Αυξημένα μέτρα στο νησί για την προστασία των δασών

Σε επιφυλακή βρίσκονται αυτές τις ημέρες οι δημόσιες υπηρεσίες ασφαλείας και η Πολιτική Προστασία του Δήμου της Ρόδου για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης πυρκαγιάς, όπως δήλωσε χθες ο Δήμαρχος, Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος αναφερόμενος στην τραγωδία που ξημέρωσε στη χώρα, δεν παρέλειψε να πει ότι και εμείς εδώ έχουμε βιώσει πυρκαγιές και ξέρουμε την αγωνία και τον πόνο των ανθρώπων που παλεύουν για να σώσουν ζωές και περιουσίες.

Ο κ. Χατζηδιάκος, χθες, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από την ανείπωτη τραγωδία με τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική και η σκέψη του ήταν στους ανθρώπους που βίωσαν και εξακολουθούν να βιώνουν τον απόλυτο εφιάλτη αλλά και τους συναδέλφους του που έχουν να τον διαχειριστούν.

«Πάνω απ’ όλα, το μυαλό μας πρέπει να είναι στην πραγματικά μεγάλη καταστροφή, στις απώλειες τόσων ανθρώπινων ψυχών, που μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο έχασαν τη ζωή τους, είτε εκεί που έμεναν στα σπίτια τους, είτε έκαναν διακοπές. Δεν ξέρω που έχει φθάσει σε αριθμό το κακό», ξεκίνησε τη δήλωση του Δήμαρχος, ευχόμενος να μην αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών και να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Και δήλωσε στη συνέχεια:

«Εμείς έχουμε βιώσει στη Ρόδο και μεγάλες πυρκαγιές και άλλα φυσικά φαινόμενα, πλημμύρες, και ξέρουμε την αγωνία, τον πόνο, τον κόπο, την προσπάθεια που κάνουν όλοι, και οι δημόσιοι λειτουργοί, και οι εθελοντές και οι αυτοδιοικητικοί για να παλέψουν με τις φλόγες, να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες».

Από το πρωί, χθες, ο Δήμαρχος προσπαθούσε μέσω της ΚΕΔΕ να επικοινωνήσει, ακούγοντας τις δηλώσεις συναδέλφων του των περιοχών που επλήγησαν επειδή έχει βιώσει αντίστοιχες καταστάσεις, όπως είπε. «Όμως-συνέχισε-αυτές είναι στιγμές που πρέπει να τους  αφήνει κανείς ανεπηρέαστους, να βλέπουν εκείνη τη στιγμή το μέγεθος και της καταστροφής και των ενεργειών που πρέπει να κάνουν για ν’ αντιμετωπίσουν αυτή τη λαίλαπα της φωτιάς και βέβαια τις συνέπειες. Δεν είναι ώρα για λόγια».

Αναστολή εκδηλώσεων του Δήμου
Σημειώνεται ότι ο Δήμος της Ρόδου συμμετέχει βέβαια στο τριήμερο πένθος που κήρυξε ο πρωθυπουργός τη χώρα και σε συνεννόηση με την Πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας  Ιαλυσού, την κα Μπότσαρη, ο κ. Χατζηδιάκος έδωσε εντολή να ανασταλούν, για τρεις τουλάχιστον μέρες, οι εορταστικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της περιοχής, όπως και οποιαδήποτε άλλη δράση που τελεί υπό την αιγίδα ή υπό την ευθύνη του Δήμου ή του ΔΟΠΑΡ. Όπως είπε, η αναστολή όλων των εκδηλώσεων του Δήμου είναι το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε επειδή το μυαλό μας και η σκέψη μας είναι σ’ αυτούς τους ανθρώπους.

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης
Ταυτόχρονα, όπως το βιώσαμε και εμείς που μας έστελναν βοήθεια από άλλα μέρη της χώρας, γίνεται προσπάθεια απ’ όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, κυρίως τις προνοιακές δομές και τους εθελοντές, μόλις καταλαγιάσει αυτό το φαινόμενο να δούμε τι ανάγκες έχουν εκεί οι πολίτες και να μπορέσουμε να στείλουμε ρουχισμό κτλ. Επειδή στις δομές του Δήμου έχει συγκεντρωθεί αρκετό υλικό από συμπολίτες μας για τους πρόσφυγες, όπως κουβέρτες, είδη ιματισμού και τρόφιμα,  αν χρειαστεί θα τα στείλουν. Μάλιστα, είπε ο κ. Χατζηδιάκος ότι οι Ροδίτες είναι πάντα ευαίσθητοι σ’ αυτό και θα αναλάβει μία πρωτοβουλία ο Δήμος να τα στείλει στις δοκιμαζόμενες περιοχές της Αττικής.
Κλείνοντας, ευχήθηκε πάλι να μην έχουμε άλλες τέτοιες θλιβερές εξελίξεις και είπε ακόμη ότι είναι περίεργα αυτά τα φαινόμενα κάθε φορά, και δεν είναι εύκολο να παρακολουθήσεις μία πυρκαγιά που δημιουργούνται σε διάφορα σημεία εστίες.  Για τον λόγο αυτό, και στη Ρόδο βρίσκονται σε επαγρύπνηση και επιφυλακή τόσο οι δημόσιες υπηρεσίες ασφαλείας όσο και η Πολιτική Προστασία του Δήμου, αλλά και οι εθελοντικές οργανώσεις «γιατί δεν ξέρει κανείς, έτσι όπως έρχονται τα πράγματα, από πού μπορεί να βγει το κακό και τι ανυπολόγιστες συνέπειες θα επιφέρει», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Ανακοίνωση
Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον Δήμο, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής υπό την εποπτεία της Αντιδημάρχου κας Άννας Ζωάννου, μαζί με όλους τους ευαισθητοποιούμενους συμπολίτες μας, δεν μπορούν να μείνουν άπραγοι στην ανείπωτη τραγωδία που βιώνουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής. Αναφέρεται, συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση:

Μέσα σε αυτή την εθνική τραγωδία που βιώνουμε τις τελευταίες ώρες, εξαιτίας της καταστροφικής φωτιάς που ξέσπασε είναι αναγκαία η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες συνανθρώπους μας. Σε πλαίσιο πνεύματος  αλληλεγγύης ζητούμε τη συνεισφορά σας στη συγκέντρωση των παρακάτω ειδών πρώτης ανάγκης:
• Τρόφιμα  μακράς διαρκείας (Μακαρόνια, Ρύζι, Γάλα, Κονσέρβες, Όσπρια)
• Είδη Ιματισμού (Σεντόνια, κουβέρτες, πετσέτες, μαξιλάρια)
• Ειδή Ρουχισμού
• Κατασκηνωτικός εξοπλισμός (σκηνές, υπνόσακους)
• Υγειονομικό υλικό (φυσιολογικοί οροί παυσίπονα, γάζες, επίδεσμοι, οινόπνευμα, αντισηπτικά, βαμβάκι)

Παρακαλούμε, όσοι/όσες επιθυμούν, για ακόμη μια φορά, να δείξουν το κοινωνικό πρόσωπό τους και να σταθούν δίπλα στους συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη, μπορούν να προσέρχονται στο Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά επί της οδού Ερυθρού Σταυρού 12Α, (Παλιό Νοσοκομείο) καθημερινά μέχρι και τη Δευτέρα  30/7 και ώρες 9:00-13:00 (Υπεύθυνη επικοινωνίας: κα. Φακίρη Ελευθερία, τηλέφωνο επικοινωνίας: 2241044753).
Ο Δήμος Ρόδου και η κα. Άννα Ζωάννου ευχαριστούν εκ των προτέρων για την ευγενική προσφορά αλληλεγγύης προς συμπολίτες μας”.