρο της πόλης επειδή υπήρχαν κάποια δίκτυα ανενεργά στην παραλιακή πλευρά, οι φωτισμοί μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο και κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου δεν είναι επαρκείς.

Οι δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεράσουν είχαν να κάνουν ακόμη και με τον τύπο φωτιστικού αφού μπορεί να πρότειναν κάποιον τύπο οι υπηρεσίες και ο εργολάβος να είναι έτοιμος να τα τοποθετήσει, ωστόσο εδώ παρεμβαίνει η αρχαιολογία που πρέπει να εγκρίνει και αυτό η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων.

Βρήκαν όμως, τη μέση λύση και μέσα σε δεκαπέντε ημέρες περιμένουν να υπογράψει την εργολαβία αφού πρώτα συμπληρωθούν τα δικαιολογητικά.

Μάλιστα, συνδυάζουν και διάφορα αιτήματα, όπως π.χ. αυτό της Αστυνομικής Διεύθυνσης που ζήτησε να τοποθετηθούν προβολείς στα κτίρια που στεγάζονται οι υπηρεσίες της αλλά και να φωτίζονται οι πλατείες ώστε να διευκολύνεται η αστυνόμευση.

Ανέφερε, ακόμη, ο Δήμαρχος ότι η επόμενη κίνηση όσον αφορά στον φωτισμό είναι, εντός του επόμενου μήνα, στο πλαίσιο της δυνατότητας που του δίνει ο νόμος να προσλάβει ακόμη τρεις ειδικούς συμβούλους θα προσλάβει έναν με την ειδικότητα του ηλεκτρομηχανολόγου  ο οποίος θα αναλάβει τις μελέτες του χαμηλού φωτισμού, τόσο στο πάρκο του Ροδινιού και σε άλλα καθώς και του φωτισμού στα κεντρικά κτίρια.

«Μέσα σ’ αυτή τη διαδικασία ανάδειξης του κέντρου θεωρούμε ότι ο φωτισμός συμβάλλει τα μέγιστα και επομένως τα κτίρια αυτά τα ιστορικά πρέπει να φωτιστούν κατάλληλα», δήλωσε.

Τέλος, αναφέρθηκε στις διαγραμμίσεις, τις οποίες χαρακτήρισε το μεγάλο έργο της καθημερινότητας, και έκανε γνωστό ότι ενώ οι Τεχνικές Υπηρεσίες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2017 για το σύνολο της πόλης και όπου έχει αρμοδιότητα ο Δήμος και ενώ η σύμβαση είχε υπογραφεί πριν δέκα-δώδεκα ημέρες…συνωμότησε το σύμπαν αφού καθυστέρησε να έρθει το μηχάνημα από την Αθήνα. Μάλιστα, θέλοντας επίσης να προκαταλάβει τυχόν ερωτήσεις γιατί δεν ξεκίνησαν το Μάρτιο, ο κ. Χατζηδιάκος, για ακόμα μία φορά, αναφέρθηκε στις χρονοβόρες διαδικασίες του Δημοσίου.