Από τη Δευτέρα ξεκινά η λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Από τη Δευτέρα ξεκινά η λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Από τη Δευτέρα ξεκινά η λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 456 ΦΟΡΕΣ

Από τη Δευτέρα πιάνει δουλειά, επισήμως, η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ ενώ από χθες λειτουργούν τα πυροφυλάκιά της στο νησί, στο πλαίσιο της επιφυλακής στην οποία έχει τεθεί η Εταιρία λόγω της αντιπυρικής περιόδου.

Ενημέρωση για τον συντονισμό ενεργειών σχετικά με την πρόληψη πυρκαγιών, μετά και την τραγωδία στην ανατολική Αττική, έκανε, χθες, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, κ. Αγαπητός Πάλλας.

Καταρχήν, είπε ότι ο Δήμος συντονίζεται με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, δηλαδή την Πυροσβεστική, το Δασαρχείο και την Αστυνομία, με τις οποίες βρίσκονται σε επαφή.

Η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, λοιπόν, ξεκινά από τη Δευτέρα τη λειτουργία της και είναι καθ’ όλα έτοιμη όσον αφορά στα αυτοκίνητα που έχει στη διάθεσή της και το προσωπικό. Ενώ ήδη από χθες λειτουργούν τα πυροφυλάκιά της, έπειτα από εντολή.

Σύμφωνα με τον κ. Πάλλα, την ερχόμενη Δευτέρα, οι αρμόδιοι θα κάνουν την πρώτη συνάντηση με τους εργαζόμενους στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ κατά την οποία θα τους δώσουν οδηγίες. Όπως είπε, ναι μεν η δράση θα είναι για το περιβάλλον, ωστόσο θα βρίσκονται σε επιφυλακή για πυρκαγιές.

Τα οχήματα της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ θα είναι “απλωμένα” σχεδόν σε όλο το νησί και ο Αντιδήμαρχος πιστεύει ότι θα μπορέσουν να βοηθήσουν στο μέτρο του δυνατού την Πυροσβεστική ενώ θα ενημερώσουν και τον Διοικητή της και θα στέλνουν καθημερινό πρόγραμμα για το πού βρίσκονται τα αυτοκίνητα της Εταιρίας, ώστε να έχουν μία συνεργασία όπως και πέρυσι.

Η ανησυχία και το παράπονο, πάντως, που εξέφρασε ο ίδιος είναι ότι τέλος του χρόνου λήγει το καταστατικό της Εταιρίας. Όπως είπε, έχουν κάνει προτάσεις σε βουλευτές για να βοηθήσουν ώστε να επεκταθεί το καταστατικό της και να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι τον τελευταίο καιρό, εθελοντικά, οι εργαζόμενοι δεν έχουν σταματήσει ημέρα να εργάζονται και να προσπαθούν να κάνουν την πλήρωση των δεξαμενών, όπου έχουμε ανάγκη σχετικά με την ύδρευση.

Παράλληλα, υπάρχει νομοθεσία όσον αφορά στην Πολιτική Προστασία των Δήμων με τρίμηνες συμβάσεις που και αυτή δεν μπορεί να υλοποιείται κάθε χρόνο διότι πρέπει να κλείσουν δωδεκάμηνο οι εργαζόμενοι για να επαναπροσληφθούν.

Και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα σε ό,τι αφορά στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, δηλαδή αν τελικά δεν προχωρήσει η επέκταση του καταστατικού της, πώς αυτοί οι άνθρωποι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφού δεν μπορούν μέσα στο χρόνο να επαναπροσληφθούν.

Στη συνέχεια, είπε ότι θα ξεκινήσουν νέα σειρά επαφών σε μία προσπάθεια να ξεπεράσουν το πρόβλημα. Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο κ. Πάλλας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τόσο τον Δήμαρχο, Φώτη Χατζηδιάκο, όσο και τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, που στηρίζουν την Εταιρία και τις δράσεις της.

Και είπε: «Έχει δώσει εξετάσεις (σ.σ. η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ) και πιστεύω ότι αυτές οι εξετάσεις εκτιμώνται και από τους αιρετούς, τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο, και από το σύνολο του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου αλλά πιστεύω και από τον κόσμο σε ό,τι αφορά την προσφορά τους».

Όσον αφορά στη συντήρηση των αγροτικών δρόμων, που είναι το πιο βασικό, έχει ξεκινήσει από πλευράς του Δήμου μια συντήρηση στο μέτρο του δυνατού, όπως είπε. Το Δασαρχείο πήρε κάποια κονδύλια, όχι αρκετά όμως για να μπορέσει ν’ ανταποκριθεί σε όλο το νησί.

Ήδη, η Περιφέρεια με την πρόσληψη της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ τη Δευτέρα θα ενεργοποιήσει δύο μηχανήματα προς αυτή την κατεύθυνση, να γίνουν δηλαδή συντηρήσεις όπου χρειάζεται, και μαζί με τον Δήμο να μπορέσει τουλάχιστον να εξασφαλιστεί η βατότητα στους δασικούς δρόμους, στο πλαίσιο των προληπτικών ενεργειών για την απευκταία περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Πάλλας θέλησε να τονίσει την άψογη συνεργασία που έχουν με τους εθελοντές και μάλιστα έκανε γνωστό ότι τις προηγούμενες ημέρες επικοινώνησαν μαζί του κάποιες εθελοντικές ομάδες που του εξέφρασαν την επιθυμία τους να βοηθήσουν στην ανατολική Αττική.

Ωστόσο, όπως είπε, είναι πάρα πολύ δύσκολο για το Δήμο να διαθέσει τις πιστώσεις για να καλύψουν τη μετακίνηση και τη διαμονή τους. Όμως, τους συνεχάρη για την προθυμία και είπε ότι είναι μία οικογένεια όλη αυτή η ομάδα των ανθρώπων που ασχολείται με τις πυρκαγιές.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να εκφράσει την πεποίθησή του ότι θα τα πάμε καλά φθάνει στο άκουσμα μιας πυρκαγιάς να είναι παρόντες. Με αυτή την τραγωδία, όπως είπε ο κ. Πάλλας, πήραμε κάποια μαθήματα για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε σε μία πυρκαγιά που εκδηλώνεται κοντά σε οικισμό.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι η ανησυχία των κατοίκων εστιάζεται στον καθαρισμό των οικοπέδων εντός οικισμού. Όπως είπε, έχουν την υποχρέωση οι ιδιοκτήτες να τα κάνουν και αν δεν προχωρήσουν έχουν πει στους προϊσταμένους των δημοτικών ενοτήτων να τους στείλουν έγγραφα και αν δεν ανταποκριθούν ούτε τότε, θα το κάνει ο Δήμος και θα χρεωθεί η δαπάνη σ’ αυτούς.

Ο Διευθυντής της Εταιρίας, κ. Νίκος Γιωτόπουλος, από την πλευρά του, ενημέρωσε σχετικά με την πορεία των αιτήσεων που δέχθηκαν σε Ρόδο και Κω. Η προκήρυξη της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, λοιπόν, ήταν για 58 άτομα στη Ρόδο και 4 για το νησί της Κω. Δέχθηκαν, περίπου γύρω στις 85 αιτήσεις συνολικά, έχει γίνει η αξιολόγηση και η τελική επιλογή οπότε είναι όλα έτοιμα για να πιάσουν δουλειά τη Δευτέρα.

Στη συνέχεια, έκανε παράκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορές ότι είναι κρίμα στο σημείο που έχουν φθάσει αυτή την Εταιρία μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας της, με το τέλος του έτους να σταματήσει. Γι’ αυτό τους παρακαλούν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την παράταση του καταστατικού της Εταιρίας ώστε να μπορέσει να συνεχίσει η λειτουργία της και τα επόμενα χρόνια.

Εκ μέρους των εργαζομένων, τέλος, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο που προχώρησε σε μία εκτεταμένη επισκευή των οχημάτων, κόστους περίπου 70 χιλιάδες ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι πιστεύει στη λειτουργίας της Εταιρίας, θέλει να συνεχίσει να λειτουργεί, οπότε καλό θα είναι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Επίσης, εκ μέρους των εργαζομένων, θέλησε να ευχαριστήσει και τον Περιφερειάρχη που για ακόμα μία χρονιά χρηματοδότησε την Εταιρεία με σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης